Teherforgalom

Budapesten ma már nem mindenhová és nem minden napszakban lehet behajtani tehergépjárművel. A városban élők jogos érdekeit és a világörökség területeinek megóvását szem előtt tartva, 15 korlátozott forgalmú övezetet és 11 védett övezetet alakítottak ki a szakemberek.

 

Az alábbi térképen megnézheted, hogy lakóhelyeden mikor és mekkora maximális súlyú tehergépkocsival találkozhatsz:

Budapest teherforgalmi statégiájának és célforgalmas úthálózatának térképe

A közútkezeléssel foglalkozó szervezetek (a Magyar Közút Zrt. és a Budapest Közút Zrt.) szabályozzák és ellenőrzik a túlsúlyos, túlméretes járművek közlekedését. Együttműködésükkel évente 1200 alkalommal végeznek tengelysúlymérést Budapesten.

A fővárosi teherforgalmi behajtási rendszert (TOBI) a Budapest Közút Zrt. üzemelteti. Az önkormányzatokkal egyeztetnek, azután nemcsak szabályozzák és ellenőrzik a tehergépjárművek fővárosi közlekedését, hanem kiadják a korlátozott forgalmú vagy a védett övezetekbe az ideiglenes behajtási engedélyeket, hozzájárulásokat is.

Budapesten évente mintegy negyedmillió közútkezelői hozzájárulást igényelnek a tehergépkocsik üzemeltetői. Ez a szám évről évre növekvő tendenciát mutat, ám a koronavírus-járvány miatt 2020-ban mintegy 20%-os csökkenést tapasztaltak a kiváltott engedélyek számában.

 

A kiadott behajtási hozzájárulások száma, 2019-ben, havi bontásban, grafikonon ábrázolva

 

A teherforgalmi behajtási hozzájárulás igényléséhez regisztrálni kell a céges és számlafizető felhasználói adatokat a TOBI online rendszerében, amely itt érhető el: https://tobi.budapestkozut.hu

  • A regisztráció díjmentes, és körülbelül 10 percet vesz igénybe. A Felhasználói és Ügyfélprofil létrehozása után rögzíthető a jármű-regisztráció, illetve a behajtási hozzájárulási kérelem.
  • A meghatározott díjakat online vagy személyesen is ki lehet fizetni bankkártyával a kelenföldi ügyfélközpontban (XI. Kelenföld vasútállomás metróállomás aluljáró szint, őrmezői kijárat) munkanapokon hétfőtől csütörtökig 9.00-17.00 óráig, pénteken 9.00-15.00 óráig. 
  • A díjakról a Budapest Közút Zrt. elektronikus számlát állít ki. A teherforgalmi behajtási hozzájárulás a kérelem jóváhagyását és a díjak rendezését követően válik aktívvá.