Pályakarbantartás miatt ideiglenesen nem jár a fogaskerekű március 8-tól március 28-ig

Budapest, 2021. március 5. – Pályakarbantartás miatt nem jár a fogaskerekű 2021. március 8-tól, hétfőtől március 28-ig. A Széll Kálmán tér és a Svábhegy között a 21-es és a 21A autóbusszal, a Királyhágó tér és a Svábhegy között pedig a 212-es autóbusszal, míg a vonal felső szakaszán a 60-as pótlóbusszal utazhatnak. Az alsó szakaszon található Orgonás, Esze Tamás iskola megállóhelyek a 60A és 60B járatokkal is elérhetők.

Március 8-tól, hétfőtől várhatóan március 28-ig, vasárnapig pályakarbantartás miatt nem jár a fogaskerekű.

A vonal alsó szakaszán, a Széll Kálmán tér és a Svábhegy között a 21-es és a 21A, a Királyhágó tér és a Svábhegy között pedig a 212-es autóbusszal lehet utazni, melyhez kapcsolódva a Svábhegy és a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút között a 60-as pótlóbusz közlekedik.

Emellett a Szent János Kórháztól a 60A és 60B kiegészítő pótlóbusz-járatok közlekednek a fogaskerekű alsó szakaszán található Orgonás, Esze Tamás iskola megállóhelyek kiszolgálására, melyek a hétköznapi csúcsidőszakok kivételével csak előzetes igénybejelentés alapján indulnak el.

60-as pótlóbusz

A Széchenyi-hegy és a Svábhegy között közlekedő 60-as pótlóbusz útvonala és megállóhelyei térképes felületen követhetők nyomon a BKK FUTÁR alkalmazásban: futar.bkk.hu/route/BKK_VP60?layers=GSVB.

A 60-as pótlóbusz a Svábhegyről a 21-es autóbusz Normafa irányú megállójából indul, a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút állomásnál megáll a Golfpálya úton, a fogaskerekű végállomása mögött és a Gyermekvasút végállomása előtt is.

 

60A és 60B pótlóbusz

A 60A és 60B pótlóbusz a Városmajor utcából, a 128-as busz Szent János Kórház megállója mögül indul.

  • a 60A buszjárat a Szent János Kórház és a Pethényi út között közlekedik, útvonala és az érintett megállói térképes felületen követhetők nyomon a BKK FUTÁR alkalmazásban: http://futar.bkk.hu/route/BKK_VP601?layers=GSVB.
  • a 60B buszjárat a Szent János Kórház és az Esze Tamás iskola (Rőzse utca) között közlekedik, útvonala és az érintett megállói térképes felületen követhetők nyomon a BKK FUTÁR alkalmazásban: http://futar.bkk.hu/route/BKK_VP601?layers=GSVB.

A 60A és a 60B pótlóbusz munkanapokon reggel 6 és 9, valamint délután 15 és 18 óra között az előre meghirdetett menetrend szerint indul; hétköznap a többi napszakban, valamint szombaton, vasárnap és ünnepnapon egész nap pedig igényvezérelt, Telebusz-rendszerben jár, azaz csak akkor indul el, ha erre az utasok részéről igény jelentkezik. Az utazási szándékot a BKK telebusz online igénybejelentő felületén, vagy a +36-1-3-255-255-ös telefonszámon, az automata menüben a 3-as gombot választva lehet jelezni, legkésőbb az indulási időpont előtt 30 perccel. Amennyiben regisztrált utasokkal még nem telt meg az autóbusz, a járművezetőnél jelentkezve előzetes bejelentés nélkül is lehet utazni a buszon.

 

Kerékpárszállítás

A 21-es, 21A és 212-es autóbuszokon, valamint a 60-as pótlóbuszon mindennap teljes vonalon lehetséges a kerékpárok szállítása, az utasforgalom függvényében.

A 60A és 60B pótlóbuszokon az útvonal sajátosságai miatt mini autóbuszok közlekednek, ezeken a járműveken a kerékpárszállítás nem lehetséges.

 

Díjszabási tudnivalók

A pótlóbuszokra a fogaskerekűn érvényes normál díjszabás vonatkozik. A 60-as, 60A, 60B pótlóbuszokon kívül a 21-es és a 21A autóbusz a Svábhegy és a Széll Kálmán tér M; a 212-es autóbusz a Svábhegy és a Királyhágó tér, a Szilágyi Erzsébet fasorban közlekedő autóbuszok és villamosok a Széll Kálmán tér M és Szent János Kórház, az 59-es, 59B és az 59A villamosok a Királyhágó tér és Szent János Kórház, illetve Széll Kálmán tér M közötti szakaszon pótló járatnak minősülnek, ezen járatok közötti – a fogaskerekű által érintett megállók eléréséhez szükséges – átszálláskor az egyszeri utazásra szolgáló jegyek használata esetén nem kell új jegyet kezelni, hanem a már kezelt jeggyel lehet továbbutazni. A kezelt vonal- és gyűjtőjegyeket átszállás után a jegy számkocka nélküli végén ismét kezelni kell.

Utazásuk megtervezéséhez a fogaskerekű pótlása idején is érdemes a BKK FUTÁR alkalmazást használni, amely valós idejű járatinformációk alapján számolja ki az optimális útvonalat úti céljuk eléréséhez.