Taxiszolgáltatással kapcsolatos tudnivalók

Budapesten számos taxitársaság és független taxis vállalkozás működik. Kérjük, hogy csak minősített, engedéllyel rendelkező taxiba ülj be, illetve ilyen taxit rendelj. Ezek arculata egységes: az autók sárga színűek, a bal első ajtón „minősített budapesti taxi” felirat olvasható, és a rendszámuk sárga, a műszerfalon és a két hátsó ajtón a taxizás rögzített hatósági árait tartalmazó tarifatáblázat látható.

 

sárga taxi egy budapesti utcán

 

Taxi viteldíj

Budapest területén a taxiutazás viteldíját a taxaméter az alapdíjból, a távolsággal arányos díjból és az idővel arányos díjból állítja össze. A díjszámítás a beszállást követően, a taxaméter elindításával kezdődik, és a célhoz érkezéskor, a berendezés leállításával fejeződik be. 

A hatósági ár minden napszakban és minden szolgáltatónál azonos. A taxikban készpénzzel, valamint fizikai és digitalizált bankkártyával is fizethetsz. A jelenleg érvényes taxitarifákat az alábbi táblázat tartalmazza.

 

taxi tarifatáblázat
koppints a nagyításért

 

Minősített taxitársaságok

Budapesten ezek a taxitársaságok rendelkeznek a fővárosi taxirendelet alapján a taxiszolgáltatás nyújtásához szükséges engedéllyel:

 

taxi egy budapesti utcán

 

Ha gond adódott

Problémád volt a taxiszolgáltatással, panaszt, észrevételt szeretnél tenni? Fontos tudnod, hogy akkor tudjuk gyorsan és eredményesen kivizsgálni a reklamációt, ha minden, a taxis beazonosítására alkalmas adatot, azaz a jármű rendszámát vagy a taxi jobb első ajtaján található engedélyszámot megadod, valamint vállalod a panaszbejelentési jegyzőkönyv kitöltését és aláírását. Ha a panasz kivizsgálása során a taxis jogsértését állapítjuk meg, indítványozzuk az illető taxiállomás-használati hozzájárulásának visszavonását, azaz az érintett egy évig nem szolgáltathat Budapesten.

 

Hogyan tehetsz panaszt?