Autista személyek közösségi közlekedése

A BKK kedvezményekkel segíti az autista személyek utazását. Az alábbiakban minden fontos információt elolvashatsz arról, mely járatokon hogyan vehetik igénybe a kedvezményeket.

 

Autista személyekre vonatkozó piktogram

 

Utazási kedvezmények

Az autisták a BKK járatain, a környéki autóbuszokon és a HÉV-eken díjmentesen vagy kedvezményes árú jeggyel utazhatnak, ha egészségi állapotuk miatt magasabb összegű családi pótlékra vagy fogyatékossági támogatásra jogosultak. Ezt hivatalos okmánnyal kell igazolniuk.

  • Jogosultságukat – a szociális intézményekben lakó vagy oda bejáró gondozottakat kivéve – a Magyar Államkincstár (2015. április 1. és 2017. október 31. között az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság) által kiállított, utazási kedvezményre jogosító hatósági igazolványukkal tudják igazolni.
  • Az igazolványt a fogyatékossági támogatásban, illetve a magasabb összegű családi pótlékban részesülőknek állíthatják ki.

 

Helyi közlekedés

  • A magasabb összegű családi pótlékban részesülő gyermek, valamint a súlyosan fogyatékos személy Budapest, Diósd, Budakeszi, Budaörs, Gyál, Nagykovácsi, Remeteszőlős, Solymár, Szigetszentmiklós, Törökbálint és Pécel határain belül díjmentesen utazhat.
  • Szintén díjmentesen utazhat a fogyatékos személy egy kísérője (csak a kísérés idején). 

 

Helyközi közlekedés

  • A magasabb összegű családi pótlékban részesülő gyermek, valamint a súlyosan fogyatékos személy a hatósági igazolványa (és a 7. életév betöltésétől diákigazolványa vagy személyazonosító igazolványa) alapján a HÉV-en 90%-os jeggyel vagy bérlettel utazhat. A hatósági igazolvánnyal rendelkező személy egy fő kísérője 90%-os jeggyel utazhat a kíséret idején.
  • Szociális intézményben élő vagy oda bejáró gondozott a lakhelye és az intézmény székhelye közötti – helyközi – utazásra (Budapest közigazgatási határán kívül a környéki autóbuszokon és a HÉV-en) 90%-os kedvezményes környéki helyközi vonaljeggyel utazhat. Ehhez rendelkeznie kell tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal.
  • Szintén 90%-os jeggyel utazhat a szociális intézmény bent lakó vagy bejáró gondozottjának legfeljebb 2 kísérője, illetve a gondozott látogatója az intézmény székhelye és a gondozott, valamint a látogató lakóhelye között.
  • A kedvezményt az intézmény igazolásával és a személyazonosításra alkalmas okmánnyal lehet igénybe venni.