Siket és nagyothalló személyek közösségi közlekedése

Utazási kedvezmények

A BKK számára fontos, hogy segítse a siket és nagyothalló utasokat, ezért díjmentes, illetve kedvezményes árú utazást biztosít azok számára, akik rendelkeznek a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének érvényes arcképes igazolványával. A jogosultságokat a kedvezmények igénybevételéhez minden esetben hivatalos okmánnyal kell igazolni.

 

Siket és nagyothalló személyeket ábrázoló piktogram

 

Helyi közlekedés

  • A siketek és nagyothallók Budapest, Diósd, Budakeszi, Budaörs, Gyál, Nagykovácsi, Remeteszőlős, Solymár, Szigetszentmiklós, Törökbálint, Pécel és Pilisborosjenő határain belül díjmentesen utazhatnak.
  • Díjmentesen utazhat a hallássérült személy egy kísérője is, de csak akkor, amikor a kísérő szerepét tölti be.

 

Helyközi közlekedés

  • A hallássérültek a környéki autóbuszjáratok Budapest határán kívüli szakaszain díjmentesen utazhatnak.
  • A siket és nagyothalló utas és egy fő kísérője – kizárólag a kíséret időtartama alatt – a HÉV-en 90%-os jeggyel utazhat.
  • A siket és nagyothalló utas a HÉV fővároson kívüli szakaszára 90%-os HÉV-bérletet vásárolhat.

 

Siket és nagyothalló ügyfelek kommunikációjának akadálymentesítése

Hallássérült ügyfeleink az ügyfélközpontjainkban többféle olyan szolgáltatást is igénybe vehetnek, amelyek megkönnyítik számukra az ügyintézési folyamatot.

 

Hangerősítő rendszer

A BKK Ügyfélközpontokban kihelyeztünk olyan ügyintézői pultokat, amelyekben indukciós hangerősítő rendszer, úgynevezett indukciós hurok segíti a hallássérült személyek kommunikációját.

A rendszer a mágneses indukció elve alapján működik: a felerősítésre szánt hang a helyiségben körbefutó, hurkot alkotó vezeték segítségével a hurok belsejében mágneses indukciós teret hoz létre, amelyben a hangerősítő rendszerrel ellátott hallókészülékek a megfelelő állásba kapcsolva képesek közvetlenül a kívánt hangot venni, azt megfelelően felerősíteni, ugyanakkor elnyomják a környezet zavaró zaját.

  • Ilyen indukciós hurok a mobil értékesítési pontban (mobil truck) is megtalálható.
  • A hurok használatának lehetőségét piktogram jelöli a megfelelő ügyfélpultnál.

 

Jelnyelvi tolmácsszolgáltatás

A jelnyelvet használók számára a jelnyelvi tolmács teheti akadálymentessé az ügyintézést. A jelnyelvi tolmácsszolgálatok nemcsak jelnyelven biztosítják a kommunikációt, hanem a siket és nagyothalló, illetve a siketvak személyek által használt speciális rendszereken is.

Az ügyintézéskor a jelnyelvi kommunikációhoz segítséget nyújthat a videótolmács-szolgálat. Ezek egyikét, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége által fenntartott KONTAKT Tolmácsszolgálatot 2020 szeptemberétől a teljes hallássérült közösség használhatja. A KONTAKT videóalapú jelnyelvi tolmácsszolgáltatását ingyenesen veheti igénybe, aki a jelnyelvi törvény szerint hallássérült személynek minősül, és ezt a törvényben meghatározott dokumentumokkal igazolja. A szolgáltatás igénybevételéhez előzetesen regisztrálni kell a www.skontakt.hu címen.