Forgalomkorlátozások a fővárosban szeptember 28-án és 29-én a SPAR Budapest Maraton Fesztivál idején

Futóversenyt rendeznek a fővárosban a hétvégén: 2019. szeptember 28-án, szombaton a budai és a pesti rakpartok, valamint a Lánchíd és a Szabadság híd és környéke forgalmának korlátozásával, továbbá szeptember 29-én, vasárnap reggel, délelőtt és kora délután a budai és a pesti rakpartok, a Lánchíd, a Szabadság híd lezárásával és a Szentendrei út belső szakaszán sávlezárással. A BKK kéri a fővárosban közlekedőket, hogy aki teheti, úti célja megközelítéséhez ezekben az időszakokban válassza a kötöttpályás közösségi közlekedési eszközöket, elsősorban a metróvonalakat. A forgalomkorlátozások miatt számos közösségi közlekedési járat útvonala módosul.

Korlátozások a közúti közlekedésben

A futóverseny előkészületei miatt szeprtember 27-én, pénteken 9 órától 29-én, vasárnap 20 óráig lezárják a Pázmány Péter sétányt a Műegyetem és a Dombóvári út között. A főbb lezárásokra szombaton és vasárnap kell számítani. A lezárt útszakaszokon a korlátozásokat a futók elhaladását követően fokozatosan oldják fel.

Szeptember 28-án, szombaton lezárják a forgalom elől

  • a Műegyetem rakpartot 6 és 18 óra között,
  • a Budai alsó rakpartot a Pázmány Péter sétány és a Halász utcai felhajtó között 7 órától 15:30-ig, valamint a Pázmány Péter sétánytól a Margit hídig 9:00 és 10:00 óra között,
  • a Pesti alsó rakpartot a Jászai Mari tér és a Közraktár utca között 9 óra és 10:30 között,
  • a Lánchidat, a Széchenyi teret, az Eötvös teret, a Clark Ádám teret, a Szabadság hidat, a Szent Gellért teret, a Bem rakpartot, a Fő utca Clark Ádám tér felé vezető forgalmi sávját a Jégverem utcától, a Jégverem utcát, a Fővám teret, körülbelül 9 óra és 10:30 között.

Szeptember 29-én, vasárnap lezárják a forgalom elől

  • a Budai alsó rakpartot teljes hosszban 6 órától 14 óráig,
  • a Pesti alsó rakpartot a Dráva utcai lehajtó és a Közraktár utca között 7 órától 15:30-ig,
  • továbbá a délelőtti órákban az Árpád Fejedelem útját a Bem rakpart és az Üstökös utca, valamint a Csalogány utca és a Jégverem utca között, a Lánchidat, a Clark Ádám teret és a Fő utca Clark Ádám tér előtti szakaszát, az Alagutat és az azt megelőző útszakaszt az Attila utcától, a Lánchíd utcát, a Széchenyi István teret, az Eötvös teret, a Dombóvári utat, valamint a Budafoki utat a Prielle Kornélia utca és a Dombóvári út között,
  • a délelőtti és a kora délutáni órákban lezárják a Szabadság hidat, a Fővám teret, a Szent Gellért teret, a Műegyetem rakpartot a Bertalan Lajos utca és a Szent Gellért tér között, továbbá a Szentendrei út városból kifelé vezető oldalán sávlezárás várható a Bogdáni út és a Reményi Ede utca között, valamint több útszakaszt is lezárnak még az óbudai Fő tér környezetében, emellett az Árpád híd margitszigeti lehajtóját, a margitszigeti Központi utat, a Jászai Mari teret, az Újpesti rakpartot és a Szent István parki lehajtót.

Változások a közösségi közlekedésben

A futóverseny miatt szeptember 27-én, pénteken csak a Pázmány Péter sétány lezárása kapcsán kell változásra számítani az Infoparkhoz közlekedő járatok forgalmában. A főbb közösségi közlekedési változások 28-án, szombaton és 29-én, vasárnap napközben lépnek életbe. Tervezetten az alábbi változásokra kell számítani a közösségi közlekedésben – az időpontok a lezárások és azok feloldásának függvényében változhatnak.

