Próbálja ki: már szerdától utazhat az M3-as metró déli szakaszának felújítása alatt közlekedő új, közvetlen buszjáratokkal

Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között 2019. április 6-án kezdődik az M3-as metró pótlása, és azzal párhuzamosan – a zavartalan és gördülékeny metrópótlás támogatása érdekében – megváltozik Dél-Pesten a felszíni közlekedési rend is. A metrópótlásban igen fontos szerepet tölt majd be a pótlóbusz mellett három új, közvetlen autóbuszjárat, amely már április 3-án, szerdán elindul, hogy az utazóközönség kipróbálhassa az alternatív eljutási lehetőségeket. Ez a három buszjárat a Gloriett-telep és a Havanna-lakótelep felől jelenleg a Határ útig, szombattól a Nagyvárad téri ideiglenes metróvégállomáshoz közlekedő 194M, a Pestszentimre felől szintén a Nagyvárad térre tartó 254M és a pesterzsébeti Szentlőrinci úti lakótelep felől a Boráros térig gyorsjárati eljutást lehetővé tevő 223M buszjárat. A BKK minden rendelkezésére álló kommunikációs csatornán segítette és segíti a közlekedők tájékoztatását a változásokról –  munkatársai már szerdától a kiemelt helyszíneken segítenek az utasoknak az eligazodásban, emellett több százezer szórólapot osztanak ki, illetve juttatnak el az érintett háztartások postaládájába.

A Budapesti Közlekedési Központ korábban már ismertette az április 6-án kezdődő metrópótlás idején érvényes forgalmi rendet. Az Üllői úton rendkívül gyakran, csúcsidőben 45 másodpercenként indulnak majd metrópótló buszok, melyek haladását buszsáv, valamint kedvező jelzőlámpa-program teszi majd gyorsabbá. A reggeli csúcsidőszakban egyes pótlóbuszok M3E jelzéssel a Határ úttól indulnak, a Népliget érintése nélkül, az Üllői úti felüljárón át. A metrópótló buszok mellett új buszjáratok is segítik a közvetlen eljutást a Havanna-lakótelep, a Gloriett-telep, Pestszentimre és Gyál, valamint a repülőtér felől a Nagyvárad tér metróállomáshoz, továbbá a Szentlőrinci úti lakótelep és Pesterzsébet felől a Boráros térre. Ezen új járatok közül a 194M, a 223M és a 254M autóbusz már április 3-tól, szerdától elindul, hogy a fővárosban utazók megismerhessék az új vonalakat, kipróbálhassák a számukra legmegfelelőbb közlekedési módot, ezáltal felkészüljenek az április 6-án induló déli metrópótlásra.

  • A Gloriett-telep és a Havanna-lakótelep felől új gyorsjárat indul 194M jelzéssel, jelenleg a Határ útig, szombattól a Nagyvárad térre, az M3-as metró ideiglenes végállomáshoz. A Méta utca–Barta Lajos utca–Ady Endre út–Üllői út útvonalon közlekedő busz azoknak jelent majd könnyebbséget, akik a fent említett lakóövezetek, továbbá Kispest-Kertváros felől szeretnék átszállás nélkül elérni az M3-as metró üzemelő vonalszakaszát. A 194M busz a Havanna-lakótelep és a Nagyvárad tér között csak a Határ út és a Népliget csomópontnál áll meg. A buszjárat útvonala térképes felületen is megtekinthető a BKK FUTÁR alkalmazásban: http://futar.bkk.hu/route/BKK_1944?layers=GSVB. (Április 3-a és 5-e között a 194M busz csak a Határ út megállóhelyig közlekedik, ahol ezekben a napokban még átszállhatnak az M3-as metróra.)
  • Az Alacskai úti lakótelep, a Nemes utca térsége, illetve Pestszentimre felől 254M jelzéssel meghosszabbított útvonalon, a Nagyvárad térig, az M3-as metró üzemelő szakaszáig jár majd a korábbi 254E busz. Az új járat útvonala térképes felületen is megtekinthető a BKK FUTÁR alkalmazásban: http://futar.bkk.hu/route/BKK_2544?layers=GSVB.
  • A Pesterzsébet felől a Soroksári úton a Nagykörút felé tartó buszjáratok közlekedését a BKK megerősíti, ennek keretében a Szentlőrinci úti lakótelep felől közvetlen gyorsjárat indul 223M jelzéssel a Boráros térre. Az új buszjárat könnyebbséget jelent majd azoknak az utasoknak, akik a lakótelep, a Mártírok útja, a Lázár utca, az Eperjes utca, a Szabótelep, a Pacsirtatelep, Soroksár-Újtelep, vagy akár Soroksár felől szeretnének a Nagykörút felé, vagy a Nagykörúton keresztül a belvárosba jutni. Az új gyorsjárati busz a Soroksári úti irodakörnyezet kiszolgálása érdekében megáll majd a Haller utcai csomópontban is. A 223M buszjárat útvonala térképes felületen is megtekinthető a BKK FUTÁR alkalmazásban: http://futar.bkk.hu/route/BKK_2234?layers=GSVB.

A Fővárosi Önkormányzat, a BKK és a BKV mindent megtett – és a rekonstrukció ideje alatt is elkövet – a megszokottnál nehezebb közlekedési körülmények enyhítésére. Azonban fontos tudni: akár a pótlóbuszt választják, akár valamely alternatív, elkerülő útvonalon közlekednek, utazási idejük mintegy 10-15 perccel növekedni fog.

A BKK számos csatornán széleskörű kommunikációval segítette és segíti a közlekedők tájékoztatását a metrópótlással párhuzamosan életbe lépő közlekedési változásokról. Több százezer szórólap készült, amelyet a helyszínen osztanak majd ki, illetve az érintettek postaládájába juttatnak el. A BKK, illetve leányvállalata, a BKÜ több mint 100 munkatársa már április 3-tól, szerdától segíti az utasokat a tájékozódásban, az új járatok, a változó közlekedési rend megismerésében. Kérjük, hogy forduljanak bizalommal kollégáinkhoz, ha nem biztosak abban, mely járatra szálljanak fel. A közlekedési változások megismerhetők a www.bkk.hu/m3felujitas címen, utazásuk megtervezéséhez pedig a metrópótlás ideje alatt is érdemes lesz a BKK FUTÁR alkalmazást használni, amely valós idejű járatinformációk alapján az optimális útvonalat számolja ki úti céljuk eléréséhez.

Budapest, 2019. április 1.

Budapesti Közlekedési Központ