Információk taxiszolgáltatók részére

Tájékoztató a taxitársaságoknak

A BKK mint közlekedésszervező által kiadott előzetes igazolás az előfeltétele annak, hogy a taxitársaság a közlekedési hatóságtól diszpécserszolgálati vagy önálló diszpécserszolgálati engedélyt kapjon.

A hatósági engedély (diszpécserszolgálati engedély) kiadását megelőzi a BKK Zrt. mint közlekedésszervező a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény (a továbbiakban: Sztv.) 12. § (7) bekezdésében előírtak szerint kiadott Előzetes igazolása. 

A diszpécserszolgálatok (taxitársaságok, szolgálatok) működésére vonatkozó előírásokat országos szinten a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról szóló 176/2015. (VII.7.) Korm. rendelet 16-17. §. (a továbbiakban Kormányrendelet), illetve a főváros területén a személytaxival végzett személyszállítási szolgáltatás és a személytaxi-szolgáltatást közvetítő és szervező szolgálat működtetésének feltételeiről, a taxiállomások létesítésének és igénybevételének rendjéről és a személytaxi-szolgáltatás hatósági áráról szóló 31/2013. (IV. 18.) Főv. Kgy. rendelet 4-5. §. (a továbbiakban Taxirendelet) szabályozza.

A minősítési eljárás a vállalkozás kérelmére indul. Mellékleteként a Taxirendelet által előírt dokumentációt kell csatolni.

A kérelmet e-mailben a [email protected] címre, vagy postán a 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 19-21. címre kell beadni.

 

 

 

 

Tájékoztató a személytaxi-szolgáltató vállalkozásoknak

 

Gépjármű minősítés – taxiállomás-használati hozzájárulás – előzetes igazolás

Előzetes igazolás szükséges ahhoz, hogy a tevékenységi engedéllyel rendelkező személytaxi-szolgáltató vállalkozás a közlekedési hatóságtól a taxi gépjárműre tevékenységi engedélykivonatot kapjon, illetve, hogy a taxi gépjármű műszaki vizsgát tegyen. Az előzetes igazolás kiadása a gépjármű sikeres minősítését, a taxiállomás-igénybevételi díj (továbbiakban díj) megfizetését és a taxiállomás-használati hozzájárulás kiadását követően történik.

A gépjárművek minősítése, a díjfizetés, a taxiállomás-használati hozzájárulás kiadása, a taxiállomás-használati hozzájáruláshoz tartozó plasztikkártya és a matrica átvétele a 1087 Budapest, Asztalos Sándor utca 16. szám alatti ügyfélszolgálati irodában és gépjárművizsgáló állomáson történik.

 

Kapcsolat – Taxi ügyfélszolgálati iroda és gépjárművizsgáló állomás 

Nyitvatartás:
Hétfő-csütörtök:7:45–16:00
Péntek: 7:45–13:30

Cím:
1087 Budapest, Asztalos Sándor út 16.

Telefon:
+36 70 456 9397

E-mail:
[email protected]

 

Az ügyintézéshez az alábbi iratokra van szükség:

 • fővárosi adóigazolás (30 napnál nem régebbi);
 • tevékenységi engedély (darabszámos) és tevékenységi engedélykivonat (rendszámos);
 • sárga rendszámos forgalmi engedély, ami az üzembentartó nevére szól, sétálópapír esetén névre szóló sárga vagy fehér rendszámos forgalmi engedély;
 • taxitársasággal kötött, az aktuális rendszámra vonatkozó megállapodás, vagy taxitársaság által kiadott igazolás, vagy igazolvány;
 • viteldíjjelző hitelesítési bizonyítvány;
 • meghatalmazás, amennyiben más nevében jársz el;
 • cég esetében aláírási címpéldány, aláírás-minta;
 • sétálópapír (kimutatás a személytaxizáshoz használat járműről).

