Villamospótlás az 1-es vonal dél-pesti szakaszán július 7-től augusztus végéig

2018. július 7-től 27-ig az 1-es villamos Óbuda felől a Puskás Ferenc Stadionig, Kelenföld felől pedig a Közvágóhídig közlekedik vágányfelújítási munkák miatt; a kimaradó szakaszon pótlóbusszal lehet utazni. A BKK korábban közölte: a főváros második legnagyobb forgalmú villamosvonalának Mester utca és Népliget közötti szakaszán a néhány évvel ezelőtti vonalfelújítás idején a megállóhelyeket korszerűsítették, de mostanra a pályafelújítás is elengedhetetlenné vált. A rekonstrukció idején a villamospótló autóbuszok közlekedése mellett az Infopark és környéke jobb kiszolgálása érdekében a 153-as busz útvonalát meghosszabbítják a Népligetig. A Dél-Budán utazóknak érdemes az M4-es metrót igénybe venni, amely a korlátozás ideje alatt a szokásosnál sűrűbben közlekedik majd. A BKK a további, jellemző fővárosi utazási irányokban is a – párhuzamosan zajló építési munkákban érintett vonalakat elkerülő – kötöttpályás hálózat igénybevételét ajánlja alternatív eljutási lehetőségként. A gépkocsival közlekedők a felújítás ideje alatt sávlezárásokra és kanyarodási tilalmakra számíthatnak a Könyves Kálmán körúton. A július 28-tól a nyári szünet végéig tartó időszakban is folytatódik majd a felújítási munka: ebben az időszakban Óbuda felől már hosszabb szakaszon, egészen a Népligetig járnak majd a villamosok; ezen építési ütem részletes forgalmi rendjéről a BKK később ad tájékoztatást.

Miért van szükség felújításra?

Az 1-es villamos 2013-2014-ben elvégzett vonalfelújításakor a Könyves Kálmán körúti szakaszon korszerűsítették a megállóhelyeket és vágányszabályozási munkákat is elvégeztek; a rekonstrukció kivitelezése közben azonban olyan, korábban nem látható műszaki körülményekre derült fény, amelyek a most kezdődő, komplexebb beavatkozásokat indokolják. A nyár végéig tartó időszakban a BKK beruházásában cserélik a korrodált, hullámosodott síneket az érintett vágányszakaszon, felújítják a földműveket, a sínek alátámasztására szolgáló zúzottkő ágyazatot, valamint a vonalszakaszon található útátjárók útburkolatát.

A felújítás első építési ütemében – a július 7-27. közötti időszakban – a BKV felújítja a vonal Hős utca környékén húzódó, rossz műszaki állapotú vágányt is – ennek a szakasznak a korszerűsítését a korábbi, uniós finanszírozású projekt nem tartalmazta. A rekonstrukció részeként ezen a helyszínen is elvégzik a közúti útátjárók felújítását.

Közösségi közlekedés az 1-es villamos vonalán

2018. július 7-től, szombattól 27-ig, péntekig az 1-es villamos a Bécsi út / Vörösvári út végállomás felől a Puskás Ferenc Stadion M megállóhelyig, a Fehérvári út / Etele út végállomás felől pedig a Közvágóhíd H megállóhelyig visz utasokat. A kimaradó szakaszon a Közvágóhíd H és a Puskás Ferenc Stadion M között közlekedő, 1-es jelzésű pótlóbusszal lehet utazni. A pótlóbusz a villamosvonallal párhuzamosan közlekedik, útvonala és megállóhelyeinek elhelyezkedése térképes felületen követhető nyomon ezen a linken. A pótlóbuszra a Puskás Ferenc Stadionnál a 77-es trolibusz megállóhelyén, a Hungária körúton, a Közvágóhídnál pedig a 23-as autóbusz Boráros tér irányú megállóját követően, a Soroksári út – Máriássy utca torkolatában a vasúti híd alatt kialakított végállomásnál lehet felszállni.

Július 28-tól, szombattól várhatóan a nyári iskolai szünet végéig folytatódik majd a felújítás; ebben az időszakban Óbuda felől már hosszabb szakaszon, egészen a Népligetig járnak majd a villamosok. A július végétől augusztus végéig tartó építési ütem közlekedési rendjéről a BKK hamarosan részletes tájékoztatást ad.

A villamospótló autóbuszok közlekedése mellett az Infopark és környéke jobb kiszolgálása érdekében a 153-as busz útvonalát a villamospótlás teljes idejére meghosszabbítják a Népligetig.

További közösségi közlekedési változások

A munkavégzés miatt július 14-től, szombattól a Kőbánya-Kispest felé tartó M3-as metrópótló busz útvonala kissé módosul, ezért áthelyezik a Nagyvárad tér és Népliget megállóhelyét: a pótlóbuszra az éjszakai buszok megállóiban lehet felszállni. A belváros felé tartó metrópótló buszok útvonala nem változik.

