Így utazzunk kutyával a közösségi közlekedés járatain

Rengetegen veszik igénybe a közösségi közlekedést négylábú kedvencük kíséretében, mégis, sokan nincsenek tisztában a kutyaszállítás szabályaival. Összegyűjtöttük mire érdemes figyelnünk a metrón, a villamoson, a trolin, a HÉV-en és a buszon a kedvencünk és a többi utazó biztonsága érdekében.

Tudtátok, hogy kutya a közösségi közlekedési járművek ülésén nem, csak járművek peronján szállítható? És azt, hogy ha négylábú kedvenceddel utazol, magadnál kell tartanod az érvényes oltási bizonyítványt? Tisztában vagy azzal, hogy kutyád számára a mozgólépcső elsődleges balesetforrás, ezért kell őket kézben szállítani?

Ezek a szabályok mind az utastársak, mind a négylábú kedvencek biztonságát szolgálják, így betartásuk minden felelősségteljes gazda számára alapvető kell, hogy legyen.

 

Egy szájkosarat viselő kutya és gazdája utaznak a metrón

 

Minden esetben a kutyát szállító utas felel azért, hogy az állatok egymást, illetve a többi utast ne zavarják vagy veszélyeztessék, a járműben kárt ne okozzanak. Amennyiben a szállított kutya viselkedése a többi utast zavarja vagy veszélyezteti, a Szolgáltató vagy a jegyellenőrzésre jogosult személy az utast a kutyával együtt kizárhatja az utazásból.

 

Hogyan utazzunk kutyával? – videónkban megmutatjuk

 

 

Hogyan utazzunk kutyával? – kérdések és válaszok

 

Hogyan lehet kutyát szállítani a BKK járatain?

Kistermetű kutyát kézipoggyász méretű, állatok szállítására alkalmas zárt szállítóboxban, ketrecben vagy táskában lehet szállítani, melyből az állat az utazás alatt nem tud kiszabadulni, illetve nem tudja beszennyezni a többi utas ruháját, poggyászát vagy a járművet. Minden egyéb esetben – az állat életkorától, fajtájától és méretétől függetlenül – csak úgy szállítható kutya, ha póráz és felcsatolt szájkosár/pofaszorító van rajta. 

Az utazás során mindig legyen nálad kedvenced oltási könyve, valamint figyelned kell arra, hogy a jármű ajtaja nehogy becsípje az állat valamely végtagját vagy farkát. 

Mi számít szájkosárnak?

Minden olyan fém, műanyag, textil stb. rögzítőeszköz elfogadható „szájkosárként”, amelyik megakadályozza azt, hogy a kutya másokat megharapjon, vagy fogával a járművön bárkiben vagy bármiben kárt tegyen. (A „halti” néven ismert szájszíj nem tesz eleget ennek a feltételnek.) 

Lehet kutyát kézben is szállítani?

Igen, de ekkor szintén csak pórázzal és felcsatolt szájkosárral. 

Milyen jeggyel vagy bérlettel lehet kutyát szállítani?

A kutya számára külön jegyet vagy bérletet kell váltani. Egyszeri kutyaszállításra a 100E vonalon repülőtéri vonaljegy, a réven teljes árú rév személyjegy, ezeken kívül bármely járaton vonaljegy, gyűjtőjegy, 30 perces jegy és 90 perces jegy is használható, de csak Budapest közigazgatási határán belül. Többszöri kutyaszállításra váltható 24 órás, 72 órás jegy vagy havi kutyabérlet is (ezek csak Budapesten belülérvényesek, de a 100E vonalon egyik sem használható).  Környéki autóbusz és HÉV esetében a vonalak teljes hosszán érvényes egyszeri kutyaszállításra a kutyajegy, többszöri kutyaszállításra a kutya országbérlet.

Egy utas hány kutyát szállíthat?

Egy utas csak egy kutyát szállíthat. 

Egyszerre hány kutya utazhat egy járművön?

