Ligetes, zöld csomópontként újul meg a Blaha Lujza tér, felújítják a Somogyi Béla utcát is

Budapest egyik legforgalmasabb közterülete, a fővárosi kulturális élet egykori fontos helyszíne nem volt méltó állapotban, ahhoz, hogy Budapest büszkesége legyen, felújításra szorult. A munkálatok 2021 júliusában kezdődtek el. A felújítás során 1000 négyzetméter zöldfelületet alakítanak ki, új, nyilvános WC nyílik az utcaszinten, akadálymentesítik a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződését három új zebra létesítésével, megújul a közvilágítási rendszer, illetve az egykori Nemzeti Színházra emlékeztető építészeti elemek és utcabútorok kerülnek a térre. Olyan kialakítás készül, amely a jövőben megteremti a Rákóczi úti villamos visszaépítésének és a Népszínház utcai járatok bekötésének lehetőségét is.

A „nemzet csalogányáról” elnevezett ikonikus tér a Fővárosi Önkormányzat beruházásában – a VII. és a VIII. kerületi önkormányzat szakmai támogatásával – újul meg másfél év alatt. A központi elhelyezkedésű, történelmi és kulturális értékéhez méltó helyszín pezsgő városi élet sokszínű funkcióinak és eseményeinek központja lesz. A jelenkor elvárásainak megfelelő, gyalogosbarát téren jelentősen megnő a zöldfelületek aránya, vízjátékot telepítenek. A csomópont teljesen akadálymentes lesz, és változik a teret határoló utak forgalmi rendje is: például a Rákóczi útról lehet majd közvetlenül jobbra kanyarodni, a József körútra. A Blaha Lujza tér felújításának részeként MOL Bubi gyűjtőállomás lesz a téren, több kerékpártámaszt és hulladékgyűjtőt helyeznek el, megújul a közvilágítási rendszer. A Somogyi Béla utca a Gutenberg tér felől a Stáhly utca felé egyirányú lesz, új, nyilvános WC nyílik a téren. Ráadásul tizenegy miniszobor emlékeztet az egykori Nemzeti színház színészlegendáira.

A Blaha Lujza tér és a csomópont felszíni megújításával együtt – kapcsolódó fejlesztésként – élhetőbbé válik a józsefvárosi Somogyi Béla utca is. A beruházás során a BKK a Somogyi Béla utcában biztonságosabbá teszi az iskola előtti útszakaszt, a parkolókat újraosztja és párhuzamos parkolást alakít ki, több mint 300 négyzetméter új zöldfelületet létesít, újabb fákat ültet, szélesebb járdákat épít, mikromobilitási pontokat alakít ki, megújítja a burkolatot, valamint korszerűsíti a közvilágítást. A felújítással egy időben a Corvin Áruház tulajdonosa magánberuházásban átalakítja az épületet, műemlék homlokzatát pedig részben állami támogatással felújítja.

 

Időszak

2021–
 

Videók, fotók

Felújítás közben a Blaha Lujza tér
A képre kattintva galéria nyílik!

További friss képek a Blaha Lujza tér felújításáról itt!

 

Főbb adatok és számok a Blaha Lujza tér felújításáról

6 000 négyzetméter burkolatot bontanak el
1 000 négyzetméter új zöldfelületet alakítanak ki
80 új fát ültetnek
80 köztéri széket telepítenek
30 kerékpártámasz lesz
15 kuka válik elérhetővé
3 új gyalogátkelőhely létesül
2 ivókutat telepítenek

 

Főbb adatok és számok a Somogyi Béla utca felújításáról

350 méteres útszakaszt újítanak fel
300 négyzetméter új zöldfelületet alakítanak ki

 

További információ