Kedvezmények

Milyen közlekedési kedvezmények vehetők igénybe? Ez attól függ, hogy budapesti helyi, vagy helyközi közlekedési szolgáltatást veszel igénybe. 

Kedvezmények a budapesti helyi közlekedésben
Kedvezmények a helyközi közlekedési szolgáltatásban
► Egyes szolgálati igazolványokhoz kapcsolódó díjmentes utazási feltételek
► Ingyenes közösségi közlekedés 14 éven aluliaknak
► Közösségi közlekedés az ellátottak utazási utalványával rendelkezőknek 

 

Kedvezmények a budapesti helyi közlekedésben

Helyi közlekedési szolgáltatást használsz, amikor Budapesten belül metróval, HÉV-vel, villamossal, trolibusszal, BKK- vagy környéki (1-99, 101-299, 900-999 járatszámú) autóbusszal, fogaskerekűvel utazol. Ilyen esetben az alábbi kedvezményekre vagy jogosult.

 

Helyi kedvezmények
Letölthető változat: a helyi közlekedés kedvezményei [PDF]

 

Kedvezmények a helyközi közlekedési szolgáltatásban

Helyközi közlekedési szolgáltatást használsz, amikor nem helyi, hanem településközi járatokon – jellemzően vasúton, autóbuszon – utazol. Ilyen esetben az alábbi kedvezményekre vagy jogosult. Környéki autóbuszon és HÉV-en utazva Budapest közigazgatási határán kívül érvényesek ezek a kedvezmények. (50 százalékos jegykedvezmény a HÉV-menetjegyek és a járművezetőnél megvásárolható környéki helyközi vonaljegyek esetében vehető igénybe.)

 

Helyközi kedvezmények

Letölthető változat: a helyi közlekedés kedvezményei [PDF]

 

 

 

Egyes szolgálati igazolványokhoz kapcsolódó díjmentes utazási feltételek

Szolgálati igazolványa alapján díjmentes utazásra jogosult:

✅ a közterület-felügyelet szolgálatban lévő, egyenruhát viselő hivatásos tagja, hatósági szolgálati igazolványa birtokában;

✅ a rendőrség szolgálatban lévő, egyenruhát viselő hivatásos tagja, hatósági szolgálati igazolványa birtokában;

✅ a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatásos állományába tartozó szolgálatban lévő, egyenruhát viselő tűzoltó, hatósági szolgálati igazolványa birtokában;

✅ az Országos Mentőszolgálat munkatársa, aki az OMSZ jelvényével ellátott ruhát visel, szolgálati igazolványa birtokában.

A fentiekben felsorolt személyek díjmentes utazásra jogosultak a BKK személyszállítási közszolgáltatóktól megrendelt járatain: autóbuszon (kivéve 100E), villamoson, trolibuszon, földalatti vasúton, metrón, fogaskerekűn, réven, a környéki autóbuszjáratokon és a HÉV-en. A díjmentesség Budapesten belül, a HÉV-en a Budapesten kívüli szakaszra is érvényes.

 

Ingyenes közösségi közlekedés 14 éven aluliaknak

Fontos, hogy a gyerekek körében is segítsük a közösségi közlekedést preferáló szemlélet kialakulását, egyúttal vonzó lehetőséget kínáljunk a családoknak az autózás helyett. Mindezek mellett a családok terheit is csökkenti az, hogy 2021. szeptember 2-ától ingyenesen utazhatnak a BKK járatain a 14 éven aluliak.  

 

14 év alatti gyermek hozzátartozóival egy trolibusz mellett

 

Díjmentes utazás 14 éven aluliaknak Budapesten

A diákok azon tanév végéig, amelyikben betöltik a 14. életévüket, díjmentes utazásra jogosultak Budapesten. A tanév szeptember 1-jétől a következő év augusztus 31-éig tart, így például az a diák, aki 2009. december 31-én született, ezért 14. életévét 2023. december 31-én töltötte be, utoljára a 2023. szeptember 1-jén kezdődött tanév végéig, 2024. augusztus 31-ig veheti igénybe a kedvezményt.

A díjmentesség a BKK járatain, a környéki autóbuszokon és a HÉV-vonalakon (1-299, 900-999, M1-M4, H5-H9, D14) vehető igénybe. A felsorolt vonalakon csak Budapest közigazgatási határán belül érvényes ez a kedvezmény. A kedvezmény a Zugligeti Libegőn és a Budavári Siklón nem érvényes.

A díjmentes utazáshoz érvényes magyar diákigazolványt (ennek hiányában a tanintézmény által az oktatási igazolványokról szóló kormányrendelet szerint kiadott, QR kódos igazolást) kell felmutatni ellenőrzés során. A díjmentes utazás lehetősége a diákigazolványt felmutató személyre vonatkozik, a vele utazó kísérőszemély, vagy vele lévő kutya, kerékpár szállítására továbbra is meg kell váltani a megfelelő jegyet.

 

Díjmentes utazás a helyközi közlekedésben

A gyermekek 14. életévük betöltéséig díjmentes utazásra jogosultak a helyközi közlekedésben is.

Ez a díjmentes utazási lehetőség a környéki autóbusz- és a HÉV-vonalak Budapest közigazgatási határán kívüli szakaszán vehető igénybe, továbbá a vonalak teljes hosszán érvényes a GYSEV Zrt. és a MÁV-START Zrt. belföldi vonatain (2. kocsiosztályon), illetve a VOLÁNBUSZ Zrt. belföldi helyközi járatain. A HÉV-en a diákok azon tanév végéig jogosultak díjmentes utazásra, amelyikben betöltik a 14. életévüket.

A kedvezményre való jogosultsághoz az életkort kell igazolni személyazonosításra alkalmas arcképes okmánnyal vagy akár a hivatalos magyar diákigazolvánnyal.

 

Közösségi közlekedés az ellátottak utazási utalványával rendelkezőknek

Az ellátottak utazási utalványával rendelkező személyek Budapesten belül, a BKK járatain 90 százalékos kedvezményű Ország- vagy Pest vármegyebérlettel utazhatnak. Ellenőrzéskor a bérletet, az utalványt és a személyi igazolványt is fel kell mutatni.

Az ellátottak utazási utalványával rendelkező személyek  a helyközi közlekedésben, a HÉV-ek és a környéki autóbuszok teljes vonalán díjmentesen utazhatnak. Ellenőrzéskor az utalványt és a személyi igazolványt is fel kell tudni mutatni.

Ha az utalvány két személy nevére szól, a díjmentesség a helyközi közlekedésben, illetve Budapesten belül a 90 százalékos Ország- vagy Pest vármegyebérlet használata együttes utazás esetén mindkét személy által igénybe vehető. Ha a két személy külön utazik, csak egyikük élhet a díjmentes vagy kedvezményes utazási lehetőséggel, aki be tudja mutatni az Ellátottak utazási utalványát. Fénymásolat ilyen esetben nem használható fel. 

Letölthető dokumentumok(2)

Helyi kedvezményekpdf1.3 mb2024.04.25. 15:43

Helyközi kedvezményekpdf1.17 mb2024.04.25. 15:44