A legtöbb járművön annyi kutya utazhat, ahány ajtón az adott járműre fel lehet szállni. Például, ha egy busznak 3 ajtaja van, akkor 3 kutya utazhat egy időben úgy, hogy egy utas csak egy kutyát szállíthat. Ez a szabály a segítő kutyákra nem vonatkozik. Kivételt jelentenek az agglomerációba közlekedő "kék Volánbusz"-járatok. Ezeken a buszokon (a járatlistát megtalálod ezen a linken, keresd a kék hátterű vonalakat) egy járművön csak egy kutya szállítható. Kérjük, figyelj arra, hogy zárt szállítóeszköz nélkül a kutyát csak szájkosárral vagy szájmaszkkal és pórázon vezetve szállíthatod. Amennyiben ugyanazon a buszon egyidejűleg egynél több pórázon vezetett kutyát is szeretnének szállítani, a kutya szállításában a már buszon utazó utasnak van elsőbbsége. Felszálláskor az elszállítási sorrendre vonatkozó szabályok érvényesek, melyet megtalálsz a Volánbusz Üzletszabályzatában. 

Mik a szabályai a mozgólépcsőn történő közlekedésnek?

A kutyák számára a mozgólépcső elsődleges balesetforrás. A szerkezet becsípheti az állat lábát, letépheti róla a szőrt vagy a körmöt. Ezért – a kutya biztonsága érdekében – mozgólépcsőn a kutyákat kézben kell szállítani, különösen a fel- és lelépéskor. Nagyobb testű, nehezebb kutyával az állomáson szolgálatot teljesítő személyzetnek történő bejelentés után, a tartalékban lévő – álló – mozgólépcsőt kell igénybe venni, amennyiben ez lehetséges. 

Mit kell magunkkal vinni?

Az utasnak rendelkeznie kell a kutya érvényes oltási bizonyítványával (segítő kutya esetén is), és azt kérésre a szolgálatban lévő személyzetnek fel kell mutatnia. 

Lehet-e kutyát ingyenesen szállítani?

A zárt kutyaszállító dobozban, kézipoggyászként szállított ebnek nem kell külön jegyet vagy bérletet vásárolni. Díjmentesen utazhatnak a rendvédelmi, honvédelmi és hatósági feladatokat ellátó szolgálati kutyák és a megkülönböztető jelzéssel ellátott vakvezető, mozgáskorlátozottakat segítő, hangot jelző, rohamjelző és személyi segítő kutyák, valamint a mindezen célból kiképzés alatt álló segítő kutya (kiképzés alatt álló kutya csak a kiképzővel utazhat). A segítő kutyát megkülönböztető jelzéssel kell ellátni, amelyen a kutyát kiképző szervezet logójának szerepelnie kell. Amennyiben a terápiás kutyát nem a kutyát kiképző szervezet alkalmazza, akkor a kutyának a kutyát alkalmazó szervezet logóját tartalmazó megkülönböztető jelzést kell viselnie.

 

Vásárold meg kedvenced bérletét digitálisan, a BudapestGO appban!

A BudapestGO applikációban már digitális kutyabérletet is kapható! A terméket az alkalmazásban jegyeim/bérletek menüpontban találod. Ellenőrzés esetén előbb mutasd fel a saját, majd a blöki bérletét!

További részletek: bkk.hu/budapestgo

 

 

A BudapestGO-ban kapható kutyabérlet használata

 

A segítő kutya kiképzésének, vizsgáztatásának és alkalmazhatóságának szabályairól szóló 27/2009. (XII. 3.) SZMM rendelet:

A segítő kutya típusa kiképzése és alkalmazhatósága szerint

a) vakvezető kutya: a látássérült személy vezetésére kiképzett kutya,

b) mozgáskorlátozott személyt segítő kutya: a mozgáskorlátozott személyt mindennapi tevékenységeinek ellátásában segítő feladatokra kiképzett kutya,

c) hangot jelző kutya: a hallássérült személy számára veszélyt vagy egyéb fontos információt jelentő hangok jelzésére kiképzett kutya,

d) rohamjelző kutya: az epilepsziával élő személy vagy más krónikus, rohamszerű állapotoktól veszélyeztetett személy számára a roham során segítséget nyújtó feladatokra kiképzett kutya,

e) személyi segítő kutya: a fogyatékos személyt önálló életvitelében segítő feladatokra kiképzett kutya,

f) terápiás kutya: a gyógypedagógiai, a szociális szolgáltatások területén pedagógiai, pszichológiai, pszichiátriai, konduktív pedagógiai habilitációs, illetve rehabilitációs folyamatban alkalmazott kutya
lehet.