Nekem Budapest podcast

Nekem Budapest: minden, ami közlekedés

Nekem Budapest: minden, ami közlekedés Közlekedési podcastunkban olyan témákról beszélgetünk, amelyekről eddig nem elég mélységében esett szó. Betekintést engedünk a BKK kulisszái mögé és szakértőkkel járjuk körbe a közlekedéssel kapcsolatos témákat: legyen szó forgalomcsillapításról, megosztáson alapuló járművekről, a közösségi közlekedés fejlesztéséről vagy beruházásokról. A Nekem Budapest a főváros lüktető közösségi vagy egyéni közlekedéséről, annak innovatív megoldásairól mesél.

Keressétek a Nekem Budapest adásait az Apple Podcastokban, a Spotifyon, a Deezeren, a Soundcloudon és az Anchoron!

19. epizód – Az autóban ülve mások vagyunk?

2023.04.20

A közlekedés a mindennapjaink része, amire hat a kultúránk, a nemzetiségi és nemi hovatartozásunk, az életkorunk, a társadalmi helyzetünk, a mikrokörnyezetünk, a neveltetésünk és a személyiségünk is.

Miért húzzuk fel magunkat a dugóban? Másképp közlekedünk, ha autóban ülünk, mint ha a biciklin tekerünk vagy rollerrel gurulunk? Létezik az, hogy a boldogságra való képességünk is befolyásolhatja azt, hogyan közlekedünk? Elég-e az edukáció az átfogó változáshoz?

A Nekem Budapest 19. podcastadásában dr. Valló Ágnes belgyógyász, mentálhigiénés szakember segít megfejteni, miért gondoljuk azt, hogy mindenki szembe jön az autópályán, csak mi megyünk a jó irányba, és rámutat a közlekedés pszichológiájának legmélyebb összefüggéseire. A műsorvezető: Hermann Sipos D. Günther.

18. epizód – Nyári Dia kutyusának egyéjszakás kalandja

2023.03.13

Fibi egyéjszakás kalandja – avagy hogyan került egy kutyakedvelő trolibuszvezetőhöz Nyári Dia Jack Russell terrierje egy éjszakára, majd mi történt, amikor visszakerült Attilától a színész gazdihoz. Nyári Dia volt a vendég a Nekem Budapest 18. podcastadásában, mellette pedig a Vigyél Haza Alapítvány önkéntesét, Nagy Zsófit kérdeztük arról, mire kell figyelnünk, ha a közösségi közlekedést választjuk kutyával? Milyen felszerelés szükséges a közösségi közlekedés járművein való utazáshoz? Lehet-e jutalomfalattal szoktatni a kutyát a buszon, villamoson való utazáshoz?

Gyerekek, zaj, másik kutya, lépcső, mozgólépcső – megannyi kockázat utazás alatt a kutyák számára. Miért fontos megtervezni az útvonalat, hogyan kerülhetjük el a rizikós helyzeteket – erről is szó lesz ebben az adásban. A műsorvezető: Hermann Sipos D. Günther.

17. epizód – Egyenlő eséllyel hozzáférhető közösségi közlekedés – Hol tartunk most?

2023.03.06

Pozitív városkép, digitális eszközök és megoldások, egységes szabályozás, akadálymentesítés, az emberek segítőkészsége – megannyi, egymással szorosan összefüggő téma, ami ezúttal mind szóba kerül a Nekem Budapest 17. podcastadásában.

Velegi Dorottyát, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének megbízott vezetőjét és Ivicsics Borbálát, a Budapesti Közlekedési Központ hozzáférhetőségi referensét Borsi Dávid, a BKK kommunikációs vezetője kérdezte.

A látássérült vagy más fogyatékossággal élő közlekedők segítése a Budapesti Közlekedési Központ célja. Ennek érdekében csatlakozik nemzetközi projektekhez, egyeztet kerületi önkormányzatokkal, és működik együtt számos egyesülettel, civil- és szakmai szervezettel. Ebben az adásban a legutóbbi fejlesztésekről, eredményekről is beszámolunk, amelyeket a BKK elért a közösségi közlekedés hozzáférhetővé és akadálymentessé tétele érdekében.

