Valós idejű utastájékoztatás: a FUTÁR forgalomirányítási rendszer, kijelzők és mobilalkalmazás

A 2010-es évek, egyszersind a BKK valaha volt egyik legnagyobb, legjelentősebb fejlesztése valósult meg Budapesten, amikor 2014-re a korábbi, elavult utastájékoztatási rendszert leváltotta a Forgalomirányítási és Utasjékoztatási Rendszer, azaz a FUTÁR. Az új rendszer percre pontos forgalmi tájékoztatást nyújt a közterületi kijelzőkön a megállókban (jelenleg 300 ilyen utastájékoztató berendezés működik városszerte a forgalmas csomópontokban), a járműveken, és 2022-ig a mobilkészülékeken is a FUTÁR alkalmazás jelentette a megoldást a valós idejű utazástervezésre. A műholdas járműkövetésen alapuló rendszer lehetővé teszi a budapesti forgalom valós idejű, 24 órás felügyeletét, rendkívüli helyzetben pedig a gyors és hatékony közbeavatkozást.

A FUTÁR bevezetésével a forgalomirányításban is új időszámítás kezdődött, a diszpécserek műholdas nyomon követéssel ellenőrzik a forgalmat. A szakemberek folyamatosan képesek szabályozni a felszíni járművek közlekedését, illetve bármilyen forgalmi zavar esetén pontosabban és gyorsabban megszerveznek egy villamos- vagy metrópótlást. A járműveken működő FUTÁR eszközök folyamatosan jelzik helyzetüket az irányítást felügyelő diszpécserközpontnak. A rendszer kiszámítja a várható indulási időt, és küldi tovább az adatokat az utcai kijelzőknek, valamint a webes utazástervezőnek és az okostelefonos alkalmazásnak. A járművekbe szerelt műholdas eszközök tehát több és pontosabb adatot szolgáltatnak, amelyek nemcsak neked, de a közlekedésszervezők számára is tervezhetőbb, kiszámíthatóbb közlekedést garantálnak. A vezetőfülkében érintőképernyős vezérlőegység segíti a járművezető munkáját, mely a kijelzők és a hangos utastájékoztatás működését irányítja, vezérli az elektronikus jegykezelő készüléket, illetve biztosítja a valós idejű forgalomkövetést.

A FUTÁR mobilalkalmazás szerepét 2022 februárjában a BudapestGO alkalmazás vette át, amely már nemcsak valós idejű utazástervezésre, de jegy- és bérletvásárlásra, valamint a forgalmi változások követésére is használható.

 

Időszak

2012–2014
 

Fotók

FUTÁR kijelző egy villamosmegállóban
A képre kattintva galéria nyílik

 

Főbb adatok és számok

300 közterületi kijelző
2 000 -nél is több járművön működik fedélzeti FUTÁR-rendszer

 

További információ