A Népliget a pihenőké: hétköznap napközben tilos lesz a ligetben parkolni

2018. július 2-től, hétfőtől hétköznap napközben tilos lesz gépkocsival behajtani a Népliget Könyves Kálmán körút és Üllői út által határolt részén húzódó sétányaira a zöldterület védelme, az elmúlt időszakban kialakult, a parkot károsító parkolási gyakorlat visszaszorítása érdekében. A Népliget közpark, jellegéből adódóan a környéken élők és az arra járók kikapcsolódására, pihenésére, és a parkot határoló utak zaj- és forgalomszennyezésének távoltartására szolgál. Az esti és a hétvégi rendezvények idején a behajtás továbbra is biztosított marad, hétköznap napközben a környéken található P+R parkolókat és a fizetős parkolóövezetet érdemes használni.

Az elmúlt időszakban a Népliget környezetében kialakított várakozási övezetek miatt munkanapokon számos gépkocsival közlekedő választotta parkolási helyéül a Népliget belső úthálózatát, ez azonban ellentétes a Népliget közparki funkciójával, hiszen az a zaj- és forgalomszennyezés távoltartására, pihenésre szolgál. Ennek a parkolási gyakorlatnak a visszaszorítását célozza meg a Népliget belső úthálózatának a Fővárosi Önkormányzat kérésére bevezetendő új forgalmi rendje. 2018. július 2-től, hétfőtől a Népliget egyes parki útjaira – a Hazlinszky Frigyes sétány, a Hell Miksa sétány, a Rapaics Raymund sétány érintett részére – munkanapokon 6 és 18 óra között tilos lesz a behajtás. (A tiltás alól a BKK, a VOLÁN járatai, a taxik, a FŐKERT járművei, a kerékpárral közlekedők és az engedéllyel rendelkezők képeznek kivételt.) Az esti, illetve hétvégi népligeti rendezvényeken résztvevők számára továbbra is biztosított marad a behajtás lehetősége.

A kiemelt közcélú zöldterületekről szóló 14/1993. (IV. 30.) Főv. Kgy. rendelet 2. §-a és a rendelet melléklete értelmében a Népliget kiemelt közcélú zöldterület, fenntartásáról és fejlesztéséről a kerületi önkormányzatokkal együttműködve a Fővárosi Önkormányzat gondoskodik. A Népliget területe a Budapest főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló 30/2010. (VI. 4.) Főv. Kgy. rendelet szerint védett övezetnek minősül, amelyre a behajtás, és ahol a várakozás feltételekhez kötött. Ezt erősíti a fővárosi zöldfelületi rendszerbe tartozó zöldterületek védelméről, használatáról, fenntartásáról és fejlesztéséről szóló 10/2005. (III. 8.) Főv. Kgy. rendelet 6. § (12)-(13) bekezdései is, melyek kimondják, hogy járművel csak a zöldfelületek erre a célra kijelölt útjain lehet közlekedni, továbbá gyepfelületre, parkosított területre gépkocsival vagy más járművel behajtani, beállni tilos.

A Népliget útjain való parkolás helyett a gépkocsival közlekedőknek érdemes a környéken található Népliget P+R parkolót, KÖKI Terminál P+R parkolót, vagy a nemrég kialakított várakozási övezetekben található parkolóhelyeket választani. További lehetséges alternatíva számukra az egyéni közlekedés helyett a közösségi közlekedés járatainak igénybevétele.

Budapest, 2018. június 28.

Budapesti Közlekedési Központ