16. epizód – Budapest megújult színpada – a Blaha Lujza tér felújításának részletei

2023.02.02

Megújult, megszépült, átláthatóbbá vált, és zöldebb lett a Blaha Lujza tér. A főváros egyik legnagyobb csomópontja 55 év után új, barátságosabb külsőt kapott, és egy ligetes-fás találkozóhellyé vált. A tavaly év végén átadott tér felszíne, az aluljáró felső födémszigetelése és a fölötte levő útpálya felújítása másfél évig tartott, és ez idő alatt a Somogyi Béla utca is teljeskörűen megújult.

A felújítás részleteiről lesz szó a Nekem Budapest 16. podcastadásában. Hermann Sipos Dávid Günther kérdezte a felújítás részleteiről a kivitelező Strabag Zrt. területi igazgatóját, Király Gábort, valamint a BKK projektigazgatóját, Horváth Lászlót és a projekt vezetőjét, Csomor Bencét.

15. epizód – Lánchidat a lánchídboltból

2023.01.23

Felújítása sokat váratott magára, de végre komoly mérföldkőhöz érkezett. Tizennyolc hónappal a 2021. június 16-ai teljes lezárás után tavaly decemberben megnyílt a Lánchíd megújult útpályája. Ugyan még tart a felújítás, ismét át lehet hajtani a hídon. Az átkelő korszerűsítése többek között a járdaépítéssel folytatódik, ezért gyalog csak a felújítás utolsó szakaszának befejezése után, várhatóan 2023 őszén lehet átjutni rajta. Addig a BKK buszaival a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között – mindkét irányban – díjmentesen lehet utazni.

Kihívásokról, érdekességekről, további tervekről is szó lesz a Nekem Budapest 15. podcastadásában. Puskár Anettet, a kivitelező A-Híd Zrt. kommunikációs vezetőjét, illetve a projektigazgató Horváth Lászlót és a projektvezető Varró Zsoltot Borsi Dávid, a BKK kommunikációs vezetője kérdezte.

14. epizód – Kiemelkedően jó szezonra készülnek a fővárosi turisztikai szolgáltatók

2022.05.24

Az idei nyárra úgy készült mindenki, mint egy várhatóan kiemelkedő jó szezonra, de vajon az ukrajnai háború és egy esetleges újabb járványhullám hogyan befolyásolja a főváros turizmusát? Hogyan változott az elmúlt időszakban a látogatók száma, összetétele, és milyen céllal érkeznek Budapestre? Vajon mérhető-e a belföldi turisták száma a fővárosban, és mit kínál nekik Budapest?

A BKK is jelentős szerepet vállal a turizmus kiszolgálásában. A külföldről Budapestre érkező turisták és a belföldön kirándulók körében is kimondottan népszerű a közösségi közlekedés a fővárosban, lévén, hogy rendkívül jónak mondható nemzetközi szinten is Budapest közösségi közlekedési hálózata.

Az idei év legújabb attrakcióiról, a városnéző villamosról, a BKK és a Budapest Brand által kínált kedvezményekről és a jól ismert nevezetességek mellett a könnyen elérhető, mégis érdekes, izgalmas, unikális látványosságokról is szó lesz a Nekem Budapest 14. podcastadásában. Faix Csabát, a Budapest Brand vezetőjét Borsi Dávid, a BKK kommunikációs vezetője kérdezte.

13. epizód – Utolsó szakaszába lép május 14-én az M3-as metró felújítása

2022.05.10

Ekkora volumenű pótlást még senki nem oldott meg korábban, s noha a pótlóbuszok csak az utasok felét tudják elszállítani, a BKK igyekszik az ügyfelei számára zökkenőmentessé tenni az M3-as metrófelújítás utolsó szakaszát is. Befejeződik a Semmelweis Klinikák, a Corvin-negyed és a Kálvin tér állomások rekonstrukciója. Ezzel egyidőben elkezdődik a Nagyvárad téri állomás átépítése. Az északi szakaszon is folytatódnak a munkák, ezért május 14-től, szombattól csak a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár a metró.

