Egylépéses jegyérvényesítés

Próbáld ki az egylépéses jegyérvényesítést a BudapestGO applikációval, hogy gyorsabban érvényesíthesd jegyedet vagy olvashasd be bérletedet!

A BKK-járatok ajtaján és a metróbejáratoknál található NFC-matricával is érvényesítheted a jegyedet vagy beolvashatod a bérletedet anélkül, hogy megnyitnád a BudapestGO appot. Az érvényesítés akkor lesz sikeres, ha telefonodat a matricától 1-3 cm-re tartod, így azonnal megjelenik a mozgó ábra. 

 

budapestgo egylépéses jegyérvényesítés ábra

 

 

Miért érdemes az NFC-érvényesítést használnod? Mert gyorsabban, mindössze egy lépésben érvényesítheted a jegyedet.

Az egylépéses érvényesítéshez nem szükséges belépned a BudapestGO applikációba, csak fel kell oldanod a telefonodat, és ha már van jegyed vagy bérleted, akkor a kódbeolvasáshoz képest mintegy 10 másodperccel gyorsabban érvényesítheted a jegyedet vagy olvashatod be a bérletedet, hiszen nem szükséges megnyitnod az applikációt.

 

Az NFC-s érvényesítés folyamatábrája
Az NFC-s érvényesítés folyamatábrája. Kattints a képre a nagyobb méretben való megjelenítéshez!

 

A többi, digitális jegyet és bérletet értékesítő applikációban vásárolt termékedet továbbra is a korábbi módszerrel, azaz kódbeolvasással érvényesítheted. Ha nincs NFC-képes telefonod, a BudapestGO appban vásárolt jegyeket úgyszintén továbbra is érvényesítheted a korábbi gyakorlat szerint.

 

Mi az az NFC?

Az NFC egy gyors és biztonságos adatkapcsolatot nyújtó technika, melyet az érintés nélküli fizetési rendszerek – például az Apple Pay vagy a Google Pay – esetében is használnak. Az NFC-matrica kizárólag közelről működik, ezért a BudapestGO-ban vásárolt jegyet, bérletet akkor érvényesíted sikeresen, ha a telefonodat a matricán lévő körhöz tartod.

 

Hol találom az NFC-matricát?

Az NFC-matricákat a metróbejáratoknál lévő jegyérvényesítő készülékeken találod, a QR-kód és a papíralapú jegyet érvényesítő nyílás alatt. A villamoson, buszon, trolibuszon és a HÉV-en a matricákat a jármű oldalán az ajtó mellett helyeztük el, a kódmatrica mellé.

NFC-érvényesítés egy mobiltelefon segítségével

 

Így működik az azonnali érvényesítés

 

Ha iOS-es készüléked van, nem kell külön bekapcsolnod telefonodon az NFC-funkciót.

 1. Oldd fel a mobilodat.
 2. Tartsd a matricán látható körhöz a telefon felső részét
 3. Koppints a telefonod képernyőjén megjelenő push üzenetre. Ezzel érvényesítetted a jegyedet vagy beolvastad a bérletedet, és megjelenik a mozgó ábra, amit ellenőrzés esetén szükséges felmutatnod.

Ha androidos a telefonod, az első használat előtt kapcsold be az NFC-funkciót a telefon beállításaiban.

 1. Oldd fel a mobilodat.
 2. Tartsd a matricán látható körhöz a telefon középső részét
 3. Ezzel érvényesítetted a jegyedet vagy beolvastad a bérletedet, és megjelenik a mozgó ábra, amit ellenőrzés esetén szükséges felmutatnod.

 

 

A digitális bérlet, a napijegy esetében továbbra is csak az első ajtós felszálláskor vagy a metróbejáratnál, ellenőrzéskor szükséges a kód- vagy az NFC-matricát beolvasnod. Ha jegyet használsz, azt mindig az utazás kezdetekor kell a kód- vagy az NFC-matrica beolvasásával érvényesítened. Felszíni járművek esetén a jármű oldalán kívül, a metróban pedig a bejáratnál elhelyezett jegyérvényesítő készüléknél.

 

A BudapestGO appot itt töltheted le:

Letölthető az App Store-ból Szerezd meg: Google Play

 

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Mivel tudom használni telefonommal az NFC-érvényesítést?

Az NFC-érvényesítés csak a BudapestGO applikációban vásárolt jeggyel vagy bérlettel működik, a többi mobiljegyes alkalmazással egyelőre nem. Újabb jegy vagy bérlet vásárlásához továbbra is be kell lépned az appba. Fontos, hogy telefonod NFC-képes legyen, és hogy rendelkezz mobilinternettel.

Hogyan működik az NFC-s jegyérvényesítés?

 

Andoridos készülékek esetén:

 • Az androidos telefon beállítások menüjének Kapcsolat menüpontjában eleve engedélyezett az NFC (ez alapbeállítás a készülékeknél).
 • Az NFC működéséhez feloldott állapotban kell lennie az androidos telefonnak.
 • A feloldott telefont az NFC-kör közepéhez kell tartani stabilan (kb. 1-3 cm távolságra az NFC-matrica felett), majd a jegyérvényesítés vagy a bérletbeolvasás automatikusan történik, ha van érvényes Budapest-bérleted vagy eseti jegyed, amit a BudapestGO appban vásároltál.
 • Minden telefonban máshol helyezkedik el az NFC-olvasó, az androidos készüléken jellemzően a telefon közepén található. Az első NFC-s érvényesítéskor figyeld meg, hogy hol van a telefonodon az NFC-olvasó.
 • Android 2.3.3 verzió óta támogatott funkció az NFC.

iPhone, azaz iOS-es készülékek esetén:

