Vak és látássérült személyek közösségi közlekedése

Utazási kedvezmények

A vak és látássérült emberek számára a BKK segít, hogy a lehető legegyszerűbben és kedvezményekkel használhassák a közösségi közlekedést. A BKK járatain, a környéki autóbuszokon és a HÉV-eken díjmentesen vagy kedvezményes árú jeggyel utazhatnak.

 

Vak és látássérült személyeket ábrázoló piktogram

 

Ahhoz, hogy részesülhessenek a kedvezményben, a jogosultságot minden esetben hivatalos okmánnyal kell igazolni. Erre két lehetőség van:

  • A Magyar államkincstár (2015. április 1 és 2017. október 31. között az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság) által kiállított érvényes Hatósági Igazolvány és személyazonosságot igazoló okmány. Ez a rajta jelölt érvényességi ideig használható.
  • A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének érvényes arcképes igazolványa.

Amennyiben a Hatósági Igazolvány kiállítása késik, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság korlátozott időre hatósági bizonyítványt ad ki, mely igazolást a Hatósági Igazolvánnyal azonos módon lehet használni.

 

Helyi közlekedés

  • A vak és látássérült személyek Budapest és Diósd, Budakeszi, Budaörs, Gyál, Nagykovácsi, Remeteszőlős, Solymár, Szigetszentmiklós, Törökbálint és Pécel határain belül díjmentesen utazhatnak.
  • Díjmentesen utazhat a vak személy egy kísérője is, de csak addig, amíg kíséretet nyújt.

 

Helyközi közlekedés

  • A vakok a környéki autóbuszjáratok Budapest határán kívüli szakaszain díjmentesen utazhatnak.
  • Vak személy, valamint egy kísérője – kizárólag a kíséret időtartama alatt – a HÉV-en 90%-os jeggyel, a HÉV fővároson kívüli szakaszán 90%-os HÉV-bérlettel utazhat.

 

Kutyák szállítása

A vakvezető kutyák díjmentesen és szájkosár nélkül utazhatnak a BKK járatain. Kérjük, ne simogasd a vakvezető kutyákat, mert a kizökkentésük balesetveszélyes lehet a gazdák számára!

 

Közlekedési információk vakoknak és gyengén látóknak

A szövegfelolvasó funkciónak köszönhetően a FUTÁR kijelzők alkalmasak hangos utastájékoztatásra is. A szövegfelolvasó funkciót a vakok boltjában kapható távirányító segítségével lehet bekapcsolni.

    • A FUTÁR táblák listája a lap alján, a letöltések között elérhető.

BudapestGO applikáció okostelefonra letölthető felolvasóprogramja szintén segíti a vakok közlekedését. Az applikáció Android és iOS operációs rendszeren is elérhető, az alkalmazásboltokból és közvetlenül innen is letölthető:

Ha számodra praktikusabb korábbi utazástervező alkalmazásunk, a BKK FUTÁR használata, a BKK egy ideig még biztosítja az applikáció elérését. 

Így töltheted le a BKK FUTÁR-t:

Fontos tudnod, hogy a BKK FUTÁR-t már nem fejlesztjük, azaz az ügyfélszolgálati támogatás ehhez az apphoz megszűnt és új funkciók bevezetése sem lehetséges már. A BKK FUTÁR-ban szereplő információk helyességéért ugyanebből az okból nem is vállalunk felelősséget.

 

Biztonságos gyalogos-átkelőhelyek

Számos budapesti útkereszteződésben működik olyan forgalomirányító lámpa, amely hangjelzést is ad akkor, amikor át lehet kelni az úton. Ennek két típusa van, az egyik a távirányítóval bekapcsolható (433 MHz), a másik a kapcsolóórás, amelyik éjszaka nem, vagy csak halkan működik a környéken lakók nyugalma érdekében.

 

A hangos jelzőlámpák listáját a letöltések között találod meg.

Letölthető dokumentumok (2)

Hangos jelzőlámpák listájapdf • 722.03 kb • 2020.11.17. 11:23

FUTÁR táblák listájapdf • 699.98 kb • 2020.11.17. 11:36