Felújítás miatt a városhatár felé egyirányúsítják a BAH-csomóponti felüljárót július–augusztusban

2018. július 2-től, hétfőtől várhatóan augusztus végéig egyirányúsítják, ezért csak a városhatár irányú forgalom számára lesz használható a BAH-csomóponti felüljáró, amelyen felújítási munkákat végeznek. A halaszthatatlan karbantartást az év többi időszakához képest kisebb forgalmú nyári hónapokra időzítette a Budapest Közút Zrt. A belváros felé tartó forgalom segítése érdekében a felújítási munkák idejére megnyitják a gépkocsik számára a villamosvágányt a Villányi út/Budaörsi út kereszteződés és a BAH-csomópont között. A nyár hátralevő részében tehát a városból kivezető irány forgalomáteresztő képessége nem változik, a belváros felé tartó forgalom gördülékenységét pedig a korábbinál eggyel több sáv és a közlekedési lámpák hosszabb zöld jelzése biztosítja. A korlátozásokhoz kapcsolódóan módosul a BAH-csomópont forgalmi rendje is: többek közt véglegesen megszűnik a Hegyalja útról a Villányi útra, illetve Budaörsi útra balra kanyarodási lehetőség, a jövőben a Hegyalja út–Jagelló út kereszteződésen keresztül lesz elérhető ez az irány. Az ideiglenes forgalmi rend kiépítése miatt már június 30-a, szombat estétől számítatni lehet kisebb korlátozásokra.

2018. július 2-től, hétfőtől várhatóan augusztus végéig egyirányúsítják a BAH-csomópont felett húzódó felüljárót a városból kivezető irányba, azaz csak a Hegyalja út felől az M1-es és M7-es autópálya felé közlekedők tudják igénybe venni. Számukra a forgalmi rend nem változik, a felüljáró változatlan közúti forgalomáteresztő képességgel áll rendelkezésre. A belváros felé haladó forgalom gördülékenységének segítése érdekében a Villányi út/Budaörsi út kereszteződés és a BAH-csomóponti járműosztályozó között a közúti forgalom számára is megnyitják a villamospályát. A Budaörsi út belső sávját a villamosvágányra terelik (ezt a sávot kizárólag személygépkocsik használhatják majd), a Villányi út felől érkező forgalom számára pedig a Budaörsi út kereszteződésében egy önálló forgalmi sávot biztosítanak a BAH-csomópont felé. Így tehát összesen 3 sávon haladhat majd a belváros irányú közúti forgalom, amelyet a közlekedési jelzőlámpák hosszabb zöld jelzése is segít majd. A villamosvágányra terelt közúti forgalom a BAH-csomóponti járműosztályozóba egy ideiglenes átkötőúton csatlakozhat majd be. A Jagelló út és az Alkotás utca felé tartó járműveknek érdemes lesz a villamosvágányra terelt sávot használni, míg az Erzsébet híd a Budaörsi út külső sávjából lesz könnyebben elérhető.

A korlátozáshoz kapcsolódva kissé módosul a BAH-csomópont forgalmi rendje is:

  • Megszűnik a Hegyalja útról (az Erzsébet híd irányából) érkezők számára a Villányi út és a Budaörsi út felé történő balra kanyarodás lehetősége a csomópont forgalomáteresztő kapacitásának növelése érdekében. Ez az útirány a jövőben a Hegyalja út–Jagelló úti kereszteződésen át, a visszakanyarodó sáv használatával lesz elérhető.
  • Módosul a Hegyalja út XI. kerület felől érkező szakaszáról az Alkotás utca felé történő balra kanyarodás rendje, a csomóponton belül új jelzőlámpát létesítenek az ezen irányba tartók számára.
  • A BAH-csomópontban a Budaörsi út szélső sávjából csak a Hegyalja út felé jobbra lehet majd kanyarodni, az egyenes, Alkotás utca irányú forgalom a belső két sávon haladhat.

A karbantartási munka során a felüljárón új aszfaltburkolatot építenek, dilatációcserét (a tartószerkezet hőváltozás okozta mozgásait felfogó szerkezet) végeznek, valamint újraépítik a híd szigetelését, cserélik a víznyelőket. Mindemellett javítják a hídszegély külső felületeit, a szegélyeket, a korlátokat, korrózióvédelmet kap a hídszegély belső acéllemeze. A karbantartási munkát még a Lánchíd felújításának kezdete előtt el kell végezni, ezért azt az év többi időszakához képest kisebb forgalmú július–augusztusi időszakra időzítették.

Budapest, 2018. június 30.

Budapesti Közlekedési Központ

(Fotó: MTI)