Taxiszolgáltatással kapcsolatos tájékoztatás

A Budapesti Közlekedési Központ mint közlekedésszervező feladata a fővárosi taxiszolgáltatással kapcsolatban a személytaxi-szolgáltató vállalkozások és taxitársaságok számára kiadni az előzetes igazolásokat, és ellenőrizni a szolgáltatásukat, illetve biztosítani az utasok panaszának kivizsgálását. 

 

Sárga taxik sorakoznak egymás mögött

 

Információ taxival utazóknak

Budapesten a személytaxi-szolgáltatás viteldíja napszaktól, ünnepnaptól, szolgáltatótól függetlenül egységes, rögzített hatósági ár. A viteldíjat mindig az úgynevezett taxaméterről tudjátok leolvasni. A viteldíj alapdíjból, távolsággal arányos díjból és percdíjból tevődik össze. Percdíjat 15 km/óra határsebesség alatt számol a taxaméter.

 

A 2023. március 6-tól érvényes taxitarifák:

 

 

Budapesten taxitársaságokhoz tartozó szolgáltatók és független szolgáltatók nyújtanak személytaxi-szolgáltatást. A személytaxi-szolgáltatók száma változó, jelenleg körülbelül 5000 budapesti működési engedéllyel rendelkező taxis van a fővárosban, a személytaxi-szolgáltatók túlnyomó többsége taxitársasághoz tartozik.

 

A fővárosi Taxirendelet alapján minősített taxitársaságok:

A személytaxi-szolgáltatással kapcsolatban az alábbi helyeken tehetsz panaszt:

1. Bármelyik BKK Zrt. ügyfélközpontban

2. Budapest Főváros Kormányhivatala

  • Fogyasztóvédelmi Főosztály
  • 1051 Budapest, Sas utca 19.
  • [email protected]
  • +36 1 450 2598

3. Budapesti Békéltető Testület

A személytaxi-szolgáltatással kapcsolatban a BKK egyik feladata az utaspanaszok kivizsgálása. A BKK akkor tudja gyorsan és eredményesen kivizsgálni azokat, ha a panasztevő a taxis beazonosítására alkalmas adatot – rendszámot vagy a taxi gépjármű jobb első ajtaján található engedélyszámot – tud megadni, valamint vállalja a panaszbejelentési jegyzőkönyv kitöltését és aláírását. A jegyzőkönyv felvételéhez nem szükséges személyesen megjelenni, elegendő azt aláírva e-mailben elküldeni. Ha a panaszbejelentés kivizsgálásának eredményeként a BKK a taxis részéről jogsértést állapít meg, indítványozza a taxiállomás-használati hozzájárulás visszavonását, ami azt jelenti, hogy az érintett taxival egy évig nem szolgáltathatnak Budapesten.

 

Taxisoknak

Tájékoztató a személytaxi-szolgáltató vállalkozásoknak, a személytaxi-szolgáltatást közvetítő és szervező szolgálatoknak (taxitársaságoknak)

Előzetes igazolás kiadása személytaxi-szolgáltató vállalkozásoknak és taxitársaságoknak

 

Az BKK mint közlekedésszervező által kiadott előzetes igazolás az előfeltétele annak, hogy

  • a személytaxi-szolgáltató vállalkozás a közlekedési hatóságtól tevékenységi engedélyt vagy a taxi gépjárműre engedélykivonatot kapjon, illetve hogy a taxi gépjármű műszaki vizsgát tegyen;
  • a taxitársaság a közlekedési hatóságtól diszpécserszolgálati vagy önálló diszpécserszolgálati engedélyt kapjon.

Figyelem! Előzetes igazolásokat 2023-ban utoljára december 22-én, pénteken adunk ki. 2024-ben első alkalommal január 2-án, kedden adunk ki előzetes igazolást.

Tisztelt Ügyfeleink!

A gépjárművek minősítése, a díjfizetés, a taxiállomás-használati megállapodás megkötése, a taxiállomás-használati hozzájárulás kiadása, a taxiállomás-használati hozzájáruláshoz tartozó plasztikkártya és a matrica átvétele a 1087 Budapest, Asztalos Sándor utca 16. szám alatt történik a Budapest Közút Zrt. ügyintézésével.