Július 7-től várhatóan augusztus végéig az 51A villamos módosított útvonalon, az 51-es villamos vonalán a Mester utca / Ferenc körút és a Koppány utca között közlekedik.

Alternatív utazási javaslatok

Az 1-es villamosvonal felújítása alatt a pótlás miatt megnövekedő menetidővel kell számolni. Ezért a BKK a pótlóbuszon kívül több alternatívát is kínál a fővárosban közlekedőknek:

  • Dél-Buda és a dél-pesti, valamint újpesti térség közötti eljutási lehetőségek javítása érdekében az M3-as és az M4-es vonalon a felújítás teljes ideje alatt a megszokottnál sűrűbben közlekednek a metrók.
  • Már a Nagykörúton zajló villamospótlás kezdete óta sűrűbb menetrend szerint közlekedik a 2-es villamos, amely az 1-es villamos pótlásakor is alternatív utazási lehetőséget kínál.
  • Aki az Infopark környéke és Dél-Pest, illetve a Népliget között utazik, annak érdemes a meghosszabbított útvonalú 153-as buszt választania: a buszjárat a felújítás ideje alatt a Gazdagréti tér és a Népliget M között közlekedik a Könyves Kálmán körúton keresztül. A 153-as busz meghosszabbított útvonala és megállóhelyeinek elhelyezkedése térképes felületen követhető nyomon: a Népliget M felől a Gazdagréti tér felé tartó buszoké ezen a linken, a Gazdagréti tér felől a Népliget felé tartó buszoké ezen a linken.
  • Kelenföld térségéből a Népligetbe, illetve Kőbánya-Kispest irányába utazóknak a sűrűbben közlekedő M4-es és az M3-as metrót érdemes választani, a két vonal között a Kálvin téren átszállva.
  • Kelenföld térségéből a Puskás Ferenc Stadion környékére, illetve Zuglóba utazóknak az M4-es és az M2-es metró igénybevétele ajánlott, a Keleti pályaudvar M megállóhelyen történő átszállással.
  • Újpest felől a metrópótló busszal, illetve a 12M, 14M villamossal érkező, Dél-Pest felé továbbutazók számára az 1-es villamosra való átszállás helyett a BKK a Lehel térig történő továbbutazást, majd az M3-as metróra való átszállást ajánlja.
  • Kőbánya-Kispestről, illetve a Népliget környékéről Óbudára tartva az M3-as metró, az M2-es metró, majd a H5-ös HÉV igénybevétele ajánlott, Deák Ferenc téri és Batthyány téri átszállással.
  • Az alternatív utazási lehetőségek körének bővítése érdekében MOL Bubi gyűjtőállomást alakítanak ki a Népligetnél. Aki szívesen kerékpározik, annak érdemes a közbringarendszert választania, az Infopark és a MÜPA környékén található MOL Bubi gyűjtőállomások körülbelül negyedórás biciklizéssel elérhetők. A fővárosi közbringarendszerről bővebb információ itt olvasható: https://molbubi.bkk.hu/

Közúti forgalomkorlátozások

A gépkocsival közlekedőket is érinti a július 7-én kezdődő felújítás: a Könyves Kálmán körút Üllői út és Mester utca közötti szakaszán mindkét irányban lezárják a belső forgalmi sávot, így irányonként két sáv lesz majd járható egészen augusztus végéig. A július végéig tartó építési ütemben szintén két sávra szűkül majd a Könyves Kálmán körút a Vajda Péter utcánál, valamint a Hungária körút a Hős utcánál. Ugyanebben az időszakban a pótlóbuszok zavartalan haladása érdekében buszsávot jelölnek ki a Kerepesi út és az Üllői út között a Népliget irányú útpályán, ezért ebben az irányban a teljes szakaszon csak két forgalmi sáv lesz járható. Az ideiglenes sávcsökkenések közúti forgalmi hatását a jelzőlámpák áthangolásával – azaz a zöld jelzés hosszának megnövelésével – csökkentik majd.

Július 14-től, szombattól további korlátozásokat vezetnek be az Üllői úti csomópontban, ahol várhatóan egy hónapig megszűnik a Rákóczi híd felől a Nagyvárad tér felé, illetve a Nagyvárad tér felől a Kőbányai út felé vezető balra kanyarodási lehetőség. A Rákóczi híd felől a Nagyvárad tér felé tartóknak a Vágóhíd utca használatát javasoljuk, amelyet a Soroksári úton, a Mester utcán és az Albert Flórián úton át lehet elérni. A Nagyvárad tér felől a Kőbányai út felé az Orczy út–Elnök utca útvonal igénybevétele ajánlott. A Mester utca mindkét ágából a kivitelezés teljes ideje alatt csak egy sávon lehet majd balra kanyarodni a Könyves Kálmán körútra.

Budapest, 2018.07.03.

Budapesti Közlekedési Központ