Ligetes, zöld csomópontként újult meg a Blaha Lujza tér

Budapest egyik legforgalmasabb közterülete, a fővárosi kulturális élet egykori fontos helyszíne nem volt méltó állapotban, ahhoz, hogy Budapest büszkesége legyen, felújításra szorult. Ezért ötvenöt év után új, igényes karaktert kapott: a ligetes-fás találkozóhelyként újjászületett teret 2022. december 10-én, tizenhét hónapig tartó felújítás után adták át az arra közlekedőknek, a környéken élőknek, hogy újra a pezsgő fővárosi élet sokszínű funkcióinak és eseményeinek központja lehessen. 

A jelenkor elvárásainak megfelelő, gyalogosbarát téren jelentősen megnőtt a zöldfelületek aránya, vízjátékot telepítettek. A csomópont teljesen akadálymentes lett, és változott a teret határoló utak forgalmi rendje is. A felújítás során 1000 négyzetméter zöldfelületet alakítottak ki, akadálymentesítették a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződését három új zebra létesítésével, megújult a közvilágítási rendszer, illetve az egykori Nemzeti Színházra emlékeztető építészeti elemek és utcabútorok kerülnek a térre. A Blaha Lujza tér felújításának részeként két MOL Bubi gyűjtőállomást telepítettek a téren, több kerékpártámaszt és hulladékgyűjtőt helyeztek el. Tizenegy miniszobor emlékeztet az egykori Nemzeti színház színészlegendáira.

A Blaha Lujza tér és a csomópont felszíni megújításával együtt – kapcsolódó fejlesztésként – élhetőbbé vált a józsefvárosi Somogyi Béla utca is. Biztonságosabbá tették az iskola előtti útszakaszt, a parkolókat újraosztották és párhuzamos parkolást alakítottak ki. Több mint 300 négyzetméter új zöldfelületet létesült, újabb fákat ültettek, szélesebb járdákat építettek, mikromobilitási pontokat alakítottak ki, megújult az útburkolatot.

 

Időszak

 2021–2022 
 

Videók, fotók

 

 

Közösségi élet a Blaha Lujza téren
A képre kattintva galéria nyílik

 

Főbb adatok és számok a Blaha Lujza tér felújításáról

505napig tartott a felújítás
4 474négyzetméternyi burkolat újult meg a Blaha Lujza téren
1 000négyzetméter új zöldfelületet telepítettek
80új fát ültettek
84új ülőalkalmatosságot helyeztek ki a térre
12új asztal került térre
3új gyalogátkelőt adtak át
2új MOL Bubi gyűjtőállomás használható a téren
11új, kisméretű szoborkompozíció teszi hangulatosabbá a teret
29új kerékpártámaszt helyeztek ki a térre
1új akadálymentes illemhely is helyet kapott a téren

 

Főbb adatok és számok a Somogyi Béla utca felújításáról

350 méteres útszakaszt újítottak fel
300 négyzetméter új zöldfelületet alakítottak ki

 

További információ