Villamossal Újbudától Újpestig – a pesti fonódó villamosprojekt II. üteme

Kényelmes és gyors kötöttpályás kapcsolat valósulhat meg az Újbuda–Újpest-villamostengely tervezett megépítésével. A projekt előkészítésének és tervezésének előfeltétele a BKK által benyújtott támogatási kérelem jóváhagyása; ezek az első lépések ahhoz, hogy visszatérhessenek a villamosok a Bajcsy-Zsilinszky útra és a Váci út déli részére. A projekt megvalósulásával a budapesti villamoshálózat több évtizede hiányzó szakasza épülhet vissza.

A villamosok Észak-Pesttől egészen Dél-Budáig közlekedhetnek majd, vonzó közösségi közlekedési lehetőséget nyújtva az utasoknak a belvároson keresztül. Az előzetes várakozások alapján a rövidebb menetidőnek és az átszállásmentes kapcsolatoknak köszönhetően akár 8-9 ezer új utas is megjelenhet a közösségi közlekedésben, és többezer, autóval közlekedő válthat a fenntartható közlekedési módra. A kisebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően pedig évente akár 100 tonnával kevesebb szén-dioxid kerülhet a levegőbe Budapesten. 

Nemcsak vágányok épülhetnek a projektnek köszönhetően, hanem az érintett közterületek is új külsőt kaphatnak a jövőben. Újjáéledhetnek a városközpontba bevezető sugárutak, ismét élettel telhetnek meg a centrum felé vezető emblematikus tengelyek. A projektben nemcsak a leendő villamosvágányok műszaki kialakítását tervezik meg, hanem azok környezete, valamint az útpálya is megújulhat, emellett a projekt kivitelezése során a jelenleg már meglévő szakaszokon is megújulhat az infrastruktúra: többek között akadálymentesíthetik és felújíthatják a megállókat is. 

 

Időszak

 2024- 

 

Térkép és látványterv

új Merceedes-Benz Conecto busz a Batthyány téren
az ábrára koppintva galéria nyílik

 

Főbb adatok és számok

9 ezer új utas is megjelenhet a közösségi közlekedésben
100 tonnával kevesebb szén-dioxid kerülhet a levegőbe

 

További információ