Nem jár a fogaskerekű március 16-tól április végéig

Budapest, 2022. március 10. – A fogaskerekű március 16-tól, szerdától előreláthatólag április 29-ig, péntekig pályakarbantartás miatt nem közlekedik. A Széll Kálmán tér és a Svábhegy között a 21-es és a 21A autóbusszal, a Királyhágó tér és a Svábhegy között a 212-es autóbusszal, míg a vonal felső szakaszán, a Svábhegy és a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút között a 60-as pótlóbusszal lehet utazni. Az alsó szakaszon található Orgonás és Esze Tamás iskola megállóhelyek térsége a 60A és 60B járatokkal érhetők el.

 

 

60-as pótlóbusz

A Széchenyi-hegy és a Svábhegy között közlekedő 60-as pótlóbusz útvonala és megállóhelyei térképes felületen követhetők nyomon a BKK oldalán. A 60-as pótlóbusz a Svábhegyről a 21-es autóbusz Normafa irányú megállójából indul, a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút állomásnál megáll a Golfpálya úton, a fogaskerekű végállomása mögött és a Gyermekvasút végállomása előtt is.

 

60A és 60B pótlóbusz

A 60A és 60B pótlóbuszok a Városmajor utcából, a 128-as busz Szent János Kórház megállója mögül indulnak.

A 60A buszjárat a Szent János Kórház és a Pethényi út között közlekedik, útvonala és az érintett megállói térképes felületen követhetők nyomon a BKK oldalán.

A 60B buszjárat a Szent János Kórház és az Esze Tamás iskola (Rőzse utca) között közlekedik, útvonala és az érintett megállói térképes felületen követhetők nyomon a BKK oldalán.

A 60A és a 60B pótlóbusz munkanapokon reggel 6 és 9, valamint délután 15 és 18 óra között az előre meghirdetett menetrend szerint indul; hétköznap a többi napszakban, valamint szombaton, vasárnap és ünnepnapon egész nap pedig igényvezérelt, Telebusz-rendszerben jár, azaz csak akkor indul el, ha erre az utasok részéről igény jelentkezik. Az utazási szándékot a BKK Telebusz online igénybejelentő felületén, vagy a +36-1-3-255-255-ös telefonszámon, az automata menüben a 3-as gombot választva lehet jelezni, legkésőbb az indulási időpont előtt 30 perccel. Amennyiben regisztrált utasokkal még nem telt meg az autóbusz, a járművezetőnél jelentkezve előzetes bejelentés nélkül is lehet utazni a buszon.

 

Kerékpárszállítás

A 21-es, 21A és 212-es autóbuszokon az utasforgalom függvényében mindennap teljes vonalon lehetséges a kerékpárok szállítása.

A 60-as, 60A és 60B pótlóbuszokon az útvonal sajátosságai miatt az itt közlekedő kisméretű járműveken a kerékpárszállítás nem lehetséges.

 

Díjszabási tudnivalók

A pótlóbuszokra a fogaskerekűn érvényes normál díjszabás vonatkozik. A 60-as, 60A, 60B pótlóbuszokon kívül a 21-es és a 21A autóbusz a Svábhegy és a Széll Kálmán tér M; a 212-es autóbusz a Svábhegy és a Királyhágó tér, a Szilágyi Erzsébet fasorban közlekedő autóbuszok és villamosok a Széll Kálmán tér M és Szent János Kórház, az 59-es, 59B és az 59A villamosok a Királyhágó tér és Szent János Kórház, illetve Széll Kálmán tér M közötti szakaszon pótló járatnak minősülnek. Ezen járatok közötti – a fogaskerekű által érintett megállók eléréséhez szükséges – átszálláskor az egyszeri utazásra szolgáló jegyek használata esetén nem kell új jegyet kezelni, hanem a már kezelt jeggyel lehet továbbutazni. A kezelt vonal- és gyűjtőjegyeket átszállás után a jegy számkocka nélküli végén ismét kezelni kell.

Az utazás megtervezéséhez is érdemes az új BudapestGO alkalmazást használni, amely többek között valós idejű járatinformációk alapján számolja ki az optimális útvonalat az úti cél eléréséhez, de akár jegyét, bérletét is megvásárolhatja az applikáció segítségével.