Szeptember 27-én, pénteken 9 órától a Pázmány Péter sétány lezárása miatt

  • a 153-as busz az Infopark érintése nélkül, rövidített útvonalon a Goldmann György térig közlekedik.
  • a 154-es autóbusz nem érinti az Infoparkot és a BudaPart térségét, rövidített útvonalon Újbuda-központig közlekedik.

Szeptember 28-án, szombaton

  • a 2-es villamos 9:10 és 10:15 között két szakaszon közlekedik: a Közvágóhíd felől a Boráros térig, a Jászai Mari tér felől pedig a Széchenyi István térig lehet utazni a villamosokkal.
  • a 16-os autóbusz 9:10 és 9:55 között rövidített útvonalon, a Széll Kálmán tér és a Clark Ádám tér között jár, a 16B autóbusz 9:10 és 9:55 között nem közlekedik; a budai Vár megközelítése ebben az időszakban a Széll Kálmán tér felől ajánlott.
  • a 19-es és a 41-es villamos 9 óra és 9:45 között a Rudas Gyógyfürdő és a Margit híd budai hídfő között módosított útvonalon, a Széll Kálmán térig az 56A, majd onnan a Margit hídig a 17-es járat vonalára terelve közlekedik.
  • a 47-es és a 49-es villamos 9:15 és 10:15 között dél-budai végállomása és – a Szent Gellért tértől az 56A járat vonalán – a Széll Kálmán tér között közlekedik. A Szent Gellért tértől a kiskörúti megállóhelyek irányába ebben az időszakban az M4-es metróval utazhatnak tovább.
  • a 48-as villamos 9:15 és 10:15 között a Savoya Park és – a Szent Gellért tértől az 56A villamos vonalán – a Döbrentei tér között közlekedik.
  • a 105-ös autóbusz 9:10 és 9:55 között a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon át közlekedik, nem érinti a Clark Ádám tér és a Deák Ferenc tér közötti megállóit. Ebben az időszakban a 105-ös járatra a Deák Ferenc téren a 9-es busz megállóiban lehet felszállni, ahonnan az 5-ös busz megállóit érintve éri el a Krisztina teret.
  • a 83-as trolibusz 9:15 és 10:15 között nem érinti Közraktár utca és Fővám tér M megállóhelyét, mert a Közraktár utca lezárása miatt a Lónyay utcán át közlekedik. A buszjáratra a 15-ös és a 115-ös busz érintett megállóiban lehet felszállni.
  • a 154-es autóbusz nem érinti az Infoparkot és a BudaPart térségét sem, rövidített útvonalon Újbuda-központig közlekedik.

