Taxiszolgáltatással kapcsolatos tájékoztatás

Tájékoztatjuk a személytaxi-szolgáltató vállalkozásokat, hogy előzetes igazolásokat 2021-ben utoljára december 23-án (csütörtök) adunk ki. Az előzetes igazolások kiadását 2022-ben január 3-tól (hétfő) folytatjuk a megszokottak szerint.

 

A Budapesti Közlekedési Központ mint közlekedésszervező feladata a fővárosi taxiszolgáltatással kapcsolatban a személytaxi-szolgáltató vállalkozások és taxitársaságok számára kiadni az előzetes igazolásokat, és ellenőrizni a szolgáltatásukat, illetve biztosítani az utasok panaszának kivizsgálását. 

 

 

Utasoknak

Kedves Utasok!

Budapesten a személytaxi-szolgáltatás viteldíja napszaktól, ünnepnaptól, szolgáltatótól stb. függetlenül EGYSÉGES, rögzített hatósági ár. A viteldíjat mindig taxaméterrel kell képezni. A viteldíj alapdíjból, távolsággal arányos díjból és percdíjból tevődik össze. Percdíjat 15 km/óra határsebesség alatt számol a taxaméter.

 

Az egységdíjak kötelező mértéke:

 

 

Budapesten taxitársaságokhoz tartozó szolgáltatók és független szolgáltatók nyújtanak személytaxi-szolgáltatást. A személytaxi-szolgáltatók száma változó, jelenleg körülbelül 6000 budapesti működési engedéllyel rendelkező taxis van a fővárosban, a személytaxi-szolgáltatók túlnyomó többsége taxitársasághoz tartozik.

 

A fővárosi Taxirendelet alapján minősített taxitársaságok:

A személytaxi-szolgáltatással kapcsolatban az alábbi helyeken tehetsz panaszt:

1. BKK Zrt. Ügyfélszolgálat

 • 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 19–21.
 • e-mail: [email protected] 
 • Tel.: +36 1 3 255 255

2. Budapest Főváros Kormányhivatala V. kerületi Hivatala

 • Fogyasztóvédelmi Főosztály
 • 1051 Budapest, Sas utca 19.
 • [email protected]
 • +36 1 450 2598

3. Személytaxi-szolgáltatást nyújtó vállalkozások és a taxitársaságok elleni panasszal a Budapesti Békéltető Testülethez is fordulhatsz. A Budapesti Békéltető Testület elérhetőségei: 1016 Budapest, Krisztina krt. 99., +36-1-488-2131, bekelteto.testuletbkik.hu

A BKIK mellett működő Budapesti Békéltető Testület munkájáról bővebben az alábbi honlapon tájékozódhatsz: https://bekeltet.bkik.hu/

A személytaxi-szolgáltatással kapcsolatban a BKK egyik feladata az utaspanaszok kivizsgálása. A BKK akkor tudja gyorsan és eredményesen kivizsgálni azokat, ha a panasztevő a taxis beazonosítására alkalmas adatot – rendszámot vagy a taxi gépjármű jobb első ajtaján található engedélyszámot – tud megadni, valamint vállalja a panaszbejelentési jegyzőkönyv kitöltését és aláírását. A jegyzőkönyv felvételéhez nem szükséges személyesen megjelenni, elegendő azt aláírva e-mailben elküldeni. Ha a panaszbejelentés kivizsgálásának eredményeként a BKK a taxis részéről jogsértést állapít meg, indítványozza a taxiállomás-használati hozzájárulás visszavonását, ami azt jelenti, hogy az érintett taxival 1 évig nem szolgáltathatnak Budapesten.

 

Taxisoknak

Tájékoztató a személytaxi-szolgáltató vállalkozásoknak, a személytaxi-szolgáltatást közvetítő és szervező szolgálatoknak (taxitársaságoknak)

Előzetes igazolás kiadása személytaxi-szolgáltató vállalkozásoknak és taxitársaságoknak

 

Az BKK mint közlekedésszervező által kiadott előzetes igazolás az előfeltétele annak, hogy

 • a személytaxi-szolgáltató vállalkozás a közlekedési hatóságtól tevékenységi engedélyt vagy a taxi gépjárműre engedélykivonatot kapjon, illetve hogy a taxi gépjármű műszaki vizsgát tegyen;
 • a taxitársaság a közlekedési hatóságtól diszpécserszolgálati vagy önálló diszpécserszolgálati engedélyt kapjon.

