Parkolás személyautóval és 3,5 tonnánál kisebb teherautóval Budapest területén

Budapest közterületén (azaz nem magántulajdonú garázsban, telken, hanem úton, utcán, téren) fizetni kell a parkolásért az alábbi térképen jelzett területeken. Ez a kötelezettség valamennyi személygépkocsira, három- vagy négykerekű motorkerékpárra, három- vagy négykerekű segédmotoros kerékpárra, lakóautóra, 3,5 tonnánál könnyebb tehergépkocsira vonatkozik.

Budapesten négy parkolási (hivatalos nevén várakozási) övezet található, A, B, C és D betűvel jelölve. Az alábbi térképeken jelöltük az egyes zónák elhelyezkedését, valamint az egyes zónákban érvényes

 • óránkénti parkolási (hivatalos nevén várakozási) díjat,
 • díjköteles parkolási időszakot és
 • a díjköteles parkolás megengedett leghosszabb időtartamát.

Parkolási zónák

Gyakran ismételt kérdések a budapesti parkolással kapcsolatban

 

Milyen esetekben lehet parkolni a kijelölt parkolási övezetekben?

A parkolási övezetek területén kizárólag az alábbi esetekben lehet parkolni:

 • a meghatározott összegű parkolási díj megfizetése ellenében,
 • lakossági parkolási hozzájárulással,
 • gazdálkodói parkolási hozzájárulás alapján a parkolási díj megfizetésével,
 • egészségügyi parkolási hozzájárulással,
 • városrendészeti behajtási-parkolási hozzájárulással,
 • a kerületi közterület-felügyeletek részére kiállított behajtási-parkolási hozzájárulással.

A mozgásukban korlátozott személyekre külön jogszabályban meghatározott parkolási kedvezmények vonatkoznak. Erről lentebb olvashatsz részleteket.

 

Parkolás során honnan tudom, hogy épp melyik zónában vagyok, és hogy az adott zónára milyen parkolási és fizetési feltételek vonatkoznak?

A parkolást (hivatalos nevén „várakozási övezet (zóna)”) jelző táblák alatt az alábbi kiegészítő táblák tájékoztatnak

 • a parkolási övezet kategóriájáról,
 • a díjköteles időszakról,
 • a díjköteles parkolás megengedett leghosszabb időtartamáról,
 • az óránkénti parkolási díjról és
 • a mobiltelefonos parkolásidíj-fizetéshez szükséges telefonszám meghatározásához nélkülözhetetlen adatokról.

 

Egy parkolási zónát jelző tábla

 

 

 

   

Mennyibe kerül az egyes parkolási övezetekben fizetendő egyórai parkolási díj az egyes gépjárműtípusok esetén?

A parkolási övezetekben fizetendő egyórányi parkolási díj mértéke személygépkocsi, három- vagy négykerekű motorkerékpár, három- vagy négykerekű segédmotoros kerékpár, személygépkocsival vontatott pót- vagy lakókocsi és 3500 kilogramm megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó tehergépkocsi esetén:

 • az A parkolási övezetekben 600 forint/óra,
 • a B parkolási övezetekben 450 forint/óra,
 • a C parkolási övezetekben 300 forint/óra,
 • a D parkolási övezetekben 200 forint/óra.

Lakóautó, autóbusz, a 3500 kilogramm megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsi, mezőgazdasági vontató, lassújármű és az ezekkel vontatható pót- vagy lakókocsi várakozási díja az előző bekezdésben meghatározott parkolási díj háromszorosa.

 

Mikor kell parkolási díjat fizetni?

Mind a négy parkolási övezetben munkanapokon kell parkolási díjat fizetni az alábbi időszakokban:

 • az A parkolási övezetekben munkanapokon 8:00–22:00 között,
 • a B parkolási övezetekben munkanapokon 8:00–20:00 között,
 • a C parkolási övezetekben munkanapokon 8:00–18:00 között,
 • a D parkolási övezetekben munkanapokon 8:00–18:00 között.

 

Van olyan terület a parkolási övezeteken belül, ahol a fentiektől eltérő parkolási szabályok érvényesek?

Az alábbi területeken a fentebb meghatározottól eltérő időszakokban fizetős a parkolás:

 • az I. kerületben a Dísz téren, a Hunyadi János út Szabó Ilonka utca és Dísz tér közötti szakaszán és a Palota út Dísz tér és Lovas utca közötti szakaszán mindennap 0 órától 24 óráig díjköteles a várakozás. Ezen útszakaszok parkolóhelyein nem kell parkolási díjat fizetni a parkolás megkezdésekor 10 percig, de a 10 perc lejártát követően annak időtartama is beleszámít a parkolás időtartamába.
 • a Margitszigeten az északi parkolóban és a szállodák várakozóhelyein mindennap 0 órától 24 óráig díjköteles a várakozás. Továbbá ezen a területen nem kell parkolási díjat fizetni a parkolás megkezdésekor 10 percig, de a 10 perc lejártát követően annak időtartama is beleszámít a parkolás időtartamába.

