Az M3-as metró felújításához kapcsolódó forgalmi változások Észak-Pesten

2019. március 30-án délután átadják az utazóközönségnek az M3-as metró Újpest-központ és Lehel tér közötti vonalszakaszát, azaz a másfél éves metrópótlás Észak-Pesten véget ér. Az utasoknak a teljesen felújított, korszerű állomások lesznek a legszembetűnőbbek, emellett azonban megújultak a vágányok, az alagút, a biztosítóberendezés, valamint korszerűsítették a vasúti távközlési és a diszpécseri rendszereket is. A metrópótlás a déli szakaszon folytatódik  április 6-tól. Az ezt megelőző egy hétben azonban a teljes vonalon, Újpest-központ és Kőbánya-Kispest között jár majd a metró. Ezt követően április 6-án, szombaton elkezdődik a déli vonalszakasz felújítása, egyúttal a Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér közötti metrópótlás. A felújítással kapcsolatban minden fontos információ megtalálható a BKK www.bkk.hu/m3felujitas címen elérhető oldalán. A BKK az alábbiakban összefoglalta az ehhez kapcsolódó forgalmi változásokat.

Március 30-tól újra jár a metró Újpest és a Lehel tér között

A metró újraindulásával az észak-pesti felszíni járatok közlekedésében a felújítás előtti forgalmi rend lép ismét életbe. A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ köszöni az arra közlekedők és az ott élők türelmét, amit a másfél évig tartó pótlás ideje alatt tanúsítottak. Az M3-as metró északi vonalszakaszán, Újpest-központ és a Lehel tér között március 30-án 13 órától  átadják a forgalomnak a teljes vonalfelújításon átesett szakaszt. A délutáni átadásig a metró Kőbánya-Kispest és Lehel tér között jár; Lehel tér és Újpest között metrópótló busz közlekedik.

A metró elindulásával a felszíni járatok közlekedésében a felújítás előtti forgalmi rend lép ismét életbe:

  • A Lehel tér és Újpest között közlekedő pótlóbusz megszűnik, a 12-es villamos újra az Angyalföld kocsiszínig jár.
  • A 34-es és a 106-os busz ismét az Árpád híd M végállomásig közlekedik, korábbi menetrendje szerint.
  • A 30-as buszcsalád járatai a metrópótlás alatti útvonalukat tartják meg, a Verseny utca felé továbbra is csak a 30-as busz jár majd.
  • A 20E buszjárat közlekedése is visszaáll a metrópótlást megelőző rendre, a jövőben a Munkásotthon utca megállóhelyet nem érinti majd a járat.
  • A 15-ös és a 115-ös busz dél felé a Lehel tér csomópontot továbbra is a Bulcsú utca felől közelítik meg, és továbbra is a villamosvégállomás mellett állnak meg.

A közúton közlekedők számára április első felében

  • a Váci úton és az Árpád úton fokozatosan megszüntetik a buszsávokat, visszaáll az eredeti forgalmi rend a Váci út és a Róbert Károly körút kereszteződésénél;
  • megnyitják a forgalom előtt az Árpád út–Viola utca torkolatot;
  • visszaáll az eredeti forgalmi rend az Árpád hídnál, a Váci út–Róbert Károly körút csomópontban, így a Váci útról újra lehet balra kanyarodni a Róbert Károly körútra a Lehel utca felé.

A 2017 őszén kezdődött, Újpest-központ és a Lehel tér közötti autóbuszos pótlás zavartalanul zajlott le. Mindez a folyamatosan közlekedő pótlóbuszok és a felszíni hálózat megfelelő átalakítása mellett a fővárosban utazók érdeme is: türelmüket, amelyet a metrópótlás ideje alatt tanúsítottak, mind a Fővárosi Önkormányzat, mind a Budapesti Közlekedési központ ezúton is köszöni.