Bemutatkoznak a Mobi-pontok

A mikromobilitási pontok (új nevükön: Mobi-pontok) azért jöttek létre, hogy megszűnjön a megosztott kerékpárok és rollerek (Bird, Tier és Lime) rendezetlensége. A közeljövőben az applikációkban látható felvevő- és leadóhelyek már mindenhol a kijelölt Mobi-pontok lesznek. A Mobi-pontokat a belvárosi környezetben 1-2 perc sétával elérheted, könnyen felismerheted az oszlopra elhelyezett logó, a támaszok és/vagy a parkoló körül felfestett zöld jelölésnek köszönhetően.

2022 májusáig több mint 300 olyan pontot jelöltek ki az V., a VI., a VII., a VIII., és a IX. kerületben, ahol a megosztott közlekedési eszközökön kívül saját kerékpárral vagy rollerrel is lehet parkolni – kivéve az I. és a II. kerületben. A Mobi-pontok száma tovább bővült, 2022 végéig lefedték a VI. és VII. kerület külső felét, a IX. és XIII. kerület belső részeit, valamint Budán is létesítettünk Mobi-pontokat az I. kerületben és a II., III. és XI. kerület belső részein, ez pedig 650-re növelte a kerékpár- és rollerparkolók számát. Tervek szerint 2023-ban a főváros és a kerületek közösen újabb 500 Mobi-pontot hoznak létre.

A kialakításuknál kiemelt szempont volt, hogy azok ne akadályozzák senki, de főleg az idősek, a babakocsival közlekedők, a mozgásukban korlátozottak, valamint a gyengénlátók közlekedését. A helyigényük átlagosan egy gépjárműparkoló nagysága, vagyis egyetlen Mobi-pont egyszerre több ember közlekedését segíti. A nemzetközi tapasztalatok alapján egy-egy gépjármű-parkolónyi helyen körülbelül 50 utazás történik a megosztott kerékpárokkal egy nap alatt.

 

Időszak

2022–
 

Fotók, térkép

A Mobi-pont illusztrálásaként bemutatott kép
A képre kattintva galéria nyílik

 

Főbb adatok és számok

500 különböző névjavaslatból nyert a Mobi-pont elnevezés
650 -nél is több helyszínen lehet parkolni 2023 nyarán
2 perc sétára vannak egymástól a Mobi-pontok

 

További információ