 • Az iOS-es készüléken aktívvá kell tenni a telefon képernyőjét, azaz ne legyen „fekete”, de nem feltétel, hogy a telefon feloldott állapotban legyen.
 • A telefonod felső részét az NFC-kör közepéhez kell tartani stabilan (kb. 1-3 cm távolságra az NFC-matrica felett), majd egy push üzenet jelenik meg a képernyő tetején, amire rá kell kattintani. Ezt követően a jegyérvényesítés vagy bérletbeolvasás automatikusan történik, ha van érvényes Budapest-bérleted vagy eseti jegyed, amit a BudapestGO appban vásároltál.
 • Ha iPhone XS 2018-as vagy annál régebbi a készüléked (iPhone X vagy iPhone 8 alatt), akkor minden egyes NFC-s érvényesítéskor egy kiegészítő kattintás szükséges: az iPhone Control Centerben meg kell nyomni az NFC-olvasó gombot, és legalább iOS 13-as verziójú operációs rendszer használata ajánlott.

Hogyan működik az NFC-s érvényesítés, ha többféle jegyem vagy bérletem van?

 • Ha a bérleteden kívül legalább egy vonaljegyed vagy más eseti jegyed is van, akkor az NFC automatikusan a bérletet olvassa be. Jegyedet, az applikációba lépve kódbeolvasással tudod érvényesíteni.
 • Ha több különböző típusú eseti jegyed van (vonaljegy, 30 perces jegy), akkor az NFC-s beolvasást követően megjelenik egy termékválasztó ablak, ahol a jegytípusra kattintva kiválaszthatod, melyiket szeretnéd érvényesíteni.
 • Ha több érvényes bérleted van, akkor az NFC a legkorábban megvásárolt bérletet olvassa be. 

Melyik BKK-járaton tudom NFC-vel érvényesíteni a jegyem, vagy beolvasni a bérletem?

A metróbejáratoknál és a legtöbb felszíni járművön (a villamosokon, a buszokon, a trolikon és a HÉV-en) találsz NFC-matricákat. Azért, hogy minél kényelmesebben lehessen a jegyeket érvényesíteni, a bérleteket beolvasni, a nagy forgalmú villamosvonalakon közlekedő CAF Urbos és Combino járműtípusokon növeltük a kód- és az NFC-matricák számát. Tehát már nemcsak az ajtó mellett, hanem a jármű oldalán is találtok matricákat.

Az NFC-s beolvasás kizárólag BKK-jegyekkel, Budapest-bérletekkel és a Pest vármegye- és országbérletekkel működik, egyéb szolgáltatók vagy más városok jegyeivel vagy bérleteivel egyelőre nem lehet elérni ezt a kényelmi funkciót.

A Budapest-bérlettel igénybe vehető Volánbuszokon nincs NFC-matrica, ezért kérjük, hogy ezeken a járatokon a már megszokott kódbeolvasással érvényesítsd a jegyet.

Hol tudom bekapcsolni a telefonomon az NFC-funkciót?

A 2018 után kiadott iPhone-okon nem kell külön bekapcsolnod az NFC funkciót.  Az androidos telefon beállítások menüjének Kapcsolat menüpontjában eleve engedélyezett az NFC (ez alapbeállítás a készülékeknél).

iPhone XS 2018-as vagy annál régebbi a készülékem (iPhone X vagy iPhone 8 alatt). Mit tegyek?

Ebben az esetben legalább iOS 13-as verzió letöltése ajánlott, és minden egyes NFC-s érvényesítéskor egy kiegészítő kattintás szükséges az iPhone Control Centerben: az NFC-olvasó gombot kell megnyomnod.

Minden mobiljegy-applikációban működik az NFC-s érvényesítés?

Az NFC-s jegyérvényesítés egyelőre kizárólag a BudapestGO applikációan vásárolt mobiljegyekkel működik.

Mostantól csak az NFC-matricával tudom a BudapestGO-ban vásárolt jegyemet érvényesíteni?

Nem, továbbra is elérhető a kódbeolvasásos érvényesítés, beolvasás. Az NFC egy új jegyérvényesítési mód, melyet kipróbálhatsz. Figyelj arra, hogy ne keverd össze a hagyományos kódmatricával, mert azzal nem tudod egy mozdulattal érvényesíteni a jegyedet. A kódmatrica beolvasásához továbbra is be kell lépned az appba, és a termék oldalán található érvényesítés gombot használva beolvasnod a kódot.

Nem működik a telefonomon az NFC-s jegyérvényesítés. Mi lehet a probléma?

Érdemes ellenőrizni az alábbiakat:

 • Az NFC-matricán a kör elé tartottad a telefont?
 • Jól tartod a telefont az NFC-matrica elé?
  • 1-2 mp-ig stabilan tartsd a telefont, ne mozogjon a kezed.
  • Androidos telefonnál az érzékelő a telefon közepénél van.
  • Az iOS-es telefon felső részén található az érzékelő.
 • iPhone-okon előfordulhat, hogy a push üzenetet megérkezik a telefonon nyitó képernyőjére, de nem úszik be. Érdemes tehát a nyitó képernyőn is ellenőrizni az üzenetet.
 • iPhone XS, X vagy iPhone 8-nál korábbi a készüléked? Bekapcsoltad az NFC-olvasót? Legalább iOS 13-as verziód van?
 • Be vagy jelentkezve a BudapestGO fiókodba? 
 • Van érvényesíthető jegyed vagy érvényes bérleted?
 • Az NFC-s matrica elé tartod a telefonod? Csak a BKK-járatokon van NFC-s matrica.
 • Van mobilinternet-kapcsolatod?

Milyen telefonon érhető el az NFC-funkció?

Itt megtalálhatod az NFC-funkcióval ellátott készülékek listáját: NFC Compatibility - Shop NFC