Minden iratra eredetiben van szükség, a másolat nem elégséges.

 

Időpontfoglalás

👉 Online időpontfoglaláshoz koppints ide

További időpontfoglalási lehetőségek:

 • telefonon: +36 70 456 9397,
 • e-mailben: taxibkk.hu,
 • személyesen: a gépjárművizsgáló állomáson.

Kérjük, hogy amennyiben az egyeztetett időpontban nem tudsz megjelenni telephelyünkön, jelezd munkatársunknak telefonon a rendszám, a név és telefonszám megadásával.

Az előzetes igazolásokat a gépjármű minősítését, a díjfizetést és a taxiállomás-használati hozzájárulás kiadását követően a BKK Zrt. mint közlekedésszervező elkészíti és feltölti a TaxiDroszt webes nyilvántartó rendszerébe. Az elektronikus formátumú előzetes igazolást elküldjük a vállalkozás hivatalos e-mail- címére is.

A Budapest Főváros Kormányhivatala Közlekedés Felügyeleti Főosztályán történő ügyintézéshez nincs szükség az eredeti előzetes igazolás bemutatására, elfogadják a nyilvántartó rendszerbe feltöltött online verziót.

Ha a vállalkozás az Autóklub vizsgaállomásán műszaki vizsgáztatja a taxi gépjárművet, mindenképpen szüksége lesz a BKK által kiadott előzetes igazolásra online formátumban. 

 

Ügyfélszolgálat

Gépjárműminősítés-taxiállomás-használati hozzájárulás-előzetes igazolás tárgyában, kérjük, hogy hétfőtől péntekig 9:00 és 13:00 között hívd a +36 70 390 3276 telefonszámot.

Ellenőrzésekkel kapcsolatban, kérjük, hogy hétfőtől péntekig 9:00 és 13:00 között a +36 70 390 3448 telefonszámot hívd.

 

Taxiállomások térképen

A taxiállomások online térképe információt ad az állomások geopozícióiról és férőhelyeiről. 

 

 

 

 

Információ a taxiellenőrzésekről

A BKK feladata a személytaxi-szolgáltatás ellenőrzése is. A személytaxi-szolgáltatás ellenőrzése során a BKK szorosan együttműködik más, az ellenőrzésre jogosult szervezetekkel, hatóságokkal is.

A BKK havonta mintegy 250 ellenőrzést végez napi rendszerességgel, esetenként a hatóságokkal közösen szervezett akció keretében. A BKK az ellenőrzéseket a jogsértésekkel leginkább érintett helyszínekre összpontosítja.

Az ellenőrzések során a BKK személyszállítási ellenőrei ellenőrzik a szolgáltatásra való jogosultságot, a személytaxi jármű külső-belső felszereltségét, a viteldíjat. Az ellenőrzésekről a BKK személyszállítási ellenőrei helyszíni jegyzőkönyvet vesznek fel. Az ellenőrzési dokumentáció feldolgozását követően a BKK intézkedési javaslatokat tesz a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságoknak, indítványozza a taxiállomás-használati hozzájárulás visszavonását. Érvényes taxiállomás-használati hozzájárulás nélkül az érintett taxival 1 évig nem szolgáltathatnak Budapesten.

Az ellenőrzések eljárásrendjét szabályozó belső munkautasítás, általános ellenőrzési szempontokat tartalmazó melléklet nyilvános, megtekinthető a BKK honlapján. A belső utasítás tartalmazza az ellenőrzések folyamatát tételesen, hogy a BKK mit ellenőriz, valamint a panaszok kivizsgálásának eljárásrendjét is. Ugyanitt megtalálhatók a személytaxi-szolgáltatásra vonatkozó fontosabb jogszabályok is.

 

Letölthető dokumentumok(2)

Fővárosi taxirendeletpdf1.57 mb2024.03.10. 11:59

Kormányrendelet a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításrólpdf1.03 mb2024.03.10. 11:59