Hétfőn kezdődik a józsefvárosi Somogyi Béla utca felújítása

Budapest, 2022. április 28. – Megújul és biztonságosabb lesz a VIII. kerületi Somogyi Béla utca: a Blaha Lujza tér felújításához kapcsolódó korszerűsítési munkák május 2-án, hétfőn kezdődnek, az utca jelentős részét őszig lezárják a gépjárműforgalom elől.

Somogyi Béla utca.

A Blaha Lujza tér és a csomópont felszíni megújításával együtt – kapcsolódó fejlesztésként – élhetőbbé válik a józsefvárosi Somogyi Béla utca is. A felújítás opcióként kapcsolódik a tér rekonstrukciójához, a munkák annak köszönhetően kezdődhetnek el, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat biztosítja a szükséges forrást. Az előzetes közműfeltárások már április 28-án, csütörtökön elkezdődtek, május 2-án, hétfőn pedig lezárják az útszakaszt, ahol az aszfalt felmarásával elindul a tényleges kivitelezés.

 

Az őszig tartó beruházás során a BKK

egyirányúsítja a forgalmat a Stáhly utca felé;

biztonságosabbá teszi az iskola előtti útszakaszt;

a parkolókat újraosztja és párhuzamos parkolást alakít ki;

több mint 300 négyzetméter új zöldfelületet létesít;

újabb fákat ültet;

szélesebb járdákat épít;

mikromobilitási pontokat alakít ki;

megújítja a burkolatot, valamint

korszerűsíti a közvilágítást.

 

(Az ábrára kattintva nagyobb méretben jelenik meg a grafika)

 

A munkák ideje alatt a Somogyi Béla utcát a Gutenberg tér és a Stáhly utca között lezárják a gépjárműforgalom elől, a gyalogos közlekedés és a szemétszállítás ugyanakkor biztosítva marad. Az Europeum bevásárlóközpont továbbra is zavartalanul üzemel, megközelítését a kialakított gyalogosfolyosók biztosítják, a parkolóháza pedig elérhető a Stáhly utcáról balra kanyarodva.

A Somogyi Béla utca felújítása előreláthatólag november végéig tart, de a gépjárműforgalom előtt már korábban, a burkolatépítés szeptemberi befejezésekor megnyitják az útszakaszt.

 

A kivitelezés a Blaha Lujza tér átépítésével együtt fejeződik be

A felújítást a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Budapesti Közlekedési Központ bonyolítja le. A felek erről 2021. november 24-én kötöttek megállapodást. A Somogyi Béla utca átépítése opciós tételként szerepelt a Blaha Lujza tér tenderében, vagyis a forrás rendelkezésre állása esetén, városvezetőségi döntés után hívhatta le a BKK. Az elkészült terveket a Józsefvárosi Önkormányzat megosztotta online, az érdeklődők lakossági fórum keretében tehették fel kérdéseiket április 20-án. A kivitelezés várhatóan még az idén, a tér felújításával együtt befejeződik.

 

Élhetőbbé tesszük Budapestet: folyamatosan dolgoznak a téren

Eközben a Blaha Lujza téren befejeződött a mesterséges váztalaj kialakítása, amely segíti az ebbe ültetendő fák gyökérzetének növekedését, egyúttal megfelelő alépítményként szolgál a térburkolatnak. Behelyezték a gyökércellák egy részét a felszín alá, folytatódik a burkolatok építése és a térbútorok kihelyezése, illetve a buszmegálló felépítmények befejezése. Mindezek mellett a kivitelező a továbbiakban

a tér burkolatából fellövellő vízjátékot épít;

cserje- és évelőfelületeket alakít ki a növénykazettákban;

a Nemzeti Színház egykori székeire utaló köztéri székeket, valamint asztalokat helyez ki;

számos egyedi kerékpártámaszt helyez el;

akadálymentes nyilvános illemhelyet épít, valamint

új burkolati jeleket fest fel az átépítés után, továbbá új KRESZ-táblákat helyez ki.

 

A korszerűsítéssel kapcsolatos hírek, információk, valamint aktualitások a BKK Blaha Lujza térrel foglalkozó oldalán folyamatosan nyomon követhetők. További tudnivalókat és érdekességeket az erre a célra létrehozott Gyakran Ismételt Kérdések között, ezen a linken lehet olvasni, a felújítás eddigi jelentősebb eseményei pedig egy idővonalon érhetők el.