Vigyázunk Rád!

A BKK minden munkatársa azon fáradozik, hogy a járműveinken kényelemben utazzatok és biztonságban érezzétek magatokat a nap 24 órájában. Küldetésünk a közlekedésbiztonság javítása, és a járatainkon, a megállóinkban előforduló zaklatások, erőszakos események, valamint a szexuális zaklatás és erőszak számának csökkentése. 

 

Mit tesz a BKK a cél érdekében?

Az elmúlt években több fejlesztésünk is ügyfeleink biztonságát szolgálta:

 

 

A BKK azt is megvizsgálta, hogy hogyan tudná megkönnyíteni az áldozatok számára az ilyen jellegű ügyek bejelentését. Ennek köszönhetően mi is több adathoz jutunk, így feltérképezhetjük a közbiztonság szempontjából problémás járatokat, továbbá megfelelő képzést biztosíthatunk ellenőr, utaskoordinátor és járművezető kollégáinknak.

 

Kamerák a járműveken

2 234 budapesti járművön üzemel kamera

A kamerák jelenléte önmagában is elrettentő erővel bír, de a felvételek segítenek az utasokat, a járművezetőket, a járműveket érintő balesetek, káresetek körülményeinek kivizsgálásában is.

 

biztonsági kamera a Combino villamos utasterében

 

BKK biztonsági szolgálat

A BKK biztonsági szolgálat munkatársai a nap 24 órájában felügyelik a rendet járatainkon. A biztonsági és vagyonőrök szúrópróba-szerűen járőröznek a legforgalmasabb vonalakon, a mobil biztonsági egységek probléma esetén riadóztathatók.
 

a BKK biztonsági szolgálatának munkatársai egy villamoson

 

Rendszeres járatellenőrzések

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Budapesti Közlekedési Központtal kötött stratégiai együttműködés keretében rendszeres ellenőrzéseket tart a közösségi közlekedési eszközökön és megállóhelyeken.  Az akciók alkalmával a rendőrök a járatokat, megállóhelyeket és azok környékét ellenőrzik.

 

rendőrök járőröznek egy metrószerelvényen

 

Mit tehetsz, ha zaklatás áldozata vagy? 

Hogyha a járművön vagy a megállóban azonnali rendőri beavatkozásra van szükség, kérjük, hívd a 112-es segélyhívószámot, vagy kérd a járművezető segítségét a rendőrség értesítéséhez! 

Fontos kiemelnünk, hogy a BKK nem kezdeményezhet eljárást – még abban az esetben sem, ha szabálysértés vagy bűncselekmény áldozatává válsz. Ezért kérjük, vedd fel a kapcsolatot a rendőrséggel a 112-es telefonszámon, vagy a rendőrség elektronikus ügyintézési felületén! 

Ha zaklatás áldozata vagy, kérjük, segítsd a munkánkat, és így a sorstársaidat is azzal, hogy az esetet bejelented a BKK-nak is. Online bejelentőfelületünket itt találod (válaszd az „egyéb” kategóriát), telefonos elérhetőségeinkről pedig ide kattintva tájékozódhatsz. 

 

Mit tehetsz, ha zaklatás szemtanúja vagy? 

Ha szexuális zaklatás szemtanúja vagy, az áldozat és a saját biztonságodat mérlegelve közbelépsz: 

 • megzavarod az elkövetőt azzal, hogy odalépsz az áldozathoz; 
 • segítséget kérsz másoktól; 
 • értesíted a hatóságokat. 

Fontos, hogy 

 • csak akkor lépj közbe, ha azt biztonságosnak érzed; 
 • az elkövető helyett elsősorban az áldozatra és az igényeire figyelj; 
 • ha úgy érzed, hogy a helyzet elfajulhat, és ezért kockázatos lenne a közbelépés, inkább kérd a hatóságok segítségét! 

 

A zaklatás elkövetőjét leginkább a határozott és hatékony hatósági fellépés riasztja el 

A zaklatásra nincs mentség: az erőszakért csakis az elkövető a felelős, az sosem az áldozat hibája! Ha van rá lehetőséged, biztosítsd az áldozatot a támogatásodról, kérdezd meg, mire van szüksége, erősítsd meg abban, hogy az elkövető viselkedése elfogadhatatlan. 

 

Segélyvonalak és honlapok 

Az áldozatok segítése érdekében összegyűjtöttük azokat a civil szervezeteket és elérhetőségeket, ahol azonnali vagy hosszú távú segítséget kérhetnek az érintettek.  

 • A PATENT nőjogi egyesület nők elleni erőszak áldozatainak tart fenn jogsegélyszolgálatot. Ingyenesen hívható elérhetőségén szerdánként 16–18 óráig és csütörtökönként 10–12 óráig várja a hívásodat a 06 80 80 80 81-es telefonszámon. Ezen kívül hétfőnként 10 és 12 óra között, valamint szombatonként 16 és 18 óra között cset-ügyelet tartanak a Facebookon, amikor írásban van lehetőséged jogi segítséget kérni. A PATENT jogsegély-szolgálata emailben is elérhető a jogpatent.org.hu címen. 
 • A NANE Egyesület a nők elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek működtet segélyvonalat. Ingyenesen hívható száma (06 80 505 101) hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken 18–22 óráig, továbbá kedden 8–12, és szerdán 12–14 óráig érhető el. Ezen kívül a NANE is tart chatsegélyt szerdánként 16-18 óra között.  
 • A PATENT és a NANE által alapított „Segítők hálózata” gyakorlati kérdésekben – például zaklatás vagy erőszak esetén tett feljelentés – nyújt segítséget a nők elleni erőszak áldozatainak. A kapcsolatot a segitokhalozata.hu oldalon lévő űrlap segítségével lehet felvenni vele. 
 • „A nők joga” – a két egyesület információs oldala a nők elleni erőszak áldozatainak, az áldozatok segítőinek, az áldozatok védelmére hivatott szakembereknek és döntéshozóknak, valamint a sajtó munkatársainak készült. 
 • A kormányzati Áldozatsegítő központ tájékoztatását itt olvashatod el

 

A Budapesti Közlekedési Központ továbbra is megtesz mindent, hogy Budapest vonalain mindenki nyugodtan, biztonságosan utazhasson. Ehhez azonban fontos, hogy az utasok is figyeljenek egymásra, és ne habozzanak cselekedni, ha egy utastársuk segítségre szorul. A BKK arra kéri ügyfeleit, hogy probléma esetén azonnal értesítsék a járaton dolgozó vagyon- és biztonsági őröket vagy jegyellenőröket, ha ők nem elérhetőek, akkor a járművezetőt, vagy szükség esetén a rendőrséget.