Nosztalgiajáratok Budapesten

2023. májusától október végéig minden hétvégén hangulatos nosztalgiajáratok közlekednek Budapesten. A historikus járművek közlekedése ma már Budapest elmaradhatatlan jelképe, nemzetközileg is ismert szabadidős program. 

 

a 611-es S típusú favázas nosztalgiavillamos
611-es S típusú favázas nosztalgiavillamos

 

Budapest modern kori közlekedéstörténete több mint százéves múltra tekint vissza. A hazai járműgyártás ikonikus példányai közül szinte mindegyik megfordult Budapest utcáin, amelyekből többet sikeresen megmentettek, és az elmúlt években felújítottak. Ezekkel az egyedi megjelenésű, különböző korszakokat reprezentáló járművekkel, amelyek egykor a budapestiek hétköznapjainak részei voltak – a BKK és a BKV együttműködésében, a rendszeres nosztalgiaközlekedés részeként – 2010-től utazhatnak az érdeklődők a nyári szezonban. Emellett alkalmanként városi rendezvényekhez és ünnepekhez kapcsolódva is találkozhatunk nosztalgiajárművekkel a főváros utcáin. A májustól októberig tartó nosztalgiaszezonban szombaton a pesti Duna-parton közlekedő N2-es villamossal, vasárnapokon a Deák Ferenc tér  - Szent Gellért tér – budai Duna-parton közlekedő N19-es villamossal vehetnek részt időutazáson az érdeklődők.

A kuriózumnak számító közlekedési eszközökön kívül 2019-től retró járatokkal is találkozhatunk Budapesten, amelyek kifejezetten a 80-as, 90-es évek hangulatát idézik. A retró járművek olyan járműtípusok, amelyek ma már nem vagy csak ritkán közlekednek a napi forgalomban, de korábban a fővárosi utcaképhez tartoztak. Ezeket a járatokat a havi programban hirdetjük meg. 

 

RENDSZERES NOSZTALGIAJÁRATOK

 

 
N2

Utazz végig a világ 10 legszebb villamosvonalának egyikén, a Duna-parton az N2-es villamossal. Útközben számos műemléket, látnivalót megcsodálhatsz, többek között az Országházat, a budapesti hidakat, a budai Vár és a Gellért-hegy panorámáját.

 

  Mikor közlekedik? Útvonal
N2-es villamos Májustól október végéig minden szombat délután Közvágóhíd – Jászai Mari tér

 

 

 

 
N18

Nosztalgiázz a Szent János Kórház–Széll Kálmán tér–Krisztina körút–Szent Gellért tér–Bartók Béla út–Csóka utca útvonalon közlekedő N18-as nosztalgiavillamossal. A Városmajor árnyas fái közül a csodás panorámájú Duna-partra ér ki ez a járat, majd Kelenföldön egészen a Csóka utcáig utazhatsz vele.

 

  Mikor közlekedik? Útvonal
N18-as villamos Havonta egyszer, tervezetten minden második szombaton

Szent János Kórház – Széll Kálmán tér – Krisztina körút –Gellért tér – Bartók Béla út –Csóka utca

*Az útvonal vágányzárak miatt módosulhat! 

 

 

 

 
N19

Ismerd meg a budai Duna-part páratlan panorámáját. Utad során impozáns épületek, híres fürdők és vásárcsarnokok, hidak és zöldellő parkok mellett haladsz el az N19-es járattal. A Deák Ferenc téren megtekintheted a kisföldalatti-múzeumot, a Clark Ádám térnél pedig a Budavári Siklót is eléred.

 

  Mikor közlekedik? Útvonal
N19-es villamos Májustól októberig minden vasárnap Deák Ferenc tér – Szent Gellért tér – budai Duna-part – Katinyi mártírok parkja

 

 

 

 

Budapest legszebb részeit nosztalgiabusszal is felfedezheted. Utazz végig a Bem rakparton, hogy teljes pompájában megcsodálhasd az Országházat és a Duna-korzót, a Bajcsy-Zsilinszky úton pedig a belváros legizgalmasabb részeit. Jó időben a járaton nyitott cabrio autóbusz közlekedik.

 

  Mikor közlekedik? Útvonal

N109-es busz

 

Havonta egyszer, minden második szombaton Batthyány tér – Margit híd – Deák Ferenc tér – Erzsébet híd – Batthyány tér