Szeptember 29-én, vasárnap

  • a 2-es villamos 9:25 és 14:30 között két szakaszon közlekedik: a Közvágóhíd felől a Boráros térig, a Jászai Mari tér felől pedig a Széchenyi István térig lehet utazni a villamosokkal.
  • a 19-es és a 41-es villamos 9:10 és 10:10 között a Rudas Gyógyfürdő és a Margit híd budai hídfő között módosított útvonalon, a Széll Kálmán térig az 56A, majd onnan a Margit hídig a 17-es járat vonalára terelve közlekedik.
  • a 47-es és a 49-es villamos 9:30 és 14:30 között dél-budai végállomása és – a Szent Gellért tértől az 56A járat vonalára terelve – a Széll Kálmán tér között közlekedik. A Szent Gellért tértől a kiskörúti megállóhelyek irányába ebben az időszakban az M4-es metróval utazhatnak tovább.
  • a 26-os és a 226-os autóbusz 10:30 és 13:40 között nem közlekedik.
  • az 5-ös autóbusz 9:20 és 11:00 között mindkét irányba elkerüli a lezárt Attila utat. A Pasaréti tér felé tartó buszok nem érintik a Szarvas tér és a Dózsa György tér megállóhelyet, a Szarvas tér helyett a 110-es és a 112-es busz Döbrentei tér megállójában állnak meg. A Rákospalota felé tartó buszok nem érintik az Alagút utca megállót, a buszjáratra az 56A villamos Krisztina tér megállóhelyén lehet felszállni.
  • a 105-ös autóbusz 9:20 és 10:40 között a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon át közlekedik, nem érinti a Krisztina körút és a Deák Ferenc tér közötti megállóit. Ebben az időszakban a 105-ös járatra a Deák Ferenc téren a 9-es busz megállóiban lehet felszállni. A Gyöngyösi utca felé tartó buszok a Krisztina körúttól az 5-ös busz megállóit érintve érik el a Deák Ferenc teret. Az Apor Vilmos tér felé tartó buszokra az 5-ös járat Ferenciek tere M és Március 15. tér megállójában, majd 110-es és a 112-es busz Döbrentei tér megállójában lehet felszállni.
  • a 133E autóbusz 9:45 és 11:30 között a Hengermalom út–Fehérvári út módosított útvonalon éri el a Móricz Zsigmond körteret, ezért nem érinti a Kelenföldi Erőmű, a Budafoki út / Dombóvári út és a Budafoki út / Szerémi sor megállóhelyet. A 133E buszra a 103-as járat Hengermalom út / Szerémi út megállójában, a Fehérvári úton az Etele útnál, majd a 973-as busz Hauszmann Alajos utca és Csonka János tér megállóhelyén lehet felszállni.
  • a 33-as autóbusz 9:45 és 11:30 között a Móricz Zsigmond körtér felé a Hengermalom úton és a Fehérvári úton át éri el a körteret, ezért nem érinti a Kelenföldi Erőmű, a Budafoki út / Dombóvári út és a Budafoki út / Szerémi sor megállóhelyet. A 33-as buszra a 103-as járat Hengermalom út / Szerémi út megállójában, a Fehérvári úton az Etele útnál, majd a 973-as busz Hauszmann Alajos utca és Csonka János tér megállóhelyén lehet felszállni.
  • a 109-es autóbusz 9:10 és 10:20 között rövidített útvonalon, Óbuda, Bogdáni út és a Margit híd budai hídfő között közlekedik. A Margit hídnál a buszjáratra a 9-es busz megállójában lehet felszállni.
  • a 34-es és a 106-os autóbusz 10:30 és 13:20 között Óbuda felé nem érinti a Margitsziget / Árpád híd, a Szentlélek tér H és a Flórián tér megállóhelyet.
  • a 118-as és a 134-es autóbusz 10:30 és 13:20 között a Tavasz utca lezárása miatt a Szentlélek tér H helyett a Bécsi út / Vörösvári út végállomáshoz közlekedik. A 134-es buszra a Vörösvári úton érintett megállókban lehet felszállni.
  • a 137-es, a 218-as és a 237-es autóbusz 10:30 és 13:20 között a Szentlélek tér helyett a Flórián tértől Óbuda, Bogdáni út végállomásig közlekednek. A buszjáratra a Szentendrei úton érintett megállókban lehet felszállni.
  • a 178-as autóbusz 9:20 és 11 óra között mindkét irányba elkerüli a lezárt Attila utat. A Naphegy tér felé tartó buszok nem érintik a Szarvas tér és a Zsolt utca közötti megállókat, a 178-as buszra a 110-es és a 112-es járat Döbrentei tér és Sánc utca megállójában lehet felszállni. A Keleti pályaudvar felé tartó buszok nem érintik az Alagút utca megállóhelyet, a 178-as buszra a Krisztina térnél, a Gellérthegy utca kereszteződése előtt lehet felszállni.
  • a 83-as trolibusz 16 és 17 óra között nem érinti Közraktár utca és Fővám tér M megállóhelyét, mert a Közraktár utca lezárása miatt a Lónyay utcán át közlekedik. A buszjáratra a 15-ös és a 115-ös busz érintett megállóiban lehet felszállni.
  • a 154-es autóbusz nem érinti az Infoparkot és a BudaPart térségét sem, rövidített útvonalon Újbuda-központig közlekedik.

Budapest, 2019. szeptember 26.

Budapesti Közlekedési Központ