 

A Nekem Budapest 13. podcastadásában a felújítás elmúlt szűk 5 évének tapasztalatairól, a legnagyobb kihívásokról, az alkalmazott leginnovatívabb megoldásokról, a váratlan helyzetekről, az ukrajnai háború felújításra gyakorolt hatásáról, illetve a felújítás utolsó szakaszának megoldandó feladatairól a Metró Felújítási Projekt Igazgatóság projektigazgatóját, Radnay Tibort és Németh Zoltán projekt műszaki vezetőt kérdezte a BKK kommunikációs vezetője. A felújításhoz kapcsolódó pótlás megszervezéséről, nehézségeiről, az ügyfelek érdekeit maximálisan figyelembe vevő fortélyokról pedig a BKK forgalomszervezés vezetőjét, Tarsoly Andrást faggatta Borsi Dávid.

12. epizód – „Világviszonylatban is a legjobbak közt Budapest közösségi közlekedése”

2022.04.07

Már több mint hatszázezren használják a február közepén indult BudapestGO alkalmazást. Az applikációnak köszönhetően ma már egyetlen felületen lehet utazást tervezni, jegyet vásárolni, és tájékozódni az aktuális forgalmi helyzetről. Az első hónap statisztikája alapján egyértelmű favorit lett a digitális vonaljegy, emellett az időalapú termékeket is több ezren kipróbálták már.

 

A rendszer bevezetéséről, a koncepcióról, a kihívásokról Nagy Bence Csabát, a BKK projektvezetőjét kérdezzük a Nekem Budapest 12. podcastadásában. Másik vendégünk pedig dr. Kiss Róbert Richárd, turisztikai szakember és újságíró, aki szinte a világ összes országában járt már, ezért őt kértük meg, hogy kicsit értékelje a BudapestGO-t, illetve a főváros közösségi közlekedését. Természetesen érdekes külföldi tapasztalatait, élményeit is megosztja velünk a legújabb podcastban.

11. epizód – Mit tesz a BKK és hogyan segíthet ön? – rendhagyó podcast a háborúról

2022.03.30

Díjmentesen utazhatnak közösségi közlekedéssel az Ukrajnából érkező menekültek a Budapesti Közlekedési Központ járatain, a BKK honlapjára pedig felkerültek a legszükségesebb információk ukrán nyelven is, ami segítséget nyújt a háború elől menekülők számára a budapesti eligazodásban. Ezek csupán apró intézkedések, amivel az ukrajnai menekülteknek segít a BKK.

Az orosz-ukrán háború kezdetén tapasztalt, BKK-t érintő kihívásokról, a társszervezetekkel való együttműködésünkről, szomorú és örömteli esetekről és arról, hogy miként segíthetünk mi magunk is, Csanády Bálinttal, a BKK Fődiszpécseri központ és zavarelhárítás vezetőjével, Daka Tibor helyszíni forgalomirányítóval, illetve Berczelly Rékával, a Baptista Szeretetszolgálat sajtószóvivőjével beszélgettünk 11. podcastadásunkban.

10. epizód – Bátran segíts, ha veszélyt látsz

2022.02.10

Az időben nyújtott segítség akár életet is menthet, de vajon bárki használhatja életveszélyben a defibrillátort? Mit jelez a „Mentőre vár” felirat a buszon vagy a villamoson? Mit tegyünk, ha utastársunknak láthatóan segítségre van szüksége? Tizedik podcast-epizódunkban Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője volt Borsi Dávid vendége. Izgalmas esetek mellett megismerhetünk két életmentő mobilalkalmazást is a műsorból, és a végén egy-két kulisszatitokra is fény derül: például arra, hogyan lesz mentőorvosból szóvivő, és honnan merít végtelennek tűnő energiát a sűrű mindennapokban a család és a hivatás mellett.

