Pótlóbusz jár az 1-es villamos és a Fehérvári úti villamosok dél-budai szakaszán június 1-jén és 2-án

Az 1-es villamos meghosszabbításához kapcsolódó felsővezeték-szerelési munkák miatt 2019. június 1-jén és 2-án pótlóbusz jár az 1-es, a 17-es, a 41-es, a 47-es és a 48-as villamos helyett Dél-Budán. Szombaton és vasárnap az 1-es villamos Óbuda felől a Budafoki út / Dombóvári út megállóhelyig közlekedik, Kelenföld vasútállomás felé a meghosszabbított útvonalú 103-as busszal utazhatnak tovább. Pótlóbusz jár továbbá 17-es jelzéssel a Móricz Zsigmond körtér és Albertfalva kitérő között a két szakaszon közlekedő 17-es, valamint a külső végállomásától csak Albertfalva kitérő megállóhelyig közlekedő 41-es és a 47-es villamos helyett. A 41-es és a 47-es belső vonalszakaszán eközben a megszokottnál gyakrabban induló 19-es és 49-es villamos biztosítja a megfelelő járatsűrűséget. A 48-as villamos és az R47 retróvillamos ezen a hétvégén nem közlekedik.

Változás a villamosközlekedésben

Június 1-jén, szombaton és 2-án, vasárnap kötik össze a Fehérvári út és az Etele út kereszteződésében az 1-es villamos régi és új felsővezeték-hálózatát a vonal meghosszabbításához kapcsolódó szerelési munkaként. Ezért az érintett villamosjáratok közlekedése a hétvégén az alábbiak szerint változik:

  • Az 1-es villamos rövidített útvonalon, a Bécsi út / Vörösvári út és a Budafoki út / Dombóvári út között közlekedik. Kelenföld vasútállomás felé a meghosszabbított útvonalú 103-as busszal utazhatnak tovább, melynek útvonala és megállóhelyei térképes felületen követhetők nyomon a BKK FUTÁR alkalmazásban: a Dombóvári út felől a vasútállomás felé közlekedő buszoké ezen a linken, a pályaudvar felől a Dombóvári út felé közlekedőké pedig ezen a linken. (A buszjárat Kelenföld vasútállomás M felé nem érinti az 1-es villamos Hauszmann Alajos utca / Szerémi út megállóhelyét, az a Kelenföldi Erőmű megállóhelytől gyalogosan elérhető el.)
  • A 17-es villamos két szakaszra osztva közlekedik: a Bécsi út / Vörösvári út felől a Móricz Zsigmond körtér M megállóhelyig, a Savoya Park felől pedig Albertfalva kitérőig. A közbülső vonalszakaszon pótlóbusz jár 17-es jelzéssel, amelynek útvonala és megállóhelyei térképes felületen követhetők nyomon a BKK FUTÁR alkalmazásban: http://futar.bkk.hu/route/BKK_VP17?layers=GSVB.
  • A 41-es és a 47-es villamos rövidített útvonalon, külső végállomásától Albertfalva kitérőig közlekedik, ahonnan a belső szakasz felé a 17-es pótlóbusszal, majd a Móricz Zsigmond körtértől a megszokottnál sűrűbben közlekedő 19-es és 49-es villamossal lehet továbbutazni.
  • A 48-as villamos és az R47 retróvillamos nem közlekedik.
  • A villamos és a pótlóbusz alternatívájaként a BKK javasolja a Fehérvári úton vagy környékén utazóknak a 7-es, a 114-es, a 213-as vagy a 214-es, a Budafokon utazóknak az a 33-as és 133E, az 58-as, továbbá a 114-es, a 213-as vagy a 214-es busz, a Kelenvölgy és Kamaraerdő felé utazóknak pedig a 150-es, 250-es és a 187-es busz igénybevételét.

Utazásukat érdemes előre megtervezni a BKK FUTÁR alkalmazással, amely valós idejű járatinformációk alapján a villamospótlás idején is az optimális útvonalat számolja ki úti céljuk eléréséhez.

Közúti forgalmi változások

A Fehérvári út közlekedési rendje továbbra is az útfelújítás általi forgalomkorlátozás szerint alakul. A Fehérvári útról az Október huszonharmadika utca felé történő két kanyarodósávból a hétvégén csak egy használható. A Fehérvári útról a Temesvár utca felé kanyarodó sávot lezárják azért, hogy a buszok az ideiglenes megállóból ki tudjanak állni; a balra fordulás nem tilos, azonban csak a jobb sávból lehet megtenni.

Budapest, 2019. május 30.

Budapesti Közlekedési Központ