A taxiállomás-használati hozzájárulások kiadásával összefüggő kérdésekről többet is megtudhatsz a http://budapestkozut.hu/taxisoknak honlapon.

Az előzetes igazolásokat a gépjármű minősítését, a díjfizetést és a szerződés megkötését követően a BKK Zrt. mint közlekedésszervező adja ki a személytaxi-szolgáltatást végző vállalkozásoknak az ügyintézést követő 24 órán belül.

A BKK az előzetes igazolást feltölti a TaxiDroszt nyilvántartó rendszerébe. A Budapest Főváros Kormányhivatala Közlekedés Felügyeleti Főosztályán történő ügyintézéshez nincs szükség az eredeti előzetes igazolás bemutatására, elfogadják a nyilvántartó rendszerbe feltöltött előzetes igazolást.

Amennyiben mégis szeretnéd megkapni az eredeti előzetes igazolást, azt átveheted a BKK központjában a VII. Rumbach Sebestyén utca 19-21. szám alatt munkanapokon 9:00-13:00 óra között. 

Ha a vállalkozás az Autóklub vizsgaállomásán műszaki vizsgáztatja a taxi gépjárművet, szüksége lesz a BKK által kiadott előzetes igazolásra. Az előzetes igazolást a vállalkozás törvényes képviselője e-mailben is kérheti. A kérelmet a gépjármű rendszámának és a vállalkozás nevének megadásával a taxikozlekedesbkk.hu címre szükséges elküldeni.

A taxitársaságok részére az előzetes igazolásokat szintén a BKK Zrt. mint közlekedésszervező adja ki. Az előzetes igazolás iránti kérelmet és ennek mellékleteit a BKK ügyfélközpontjaiban lehet benyújtani.
 

Ügyfélszolgálati telefonszámok:

Előzetes igazolások átvételével kapcsolatban:

Az ellenőrzésekkel kapcsolatban:

 

Az ellenőrzésekről

A BKK feladata a személytaxi-szolgáltatás ellenőrzése is. A személytaxi-szolgáltatás ellenőrzése során a BKK szorosan együttműködik más, az ellenőrzésre jogosult szervezetekkel, hatóságokkal is.

A BKK havonta mintegy 250 ellenőrzést végez napi rendszerességgel, esetenként a hatóságokkal közösen szervezett akció keretében. A BKK az ellenőrzéseket a jogsértésekkel leginkább érintett helyszínekre összpontosítja.

Az ellenőrzések során a BKK személyszállítási ellenőrei ellenőrzik a szolgáltatásra való jogosultságot, a személytaxi jármű külső-belső felszereltségét, a viteldíjat. Az ellenőrzésekről a BKK személyszállítási ellenőrei helyszíni jegyzőkönyvet vesznek fel. Az ellenőrzési dokumentáció feldolgozását követően a BKK intézkedési javaslatokat tesz a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságoknak, indítványozza a taxiállomás-használati hozzájárulás visszavonását. Érvényes taxiállomás-használati hozzájárulás nélkül az érintett taxival 1 évig nem szolgáltathatnak Budapesten.

Az ellenőrzések eljárásrendjét szabályozó belső munkautasítás, általános ellenőrzési szempontokat tartalmazó melléklet nyilvános, megtekinthető a BKK honlapján. A belső utasítás tartalmazza az ellenőrzések folyamatát tételesen, hogy a BKK mit ellenőriz, valamint a panaszok kivizsgálásának eljárásrendjét is. Ugyanitt megtalálhatók a személytaxi-szolgáltatásra vonatkozó fontosabb jogszabályok is.

 

Fontosabb jogszabályok, szabályzatok

Fontosabb jogszabályok, szabályzatok megtalálhatók a letöltések között:

Letölthető dokumentumok (5)

A taxiszolgáltatás 2023. március 6-tól érvényes tarifáipdf • 173.14 kb • 2023.02.07. 11:23

Taxirendelet – hatályos 2023. április 1-jétőlpdf • 1.54 mb • 2023.03.30. 11:11

Hatályos országos hatáskörű kormányrendeletpdf • 1.03 mb • 2022.11.02. 13:44

Szolgáltatás ellenőrzési szabályzatpdf • 2.73 mb • 2022.12.20. 13:29

Szolgáltatás ellenőrzési szabályzat mellékletepdf • 328.15 kb • 2022.12.20. 13:29