Széll Kálmán tér – aktuális forgalmi információk

Január 12-én kisebb, a közúti és a gyalogos forgalmat érintő korlátozásokkal elkezdődtek a Széll Kálmán tér felújításának munkái. A teljes rekonstrukció 2016 tavaszára fejeződhet be, amelynek eredményeképpen a mai, elhanyagolt csomópont helyén egy új, modern arculatú, magas szolgáltatási színvonalú, a mainál sokkal rendezettebb, akadálymentes és zöld közösségi tér jön létre, Buda közlekedése pedig – a budai fonódó villamoshálózat kiépítésével összehangolt munkáknak köszönhetően – megújul. A Széll Kálmán tér felújítására mintegy nettó 5,3 milliárd forintos kormányzati, uniós és fővárosi forrás áll a Fővárosi Önkormányzat rendelkezésre. A 2016 tavaszáig tartó rekonstrukciós munkák több építési ütemben, esetenként kényelmetlenségekkel járó forgalomkorlátozások mellett zajlanak, amelyek miatt a teret érintő vagy keresztező busz- és villamosjáratok közlekedése is több alkalommal változik majd. A jelentősebb közösségi közlekedési változások, főként a villamosforgalmat érintő korlátozások a január 17-18-ai hétvégén kezdődnek, és több ütemben várhatóan nyárig tartanak. A Széll Kálmán tér metróállomás lezárására ebben az időszakban várhatóan egy alkalommal kerül sor, ekkor néhány napig a vonatok megállás nélkül haladnak majd át az állomáson.

A Széll Kálmán tér, Budapest egyik legforgalmasabb terének állapota az utóbbi években jelentősen leromlott. A korábban több éven át ígért, de Tarlós István főpolgármester programjában már kiemelt projektként szereplő fejlesztés érdemi tervezése 2011-ben a Fővárosi Önkormányzat kiemelt beruházásaként az alapoktól kezdődött meg, mert ezt megelőzően nem történtek meg a szükséges előkészületek. Az elmúlt évek tervezési, engedélyezési, illetve forrásbiztosítási munkáival párhuzamosan a beruházáshoz szükséges építési engedélyeket is meg kellett szerezni. A kormány jelentős mértékben finanszírozza a tér átépítését, az ehhez szükséges támogatási szerződések a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és a Belügyminisztériummal megköttettek. A teret érintő villamoshálózat a Budai fonódó villamoshálózat projekt európai uniós forrásainak felhasználásával, a tér egyéb kiviteli munkáinak finanszírozása pedig fővárosi, illetve állami forrásokból történik.

A tér teljes felújítására mintegy nettó 5,3 milliárd forint áll rendelkezésre, kivitelezője a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt., valamint a WIS Holding Zrt. alkotta Széll Kálmán tér 2014 Konzorcium. A kivitelezési szerződést 2014. november 24-én írták alá. Minden terv, építési engedély, valamint a Kormány, a Főváros és az EU által biztosított forrás rendelkezésre áll, mindezek pedig lehetőséget teremtenek a kivitelezési munkák 2015. januári megkezdésére, a Széll Kálmán tér mértéktartó, de funkcionális és városképi szempontból teljes értékű megújítására.

Elhanyagolt csomópont helyett modern közösségi tér

A Széll Kálmán tér felújításával új arculatú, magas szolgáltatási színvonalú, a mainál sokkal jobban használható tér jön létre, mely erősíti a közösségi, a gyalogos- és a kerékpáros közlekedés szerepét a térségben. A tér felújításának részeként

