Milyen lett a felújított Blaha Lujza tér?

Ötvenöt év után új, igényes karaktert kapott Budapest egyik legforgalmasabb, jelentős történelmi és szellemi örökségű csomópontja, találkozóhelye, a Blaha Lujza tér. A ligetes-fás találkozóhelyként újjászületett teret 2022. december 10-én, tizenhét hónapig tartó felújítás után adták át az arra közlekedőknek, a környéken élőknek, hogy újra a pezsgő fővárosi élet sokszínű funkcióinak és eseményeinek központja lehessen. A főváros életében történelmi pillanatnak számító térátadót a Fővárosi Önkormányzat, a BKK és a kerületek vezetői a lakossággal, és a környéken közlekedő budapestiekkel közösen ünnepelte meg.

A jelenkor elvárásainak megfelelő, gyalogosbarát téren jelentősen megnőtt a zöldfelületek aránya, vízjátékot telepítettek. A csomópont teljesen akadálymentes lett, és változott a teret határoló utak forgalmi rendje is.

 

felújított blaha lujza tér madártávlatból

 

A fő cél a tér élhetőségének javítása volt

A felújításnak köszönhetően a Blaha Lujza tér akadálymentes csomópont lett: új gyalogos-átkelőhelyek jöttek létre, amelyek a felszínen teljes értékűen átjárhatókká tették a csomópontot. A tér egységes arculatú, a mai városi használati igényeket kielégítő belvárosi közösségi térré alakult át. A belső részén találkozóhelyekkel, egy burkolatból fellövellő szökőkúttal, forgó, karfás székekkel. A korábbi parkolók területe gyalogos felületekké alakult át.

 

karfás forgószékek a felújított blaha lujza téren

 

 

A megújult téren 1000 négyzetméter új zöldfelületet alakítottak ki, és 80 új fát ültettek. az új fák egyik részét egybefüggő zöldfelületbe, a másik részét pedig a burkolatba ültették, teljes talajcserével és talajszint alatti öntözőrendszerrel. Mesterséges váztalajt is bevetettek, hogy a fák gyorsabban nőhessenek, jobb életkörülményeik miatt pedig nagyobbak, szebbek és egészségesebbek lehessenek, mint a hagyományosabb módszerrel ültetett társaik. Eközben a Blaha Lujza teret korábban zölddé tevő  értékes fák is megmaradtak, köztük az a két koros tölgy, amelyet 1969-ben ültettek át a térre a Tabánból, már akkor is koros állapotukban.

 

zöld sziget a felújított blaha lujza téren

 

 

 

 

 

 

További fejlesztések

A téren álló egykori Népszínházra utalva felújították a Színházi emlékkövet. Ugyancsak megújult a tér emblematikus eleme, a 60-as évek óta működő „gomba szökőkút” is, amely kissé megváltozott formában, a buszmegállóhoz közelebb helyezkedik már el. 

A minőségi térépítészeti megoldások visszaállították a tér szellemi és kulturális örökségét, a teret jelenleg széttagoló parkolók és úthálózat megszüntetésével pedig megnövelik az élhető és barátságos gyalogosfelületeket.

A Blaha Lujza tér felújításának részeként továbbá

  • két MOL Bubi gyűjtőállomás kapott helyet a téren,  
  • több kerékpártámaszt és hulladékgyűjtőt helyeztek el,
  • megújult a közvilágítási rendszer,
  • új, nyilvános illemhely nyílt a téren.

 

nyilvános illemhely és mol bubi gyűjtőállomás a felújított blaha lujza téren

 

A felújítással egy időben a Corvin Áruház tulajdonosa magánberuházásban átalakítja az épületet, műemlék homlokzatát pedig részben állami támogatással felújítja. 

 

Megváltozott forgalmi rend

A tér átépítésével a Rákóczi útról közvetlenül jobbra lehet kanyarodni a teljes hosszábban kétirányú Márkus Emília utcába.

A Somogyi Béla utca a Gutenberg tér felől a Stáhly uta felé egyirányú lett.

 

A Blaha Lujza tér felújítása számokban

505 napig tartott a felújítás
3 680 000 000 forintba került a felújítás
2 680 000 000 forintot a Fővárosi Önkormányzat biztosított
1 000 000 000 forintot a Magyar Kormány biztosított
4 474 négyzetméternyi burkolat újult meg a Blaha Lujza téren
1 000 négyzetméter új zöldfelületet telepítettek
80 új fát ültettek
84 új ülőalkalmatosságot helyeztek ki a térre
12 új asztal került térre
3 új gyalogátkelőt adtak át
2 új MOL Bubi gyűjtőállomás használható a téren
11 új, kisméretű szoborkompozíció teszi hangulatosabbá a teret
29 új kerékpártámaszt helyeztek ki a térre
1 új akadálymentes illemhely is helyet kapott a téren