Mozgáskorlátozott személyek közösségi közlekedése

Utazási kedvezmények

A BKK számára fontos, hogy segítse a mozgásukban korlátozott személyeket, ezért díjmentes, illetve kedvezményes utazást biztosít azok számára, akik egészségi állapotuk miatt magasabb összegű családi pótlékra, fogyatékossági támogatásra, rokkantsági ellátásra vagy rokkantsági járadékra jogosultak. Utasainknak minden esetben hivatalos okmánnyal kell igazolniuk a jogosultságukat.

 

Mozgáskorlátozott személyt ábrázoló piktogram

 

Helyi közlekedés

Nyugdíjasbérlettel utazhat (Budapesten belüli utazásokra, továbbá a környéki autóbuszjáratokon környéki helyi nyugdíjasbérlettel történő utazásokra használható Diósd, Budakeszi, Budaörs, Gyál, Nagykovácsi, Remeteszőlős, Solymár, Szigetszentmiklós, Törökbálint, Pécel határain belül)

 

Kedvezményre jogosult

Hivatalos okmány

Rokkantsági ellátásban részesülő személy, aki 2011. december 31-én I., illetve II. csoportos rokkantsági nyugdíjra volt jogosult

Utazási utalvány és személyi igazolvány

Rokkantsági ellátásban részesülő személy, akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 30%-os vagy kisebb mértékű

Utazási utalvány és személyi igazolvány

Rokkantsági járadékos

Utazási utalvány vagy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság igazolása, továbbá személyi igazolvány

 

Díjmentesen utazhat (Budapesten belüli utazásokra, továbbá a környéki autóbuszjáratokon a vonalak teljes hosszán)

 

Kedvezményre jogosult

Hivatalos okmány

Magasabb összegű családi pótlékban részesülő személy

A Magyar Államkincstár (2015. április 1. és 2017. október 31. között az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság) által kiállított hatósági igazolvány és személyazonosságot igazoló okmány

Fogyatékossági támogatásban részesülő személy

A Magyar Államkincstár (2015. április 1. és 2017. október 31. között az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság) által kiállított hatósági igazolvány és személyazonosságot igazoló okmány

Hatósági igazolvánnyal rendelkező rokkant személy egy kísérője (csak a kísérés idején)

Nem kell igazolni

 

Helyközi közlekedés

90%-os jeggyel vagy bérlettel utazhat a HÉV Budapest közigazgatási határán kívüli szakaszain a magasabb összegű családi pótlékban részesülő gyermek, valamint a súlyosan fogyatékos személy a Magyar Államkincstár (2015. április 1. és 2017. október 31. között az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság) által kiállított hatósági igazolványa (és 7. életév betöltésétől diákigazolványa vagy személyazonosító igazolványa) alapján. A hatósági igazolvánnyal rendelkező személy egy fő kísérője (a kíséret ideje alatt) 90%-os jeggyel utazhat.

Évente meghatározott számban, választása szerint 50%-os vagy 90%-os környéki helyközi vonaljeggyel vagy HÉV-jeggyel utazhat a környéki autóbuszjáratokon, illetve a HÉV-en az ellátottak utazási utalványával rendelkező személy.

 

Háztól házig szolgáltatás

A háztól házig szolgáltatásban az előzetes bejelentés után igénybe vehető autóbuszok munkanapokon 5:30 és 23:30, hétvégén 8:00 és 16:00 között közlekednek. Ezeket mozgáskorlátozott személy és egy kísérője veheti igénybe a díjszabásban felsorolt, a jogosultságának megfelelő teljes árú vagy kedvezményes jeggyel/bérlettel.

Az utazás tervezett időpontja előtti munkanapokon diszpécserünk 8:00 és 16:00 között hívható, aki az igénybejelentések alapján visszajelzi a lehetséges időpontot. Elsőbbséget élveznek a szolgáltatást rendszeresen – pl. iskolába járáshoz – használók. A többi utasnál a bejelentés időpontja szerint soroljuk az igényeket a szabad helyek függvényében. A telefonszám: +36-70-390-34-14.  A BKK a MEOSZ – Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége – budapesti szervezetének bevonásával alakította ki a mozgáskorlátozottak szállítását végző midibuszok közlekedési rendjét.