9. epizód - A Blaha Lujza tér felújításának kulisszatitkai

2021.12.09

Kilencedik podcast adásunkban a BKK és a STRABAG szakemberei a Blaha Lujza tér felújításával kapcsolatos munkák és az ezzel járó kihívásokat járták körbe. Ezenkívül számos, nagyberuházással és átépítéssel járó projektet érintettek. Milyen fejlesztési feladatai vannak a Budapesti Közlekedési Központnak a városban? Milyen előkészületeket, kihívásokat, technológiát igényelnek a pesti rakparton zajló átépítési és felújítási munkák? Hol tart most a Lánchíd felújítása? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz podcastunk kilencedik epizódjában. Borsi Dávid vendégei ezúttal Horváth László, a BKK projektmegvalósítási igazgatója, Király Gábor Péter, a STRABAG területi igazgatója és Rácz Zoltán, a BKK infrastruktúra és jármű projektiroda osztályvezetője voltak.

8. epizód - MOL Bubi, a nagy visszatérő

2021.09.17

7 éve indult el Budapest első közbringa-szolgáltatása, 2021 májusában pedig egy rövidebb szünet után megújulva tértek vissza a főváros utcáira az almazöld MOL Bubi kerékpárok. A környezetbarát közbringa-szolgáltatás hatalmas népszerűségnek örvend, jelenleg is naponta több ezren veszik igénybe. Legújabb podcast epizódunkban Borsi Dávid arról beszélget Nagy Bence Csaba BKK-s projektvezetővel, Klimon Péterrel, a Bubi bringáit összeszerelő Csepel Kerékpárgyártó és Forgalmazó vezérigazgatójával, valamint Sebők Mátéval, a BKK közlekedési szakértőjével, hogy honnan is indult a budapesti kerékpározás, mikor jelentek meg az első bicikliutak, hogyan viszonyulnak a lakosok a nagyvárosi kerékpározáshoz, avagy mi, budapestiek, mennyire vagyunk kerékpáros város.

6. epizód - Hogy zajlik a Lánchíd felújítása?

2021.05.14

Mindig érdekeltek Budapest legismertebb hidjának titkai? Kíváncsi vagy, hogy zajlik Budapest egyik legnagyobb projektje? Megtudnád hova viszik az oroszlánokat a Lánchíd felújításának idejére? Akkor a Nekem Budapest Podcast 6. epizódját nem hagyhatod ki: Borsi Dávid a rekonstrukció miatt mintegy 18 hónapra elzárt híd történetéről beszélgetett Horváth Lászlóval, a BKK projektmegvalósítási igazgatójával és Erő Zoltán budapesti főépítésszel, amelyből te is számos érdekességet megtudhatsz.

7. epizód - Hogyan működik a helyszíni forgalmi zavarelhárítás?

2021.05.03

A BKK helyszíni forgalomirányítóinak izgalmas, de csöppet sem könnyű mindennapjait most bárki megismerheti a Nekem Budapest hetedik adásából. A podcast legfrissebb részében Borsi Dávid, a BKK kommunikációs vezetője, szóvivője Hacker Árpáddal, a BKK forgalomfelügyeletének szakkoordinátorával, Fodor István fődiszpécserrel és Dombovári Márton helyszíni forgalomirányítóval beszélget ennek a különleges munkának a napi kihívásairól és kulisszatitkairól.

5. epizód - Hogyan készül a menetrend?

2021.03.23

Nem tévedés: 2020-ban összesen 16 ezer menetrend készült Budapesten! Pedig a menetrendek elkészítése közel sem olyan egyszerű, ahogy azt sokan elképzelik, számos különböző szempontot kell figyelembe venni az összeállításuk során. Pont erről szól a Nekem Budapest című podcast-sorozat ötödik epizódja, amelyben Borsi Dávid a BKK szóvivője és kommunikációs vezetője a BKK és a BKV forgalomszervezési szakembereit látta vendégül.

