Egylépéses jegyérvényesítés

Próbáld ki az egylépéses jegyérvényesítést a BudapestGO applikációval, hogy gyorsabban érvényesíthesd jegyedet vagy olvashasd be bérletedet!

A BKK-járatok ajtaján és a metróbejáratoknál található NFC-matricával is érvényesítheted a jegyedet vagy beolvashatod a bérletedet anélkül, hogy megnyitnád a BudapestGO appot. Az érvényesítés akkor lesz sikeres, ha telefonodat a matricától 1-3 cm-re tartod, így azonnal megjelenik a mozgó ábra. 

 

budapestgo egylépéses jegyérvényesítés ábra

 

 

Miért érdemes az NFC-érvényesítést használnod? Mert gyorsabban, mindössze egy lépésben érvényesítheted a jegyedet.

Az egylépéses érvényesítéshez nem szükséges belépned a BudapestGO applikációba, csak fel kell oldanod a telefonodat, és ha már van jegyed vagy bérleted, akkor a kódbeolvasáshoz képest mintegy 10 másodperccel gyorsabban érvényesítheted a jegyedet vagy olvashatod be a bérletedet, hiszen nem szükséges megnyitnod az applikációt.

 

Az NFC-s érvényesítés folyamatábrája
Az NFC-s érvényesítés folyamatábrája. Kattints a képre a nagyobb méretben való megjelenítéshez!

 

A többi, digitális jegyet és bérletet értékesítő applikációban vásárolt termékedet továbbra is a korábbi módszerrel, azaz kódbeolvasással érvényesítheted. Ha nincs NFC-képes telefonod, a BudapestGO appban vásárolt jegyeket úgyszintén továbbra is érvényesítheted a korábbi gyakorlat szerint.

 

Mi az az NFC?

Az NFC egy gyors és biztonságos adatkapcsolatot nyújtó technika, melyet az érintés nélküli fizetési rendszerek – például az Apple Pay vagy a Google Pay – esetében is használnak. Az NFC-matrica kizárólag közelről működik, ezért a BudapestGO-ban vásárolt jegyet, bérletet akkor érvényesíted sikeresen, ha a telefonodat a matricán lévő körhöz tartod.

 

Hol találom az NFC-matricát?

Az NFC-matricákat a metróbejáratoknál lévő jegyérvényesítő készülékeken találod, a QR-kód és a papíralapú jegyet érvényesítő nyílás alatt. A villamoson, buszon, trolibuszon és a HÉV-en a matricákat a jármű oldalán az ajtó mellett helyeztük el, a kódmatrica mellé.

NFC-érvényesítés egy mobiltelefon segítségével

 

Így működik az azonnali érvényesítés

 

Ha iOS-es készüléked van, nem kell külön bekapcsolnod telefonodon az NFC-funkciót.

  1. Oldd fel a mobilodat.
  2. Tartsd a matricán látható körhöz a telefon felső részét
  3. Koppints a telefonod képernyőjén megjelenő push üzenetre. Ezzel érvényesítetted a jegyedet vagy beolvastad a bérletedet, és megjelenik a mozgó ábra, amit ellenőrzés esetén szükséges felmutatnod.

Ha androidos a telefonod, az első használat előtt kapcsold be az NFC-funkciót a telefon beállításaiban.

  1. Oldd fel a mobilodat.
  2. Tartsd a matricán látható körhöz a telefon középső részét
  3. Ezzel érvényesítetted a jegyedet vagy beolvastad a bérletedet, és megjelenik a mozgó ábra, amit ellenőrzés esetén szükséges felmutatnod.

 

 

A digitális bérlet, a napijegy esetében továbbra is csak az első ajtós felszálláskor vagy a metróbejáratnál, ellenőrzéskor szükséges a kód- vagy az NFC-matricát beolvasnod. Ha jegyet használsz, azt mindig az utazás kezdetekor kell a kód- vagy az NFC-matrica beolvasásával érvényesítened. Felszíni járművek esetén a jármű oldalán kívül, a metróban pedig a bejáratnál elhelyezett jegyérvényesítő készüléknél.

 

A BudapestGO appot itt töltheted le:

Letölthető az App Store-ból Szerezd meg: Google Play

 

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK