A gyaloglás előnyei

A gyaloglás az egyik legalapvetőbb közlekedési forma, melynek az egyénre és a társadalomra gyakorolt pozitív hatásait egyre többen ismerik fel. Ráadásul a gyaloglás szinte mindenkit érint, hiszen a nap folyamán hosszabb vagy rövidebb távolságokat gyalog teszünk meg. A gyaloglás és a sétálás előnyben részesítése, illetve népszerűsítése azért is fontos, mert számos egészségügyi, testi és lelki, gazdasági és társadalmi előnnyel jár mind az egyénnek, mind a közösségnek, ráadásul ezek az előnyök egymást erősítik és kiegészítik.

 

A gyaloglás egészségügyi hasznai egyéni szinten

A gyaloglás egészségügyi hasznait bemutató képi anyag

A gyaloglás ideális módja az egészségi állapot javításának és fenntartásának. A rendszeres napi séta növelheti a szív- és érrendszeri erőnlétet, csökkentheti a testsúlyfelesleget és fokozhatja az állóképességet. Ezen túlmenően a gyaloglás különböző betegségek kockázatát is mérsékli, ideértve a szívbetegségeket, az agyvérzést és a cukorbetegség kialakulását, valamint pozitívan befolyásolja a mentális egészséget. A sétálás hosszabb távon csökkenti a depresszió és a szorongás kockázatát is. Egy stresszes nap után pedig sokat javíthat a kedélyállapotunkon egy hosszabb séta megtétele egy csendesebb környéken vagy természetközeli helyen.

Gondoltad volna? Néhány egyszerű módon könnyen a mindennapok szerves részévé teheted a gyaloglást. Kattints ide és olvasd el a Mindennapi gyaloglás című cikkünket.

A gyaloglást támogató városok előnyeiről és sikereiről pedig itt olvashatsz bővebben.