 

Tisztelt Ügyfeleink!

A gépjárművek minősítése, a díjfizetés, a taxiállomás-használati megállapodás megkötése, a taxiállomás-használati hozzájárulás kiadása, a taxiállomás-használati hozzájáruláshoz tartozó plasztikkártya és a matrica átvétele a 1087 Budapest, Asztalos Sándor utca 16. szám alatt történik a Budapest Közút Zrt. ügyintézésével.

A taxiállomás-használati hozzájárulások kiadásával összefüggő kérdésekről többet is megtudhatsz a http://budapestkozut.hu/taxisoknak honlapon.

Az előzetes igazolásokat a gépjármű minősítését, a díjfizetést és a szerződés megkötését követően a BKK Zrt. mint közlekedésszervező adja ki a személytaxi-szolgáltatást végző vállalkozásoknak az ügyintézést követő 24 órán belül.

A BKK az előzetes igazolást feltölti a TaxiDroszt nyilvántartó rendszerébe. A Budapest Főváros Kormányhivatala Közlekedés Felügyeleti Főosztályán történő ügyintézéshez nincs szükség az eredeti előzetes igazolás bemutatására, elfogadják a nyilvántartó rendszerbe feltöltött előzetes igazolást.

Amennyiben mégis szeretnéd megkapni az eredeti előzetes igazolást, azt átveheted a BKK Központi Ügyfélszolgálatán ügyfélfogadási időben.

A taxitársaságok részére az előzetes igazolásokat szintén a BKK Zrt. mint közlekedésszervező adja ki. Az előzetes igazolás iránti kérelmet és ennek mellékleteit a BKK Központi Ügyfélszolgálatán, ügyfélfogadási időben lehet benyújtani.

 

BKK Központi Ügyfélszolgálat

Személyes ügyfélfogadás: 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 19–21.

 

Nyitvatartás

hétfő, kedd 9.00–17.00 óráig
szerda 9.00–19.00 óráig
csütörtök 9.00–17.00 óráig
péntek 9.00–15.00 óráig
szombat–vasárnap zárva

 

Ügyfélszolgálati telefonszámok:

Előzetes igazolások átvételével kapcsolatban:

 • +36 70 390 3276
 • H–P: 9.00–13.00 között
   

Az ellenőrzésekkel kapcsolatban:

 • +36 70 455 1549
 • H–P: 9.00–13.00 között

 

Az ellenőrzésekről

A BKK feladata a személytaxi-szolgáltatás ellenőrzése is. A személytaxi-szolgáltatás ellenőrzése során a BKK szorosan együttműködik más, az ellenőrzésre jogosult szervezetekkel, hatóságokkal is.

A BKK havonta mintegy 250 ellenőrzést végez napi rendszerességgel, esetenként a hatóságokkal közösen szervezett akció keretében. A BKK az ellenőrzéseket a jogsértésekkel leginkább érintett helyszínekre összpontosítja.

Az ellenőrzések során a BKK személyszállítási ellenőrei ellenőrzik a szolgáltatásra való jogosultságot, a személytaxi jármű külső-belső felszereltségét, a viteldíjat. Az ellenőrzésekről a BKK személyszállítási ellenőrei helyszíni jegyzőkönyvet vesznek fel. Az ellenőrzési dokumentáció feldolgozását követően a BKK intézkedési javaslatokat tesz a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságoknak, indítványozza a taxiállomás-használati hozzájárulás visszavonását. Érvényes taxiállomás-használati hozzájárulás nélkül az érintett taxival 1 évig nem szolgáltathatnak Budapesten.

Az ellenőrzések eljárásrendjét szabályozó belső munkautasítás, általános ellenőrzési szempontokat tartalmazó melléklet nyilvános, megtekinthető a BKK honlapján. A belső utasítás tartalmazza az ellenőrzések folyamatát tételesen, hogy a BKK mit ellenőriz, valamint a panaszok kivizsgálásának eljárásrendjét is. Ugyanitt megtalálhatók a személytaxi-szolgáltatásra vonatkozó fontosabb jogszabályok is.

 

Fontosabb jogszabályok, szabályzatok

Fontosabb jogszabályok, szabályzatok megtalálhatók a letöltések között: