Közlekedj tudatosan, válaszd a közösségi közlekedést!

A megváltozott utazási szokások miatt a főváros forgalmi terhelése évről évre nő. A belváros autós forgalmát az agglomerációból ingázók – ami egy átlagos munkanapon hozzávetőleg 340 ezer személygépkocsit jelent –, a szeptemberi iskolakezdés, a nyári szabadságok vége is növeli. A forgalmi torlódások elkerülésének egyik legjobb módja, ha közösségi közlekedésre váltasz.

 

Miért érdemes a közösségi közlekedést választanod?

 

 

Mert közösségi közlekedéssel a buszsávot is használhatod.

A belváros kapacitásai végesek, és a közterületeken többféle igénynek és közlekedési módnak is teret kell biztosítani. Közösségi közlekedési járatokkal – kiemelten a kötöttpályás vonalakon – gyorsan, a dugókat elkerülve juthatsz el az úti célodhoz. Sőt, buszra szállva megúszhatod a reggeli torlódásokat is, hiszen a buszsávot használod!

A térképen látható időpontok azt mutatják, hogy a városba bevezető főbb útvonalak egyes pontjain mikor jelentkezik a délelőtti csúcsidő a belváros felé. Jellemzően a torlódást közvetlenül megelőző időszakot mutatja, utána esik vissza a haladási sebesség a sávok túltelítődése miatt.

Ezzel szemben a főútvonalakon kijelölt buszsávokban az alacsony kihasználtságuknak köszönhetően nem alakul ki torlódás. A haladási sebesség magasabb, biztosítva a gyorsabb eljutást belvárosba csúcsidőben.

 

 

Mert az üzemanyag egyre drágább, a bérlet nem!

 

 

Válts havi Budapest-bérletet, hogy gyorsan és kényelmesen juss el a város minden pontjára anélkül, hogy akár egyszer is tankolnod kellene! A havi Budapest-bérlettel 278 járaton – 4 metrón, 34 villamoson, 15 trolibuszon, 224 autóbuszon és egy kompjáraton – bármennyit utazhatsz, és az ára változatlanul 9500 forint a magánszemélyek részére.

A különböző busz-, villamos- vagy metrójáratok használata azonkívül, hogy megfizethetőbb és sok esetben gyorsabb, mint az autó, jóval környezetbarátabb is. Minél többen váltanak a BKK járataira, annál inkább enyhül a főváros szén-dioxid-terhelése.

 

Mert a parkolással nem lesz gond!

 

A budapesti kerületekben a parkolásra kijelölt helyek száma véges, és főleg a belvárosban meglehetősen korlátozott a kapacitásuk. 2022. szeptember 5-től elindult az új, egységes parkolási rendszer Budapesten. A korábbi 27-féle parkolási zóna helyett 4 zónatípusból álló zónarendszert vezettek be. 

 

Zóna Parkolási díj Díjköteles időszak Parkolási időtartam
A zóna 600 forint / óra munkanap 8:00–22:00 maximum 3 óra
B zóna 450 forint / óra munkanap 8:00–20:00 maximum 3 óra
C zóna 300 forint / óra munkanap 8:00–18:00 maximum 3 óra
D zóna 200 forint / óra munkanap 8:00–18:00 maximum 3 óra

 

 

A parkolással kapcsolatos fontos információkról bővebben ide koppintva olvashatsz.

Miért fizetnél azért, hogy megállj, amikor ugyanannyiért mozgásban is lehetsz? Vásárolj jegyet vagy bérletet, és megspórolhatod az üzemanyag és parkolás árát is.