Környezetkímélő trolikra cseréli a BKK az autóbuszokat az M2A pótlóbusz-vonalon hétvégenként

2018. augusztus 11-től, szombattól – a belvárosi környezet légszennyezését csökkentve – hétvégenként trolibuszok közlekednek az autóbuszok helyett a Kossuth Lajos téri metróállomás lezárása idejére indított M2A pótlóbusz-vonalon, a Deák Ferenc tér és a Kossuth Lajos tér között. A környezetbarát közösségi közlekedési fejlesztést a fővárosi forgalomban 2015 vége óta részt vevő modern trolibuszok teszik lehetővé, amelyek nagyobb távolság megtételére is képesek felsővezetéken kapott áram nélkül.

Az alacsonypadlós, légkondicionált Solaris–Škoda trolibuszok nagy teljesítményű akkumulátoruknak köszönhetően akár 4 kilométeres távolságot is képesek megtenni a felsővezetéktől függetlenül. A BKK Belváros-Lipótváros önkormányzatával együttműködve számos alkalommal használta már ki a modern járművek ezen képességét, a Szabadság híd négy hétvégi lezárásakor például idén és tavaly is meghosszabbított útvonalon, a Fővám térig járt a 72-es trolibusz. 2018. augusztus 11-től a Kossuth Lajos tér metróállomás építkezés miatti lezárása idején az M2A pótlóbusz-vonalon hétvégi napokon csak ezek a modern trolibuszok közlekednek az autóbuszok helyett.

A Kossuth Lajos téri metróállomás lezárása várhatóan augusztus végéig tart, addig a teret az M2-es metró helyett Pesten a Deák Ferenc tér felől az M2A metróállomás-pótló busszal, a Batthyány tér felől pedig hajójáratokkal lehet elérni. A tér és környéke a város többi pontjáról a megszokott járatokkal – a szokásosnál sűrűbben közlekedő 2-es villamossal, a 15-ös, a 115-ös busszal, a 70-es és a 78-as trolibusszal, valamint az M3-as metró Arany János utca állomásától rövid gyaloglással – közelíthető meg.

Budapest, 2018. augusztus 9.

Budapesti Közlekedési Központ