Két kilométeres szakaszon megújul a Pasaréti út

Biztonságosabb közlekedést, élhetőbb környezetet teremt a II. kerületi Pasaréti úton a Fővárosi Önkormányzat a Szilágyi Erzsébet fasor és a Pasaréti tér közötti szakaszának teljes, „faltól falig” történő felújításával. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) beruházásában 2019. március 18-án induló fejlesztés várhatóan ősszel fejeződik be. Felújítják a közutat és a járdákat, új jelzőlámpás csomópontot alakítanak ki a Nagyajtai és a Hidász utcánál, a lámpa nélküli zebráknál középszigeteket építenek, rendezik a parkolási helyzetet, a közvilágítást, frissítik a zöldfelületeket. A felújítás ideje alatt, április elejétől több ütemben egyirányúsítják majd a Pasaréti utat – az ideiglenes forgalmi rendről a BKK később ad tájékoztatást. A felújítás kivitelezője a Strabag Általános Építő Kft., a beruházás költsége nettó 985 millió forint.

A II. kerületi Pasaréti út alsó, Szilágyi Erzsébet fasor és Pasaréti tér között húzódó szakaszán az útfelületek elhasználódtak, felújítást igényelnek, ezért március közepén a Fővárosi Önkormányzat finanszírozásával a Budapesti Közlekedési Központ komplex, faltól falig tartó rekonstrukcióba kezd. A kivitelezési munkák április elejétől járnak majd a forgalom korlátozásával: ekkor a Pasaréti utat a Pasaréti tér felé részlegesen egyirányúsítják, várhatóan két ütemben, először a Szilágyi Erzsébet fasor és a Gábor Áron utca, majd a Gábor Áron utca és a Pasaréti tér közötti szakaszon.

Útfelújítás

Mintegy két kilométeres útszakaszt újítanak fel, ahol szükséges, teljes útszerkezet-, egyéb esetben burkolatcserével. A buszmegállók az öblökben bazaltbeton burkolatot, a többi, az útpályán lévő megálló aszfaltburkolatot kap. Az útszakasz a felújítás után is 2 x 1 sávos marad, ugyanakkor a forgalombiztonság növelése érdekében kissé szűkebb lesz az útpálya, ami lassabb haladásra ösztönzi az ott közlekedőket. Felújítják a járdákat – amelyek beton térkőburkolatot kapnak –, valamint a kapubehajtókat is.

Új jelzőlámpákat telepítenek a Nagyajtai utca és a Hidász utca csomópontjában, amelyek az autóközlekedés folyamatosságát segítik azzal, hogy beépített érzékelőik a tényleges forgalom nagyságát figyelik, és aszerint adnak hosszabban tartó zöld jelzést az egyes irányokba. A gyalogosok biztonságára is nagyobb hangsúlyt fektetnek: a jelzőlámpa nélküli gyalogátkelőhelyeknél középszigeteket telepítenek.

Parkolás

A Pasaréti út felújításának egyik célja a parkolási helyzet rendezése, ugyanis sokan szabálytalanul várakoznak gépkocsijukkal a környéken. Ezért az egész felújított szakaszon megállási tilalom lép életbe. Parkolásgátló oszlopsort helyeznek ki azokra az útszakaszokra, ahol eddig jellemzően szabálytalan várakozással zavarták a forgalmat. Ugyanakkor szabályos parkolásra továbbra is lesz lehetőség: a Pasaréti úton parkolóállásokat jelölnek majd ki a Hargita utca és a Rhédey utca között, és megmaradnak a várakozóhelyek a Pasaréti út 22-24. előtt, valamint a Gyergyó utca torkolatának közelében. A Vasas Sportcentrum előtti parkolóterületen az épület felőli párhuzamos parkolás továbbra is lehetséges lesz, míg a Pasaréti út felől ferde parkolóállások várják majd az autósokat. A Sövény és a Riadó utca közötti kijelölt várakozóhely kissé rövidebb lesz.

Zöldfelületek

A Pasaréti út felújított szakasza mentén álló mintegy 260 fa döntő többségéhez nem szükséges hozzányúlni, az útépítés és a szegélymódosítás miatt azonban 7 fa helyére másik útsorfát telepítenek az adott útszakaszon. Egyúttal bővül is a zöldfelület: a rekonstrukció által érintett útvonalon további 11 sorfát, mintegy 250 négyzetméternyi cserjét ültetnek, és 1700 négyzetméternyi területet füvesítenek a zöldfelület tartósságához szükséges talajcsere elvégzése után.

Közművek

A Pasaréti úton a vízelvezetés jelenleg is jól megoldott, ahol szükséges, korszerűsítik a rendszert. A felújítás részeként felújítják a közvilágítást, a kijelölt gyalogátkelőhelyek környékét pedig kiegészítő megvilágításba helyezik.

Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatóság

Budapesti Közlekedési Központ

A beruházással kapcsolatban további kérdések esetén, kérjük, keressék a BKK ügyfélszolgálatát a [email protected] email-címen vagy a +36-1-3-255-255 telefonszámon.