Közlekedj tudatosan, válaszd a közösségi közlekedést!

A megváltozott utazási szokások miatt a főváros forgalmi terhelése évről évre nő. A belváros autós forgalmát az agglomerációból ingázók is növelik, ez egy átlagos munkanapon hozzávetőleg 340 ezer személygépkocsit jelent. A forgalmi torlódások elkerülésének egyik legjobb módja, ha közösségi közlekedésre váltasz.

 

Miért érdemes a közösségi közlekedést választanod?

 

Az üzemanyag egyre drágább. A bérlet nem. Budapest Veled van!

 

Mert az üzemanyag egyre drágább, a bérlet nem!

Vége a benzinárstopnak, most különösen érdemes közösségi közlekedésre váltanod! Válts havi Budapest-bérletet, hogy gyorsan és kényelmesen juss el a város minden pontjára anélkül, hogy akár egyszer is tankolnod kellene! Havi Budapest-bérlettel magánszemélyként változatlanul 9500 forintért utazhatsz több mint 280 járaton mintegy 1700 járművel.

A különböző busz-, villamos- vagy metrójáratok használata azonkívül, hogy megfizethetőbb és sok esetben gyorsabb, mint az autó, jóval környezetbarátabb is. Minél többen váltanak a BKK járataira, annál inkább enyhül a főváros szén-dioxid-terhelése.

 

A buszsávot is használhatnád. Ha velünk utaznál. Budapest Veled van!

 

Mert közösségi közlekedéssel a buszsávot is használhatod.

A belváros kapacitásai végesek, és a közterületeken többféle igénynek és közlekedési módnak is teret kell biztosítani. Közösségi közlekedési járatokkal – kiemelten a kötöttpályás vonalakon – gyorsan, a dugókat elkerülve juthatsz el az úti célodhoz. Sőt, buszra vagy trolira szállva megúszhatod a reggeli torlódásokat, hiszen a buszsávot is használhatod!

A térképen látható időpontok azt mutatják, hogy a városba bevezető főbb útvonalak egyes pontjain mikor jelentkezik a délelőtti csúcsidő a belváros felé. Jellemzően a torlódást közvetlenül megelőző időszakot mutatja, utána esik vissza a haladási sebesség a sávok túltelítődése miatt.

Ezzel szemben a főútvonalakon kijelölt buszsávokban az alacsony kihasználtságuknak köszönhetően nem alakul ki torlódás. A haladási sebesség magasabb, biztosítva a gyorsabb eljutást belvárosba csúcsidőben.

 

A délelőtti csúcsidők alakulása

 

 

Mert a parkolással nem lesz gond!

A parkolással nem lesz gondod. Ha otthon hagyod az autódat. Budapest Veled van!

 

A budapesti kerületekben a parkolásra kijelölt helyek száma véges, és főleg a belvárosban meglehetősen korlátozott a kapacitásuk. 2022. szeptember 5-től elindult az új, egységes parkolási rendszer Budapesten. A korábbi 27-féle parkolási zóna helyett 4 zónatípusból álló zónarendszert vezettek be. 

 

Zóna Parkolási díj Díjköteles időszak Parkolási időkorlát
A zóna 600 forint / óra munkanap 8:00–22:00 maximum 3 óra
B zóna 450 forint / óra munkanap 8:00–20:00 maximum 3 óra
C zóna 300 forint / óra munkanap 8:00–18:00 maximum 3 óra
D zóna 200 forint / óra munkanap 8:00–18:00 nincs

 

 

A parkolással kapcsolatos fontos információkról bővebben ide koppintva olvashatsz.

Miért fizetnél azért, hogy megállj, amikor ugyanannyiért mozgásban is lehetsz? Vásárolj jegyet vagy bérletet, és megspórolhatod az üzemanyag és parkolás árát is.