4. epizód – „Teljesen megváltozott a hozzáállása, fogta magát, és vett egy jegyet” - ellenőrök és ellenőrzés

2021.02.15

Negyedik adásunkban ezúttal a jegyellenőrzés, a bliccelés és a pótdíj sokakat érdeklő témáját járta körül Borsi Dávid szóvivő, kommunikációs vezető és vendégei: a BKK jegyellenőrzési vezetője, valamint egy utaskoordinátor és egy jegyellenőr munkatársa. Az elmúlt öt évben harmadára csökkent a pótdíjazások száma Budapesten: egyre többen veszik igénybe szabályosan, azaz érvényes jeggyel, bérlettel a közösségi közlekedési szolgáltatást, amelyhez a szolgáltatási színvonal folyamatos emelkedése mellett ugyanúgy hozzájárul az ellenőrzési technológia permanens fejlesztése is. Mi állhat még a javuló eredmények hátterében? Vajon véletlenszerűen vagy tudatosan megszervezett beosztás szerint tűnnek fel az ellenőrök a járatokon? Kik azok az elegáns és udvarias új kollégák, akikkel a metróbejáratoknál találkozhatunk? És vajon mi járhatott a BKK történetének legnagyobb bliccrekorder befizetőjének a fejében, amikor 65 pótdjíazási esemény során 2,8 millió forintos tartozást halmozott fel? Mi vesz rá valakit, hogy a BKK-hoz jelentkezzen ellenőrnek? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a BKK podcastjának legújabb epizódjában.

3. epizód – Hogy működik a forgalomirányítás?

2021.01.14

A Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszert egyesek a legnagyobb fejlesztésnek tartják a BKK történetében, hiszen túl azon, hogy valós idejű forgalmi adatokkal látja el az utasokat, a háttérben dolgozó több tucat szakembernek is értékes információt szolgáltat Budapest aktuális közlekedési állapotáról.

Mire képes a FUTÁR, amivel naponta 1,3 millió utas közlekedését teszi hatékonyabbá? Hogyan köti össze a járműveket, az utasokat, a forgalomirányítást és az utastájékoztatást? Kik azok, akik a háttérben nap, mint nap azon dolgoznak, hogy Budapest közlekedése a lehető legzavartalanabb legyen? És hogyan lesznek úrrá egy kiemelten forgalmas csomópontban történt baleseten, vagy a teljes főváros közlekedés megbénító felhőszakadáson? Ezekre és további hasonlóan izgalmas kérdésekre adnak választ a Nekem Budapest harmadik epizódjának vendégei: Büki Dávid, a BKK menetirányító központ vezetője, Halász Péter, a BKK fődiszpécseri központ diszpécsere és Varga Etele, a BKK Info közlekedési információs munkatársa.

2. epizód – Mit adott Budapestnek a BKK?

2020.12.06

A BKK 10 éves születésnapja alkalmából Borsi Dávid szóvivő beszélget a társaság múltját jól ismerő és jövőjéről is határozott elképzelésekkel rendelkező munkatársaival. Beszélgetőpartnerek: Hajnal Tünde a BKK innovációs szakértője, Friedl Ferenc a BKK innovációs főmunkatársa, illetve Csanády Bálint a BKK fődiszpécsere.

1. epizód – Az M3 metrópótlás kulisszatitkai

2020.11.24

2020. november 7-én elindult az M3 metró középső szakaszának a felújítása, ezzel egyidőben a metrópótlás is. Azt mindenki evidenciaként kezeli, hogy a metrópótlók csúcsidőben 45 másodperces követési távolsággal közlekednek, és a BKK számos alternatív közlekedési módot biztosít ügyfeleinek. Azzal azonban sokan nincsenek tisztában, hogy mekkora munka van e szolgáltatás kialakítása mögött, akár a forgalmi szervezésben, akár az ügyféltájékoztatásában.

Ebbe a témába enged betekintést a Nekem Budapest első adása, amelyben Tarsoly András, a BKK közlekedésszervezési vezetője, Kardos Zoltán, a BKK Info vezetője és Győrfi Péter, a BKK tájékoztatásért felelős vezetője mesél a szakterületeik feladatairól.