Nemcsak Budán fonódik: már két új járat közlekedik a pesti fonódó villamoshálózaton

A pesti fonódó villamoshálózat célja, hogy a budai fonódóhoz hasonlóan a pesti belső kerületekben is jobb kötöttpályás átjárhatóságot biztosítson a hiányzó villamospályák visszaépítésével. A pesti fonódó villamoshálózat I. ütemének keretein belül új vágánykapcsolat épült a Haller utca és a Soroksári út között észak-pesti irányba, és a meglévő, déli irányú villamoskapcsolat is megújult. A kiépülő pályán már két új villamosjárat is elindult.

 

  • A 2M jelzéssel indult, jelenleg már 23-as állandó jelzéssel közlekedő villamos alternatív, átszállásmentes kapcsolatot nyújt a Nagyvárad tér felől a belváros felé. Átszállásmentes kapcsolatot nyújt a Nagyvárad tér felől a belváros felé. A vonal az M3-as metró középső szakaszának felújítása idején jelent elsőként kényelmes kötöttpályás utazási lehetőséget, azonban a metrórekonstrukció elkészültével is lehetővé teszi a későbbiekben a VIII. kerület belső részéből a belváros főbb pontjainak, az M4-es metrónak, a kis- és a nagykörúti villamosoknak és a Rákóczi úton közlekedő buszjáratoknak az elérését az M3-as vonal igénybevétele nélkül.
  • A 2B villamos közvetlenül, átszállás nélkül is elérhetővé tette Pesterzsébetről a pesti belvárost, Budapest XX. kerületéből a Boráros térnél a 4-es és a 6-os villamost, a Fővám térnél az M4-es, a Vigadó térnél az M1-es, a Kossuth Lajos térnél pedig az M2-es metrót. A járat egyben közvetlen belvárosi és metrócsatlakozási kapcsolatot biztosít a Mester utca és Vágóhíd utca kereszteződésének környékén kiépülő új negyed lakóinak is. 

 

Időszak

2020–
 

Fotók

A pesti fonódó villamos a Haller utcánál
A képre kattintva galéria nyílik

 

További információ