  • akadálymentes kapcsolatok jönnek létre valamennyi irányban, ehhez kapcsolódva mozgólépcső és lift épül a Várfok utcai autóbuszmegállók felé.
  • az autóbusz-vágállomások és a villamosmegállók az utasok szempontjait előtérbe állítva alakulnak át.
  • csökken az autóbusz-parkolók területének nagysága.
  • átépül a tér észak-nyugati (Szilágyi Erzsébet fasori) sarkában található közúti csomópont.
  • a Széll Kálmán tér a kerékpárosok számára minden irányban kényelmesen és biztonságosan átjárható lesz.
  • egységesedik a tér építészeti arculata, jelentősen nő a zöldfelületek aránya megszűnnek a rendezetlen bódék.
  • lehetőség lesz a fogaskerekű új, Széll Kálmán téri végállomásának későbbi kialakítására.
  • újjáépül az M2-es metró bejárati épülete, amelynek jelenlegi, legyező alapja azonban megmarad.
  • fedett perontetők épülnek a villamosmegállókban.
  • a BKK új ügyfélközpontot alakít ki a téren, ahol a közlekedéssel kapcsolatos minden ügy elintézhető.

Összehangolt fejlesztési és felújítási munkák

A tervek szerint a Széll Kálmán tér felújítása 2016 februárjában fejeződhet be, ekkorra a Széll Kálmán tér Bel-Buda egyik szimbolikus köztereként egy rendezett, színvonalas és a városrészhez méltó városi központ lehet. A tér rekonstrukciójához szorosan kapcsolódik a budai fonódó villamoshálózat kiépítése. A munkák összehangolásával jövő tavaszra a Frankel Leó utca és a Margit körút között megépített villamosvágány-átkötésnek köszönhetően átjárható villamospálya létesül az immár megújult Széll Kálmán tér és Óbuda között, azaz lehetőség nyílik új, hosszú villamosvonalak létrehozására. Annak érdekében, hogy a forgalomkorlátozások a szükséges legkisebb mértékben és ideig akadályozzák a környék közlekedését, a 4-es és a 6-os villamos egyes pályaszakaszainak halaszthatatlan felújítását is Széll Kálmán tér felújításának idejére időzítettük, továbbá ugyanebben az időszakban kerül sor a Margit híd egyes garanciális javítási munkáira is.

A tér felújítási munkái január 12-én kezdődnek

A Széll Kálmán tér rekonstrukciójának előkészítő közterületi munkái 2015. január 12-én, hétfőn kezdődnek el: a Margit körút irányából a Krisztina körút felé csak két sávon lehet majd balra kanyarodni, a jobb szélső kanyarodósávot az építkezés miatt lezárják, azt nem lehet igénybe venni. Emiatt a Margit körúton a Széll Kálmán tér felé torlódások várhatóak, ezért kérjük, hogy aki teheti, ne ebből az irányból közelítse meg a teret. A Krisztina körutat keresztező gyalogos-átkelőhelyen ideiglenes középszigetet – azaz a zebra közepére forgalomtechnikai okokból járdaszigetet – építenek, ezért a Krisztina körút felé balra kanyarodóknak sávelhúzásra kell számítaniuk. Január 11-én, vasárnap napközben a kivitelező már a 12-étől érvényes forgalmi rend előkészületeit végzi a helyszínen.

A Széll Kálmán tér belső, gyalogos területén is megkezdődnek a felújítás látható előkészületei: elbontják a régi, nem használt hurokvágányon (azaz az egykori 56-os villamos fordulóján) belül álló szökőkutat, valamint az 59-es és a 61-es villamos peronja melletti gombákat. Ezért a téren belüli gyalogosfelületekből nagyobb területeket is elkorlátoznak, a legfontosabb gyalogos útvonalakat ugyanakkor továbbra is biztosítják. Az építési munkagépek forgalma nappal nem zavarja majd a közlekedést a téren.

A jelentősebb forgalomkorlátozásokkal, a Széll Kálmán téri villamosközlekedés korlátozásával járó munkák a január 17-18-ai hétvégén kezdődnek majd meg és több ütemben várhatóan nyárig tartanak. A Széll Kálmán tér metróállomás lezárására ebben az időszakban várhatóan egy alkalommal kerül sor, ekkor néhány napig a szerelvények megállás nélkül haladnak majd át az állomáson. A forgalomkorlátozások és a közösségi közlekedés felújítás miatti rendszeres változásának részleteit minden alkalommal sajtóközleményben ismertetjük.