Ezen kívül egyes kerületekben a fővárosi rendelettől eltérő szabályok is érvényben lehetnek.

 

Szombati munkavégzés idejére vonatkozó díjfizetési szabályok

Ha magasabb szintű jogszabály a naptár szerinti munkarendtől eltérően szombati munkavégzést ír elő, akkor az adott szombati napokon is a fentebb ("Mikor kell pakolási díjat fizetni?") meghatározott díjköteles parkolási időszakot kell alkalmazni.

 

December 24. és január 1. közötti időszakra vonatkozó díjfizetési szabályok

Nem kell parkolási díjat fizetni a parkolási övezetek területén az adott év december 24-én üzemkezdettől az utána következő év január 1-jén üzemzárásig.

Ez alól kivétel és díjköteles a parkolás minden év december 24. és az utána következő év január 1. közötti időszakban az alábbi útszakaszokon és területeken:

 • az I. kerületben a Dísz téren, a Hunyadi János út Szabó Ilonka utca és Dísz tér közötti szakaszán és a Palota út Dísz tér és Lovas utca közötti szakaszán;
 • a Margitszigeten az északi parkolóban és a szállodák várakozóhelyein.

 

Milyen hosszan parkolhatok az egyes övezetekben?

A díjköteles parkolás megengedett leghosszabb időtartama az A, a B és a C parkolási övezetekben 3 óra.

A D parkolási övezetekben nincs időkorlátozás.

 

Meghosszabbítható-e a parkolás időtartama?

Parkolási díj fizetése esetén legfeljebb az előző pontban meghatározott időtartam-korlátozásnak megfelelő ideig lehet parkolni. Az övezetre meghatározott időtartam lejárta után el kell hagyni a gépjárművel a parkolóhelyet.

Figyelem, a parkolási időtartam ismételt díjfizetéssel nem hosszabbítható meg!

 

Hogyan történik a díjfizetés?

Normál parkolási övezetben a megállást követően haladéktalanul, külön felhívás nélkül

 • az abban a díjövezetben található parkolójegy-kiadó automatából megvásárolt parkolójegyet a gépjármű első szélvédő üvege mögött, kívülről jól látható helyen azonnal elhelyezve úgy, hogy érvényességének ellenőrzése biztosított, teljes egészében látható, olvasható legyen, vagy
 • a mobiltelefonos parkolásidíj-fizetési rendszer elindításával az arra a díjövezetre érvényes kód szerint és a vonatkozó jogszabályban meghatározott, sikeres ügyfélrendelkezés visszaigazolásának megérkezésével együtt.

 

Zárt rendszerű parkolási övezetben 

 • az övezetbe behajtáskor kapott igazolás alapján az övezetből történő kihajtáskor a parkolójegy megváltásával, vagy
 • az övezetbe behajtáskor kapott igazolás alapján az övezetből kihajtáskor a mobiltelefonos parkolásidíj-fizetési rendszernek az arra az övezetre érvényes kód szerinti elindításával és a vonatkozó jogszabályban meghatározott, sikeres ügyfélrendelkezés visszaigazolásának bemutatásával együtt.

A zárt rendszerű parkolási övezet olyan várakozási övezet, amelybe a behajtás és az onnan történő kihajtás ellenőrzött módon történik. További információ a vonatkozó jogszbályban olvasható.

 

Közösségi autómegosztó szolgáltató által üzemeltetett gépjármű esetén kell-e parkolási díjat fizetni?

A közösségi autómegosztó szolgáltató által üzemeltetett gépjármű esetén a parkolásra vonatkozó szabályok szolgáltatóként eltérhetnek. A pontos szabályok mindig az adott szolgáltató honlapján érhetők el.

 

Mozgásukban korlátozott személyekre vonatkozó parkolási szabályok

A parkolási övezetek területén, közúti parkolóhelyen a mozgásában korlátozott személyek számára kiadott parkolási igazolványok külön jogszabályban meghatározott kedvezményeit kell alkalmazni, ha a mozgásában korlátozott személy eredeti és érvényes parkolási igazolványát a gépjármű első szélvédője mögött úgy helyezték el, hogy előlapja az érvényesség és a jogosultság ellenőrzése céljából teljes egészében látható.

 

Kell-e parkolási díjat fizetnem, ha zöld a rendszámom?

A várakozási övezetek területén, közúti várakozóhelyen a környezetkímélő (ezért a vonatkozó jogszabályokban meghatározott különleges – zöld alapszínű – rendszámmal rendelkező) gépkocsik után nem kell várakozási díjat fizetni.

 

Tehergépjárművekre vonatkozó parkolási szabályok

A parkolási övezetekben, közúti parkolóhelyen a tehergépjárművek részére biztosított, áruszállítás végzésére szolgáló, egy gépjárműre érvényes, a Fővárosi Önkormányzat által kiadott rakodótárcsa alkalmazása esetén 10:00 és 17:00 között, legfeljebb 20 perc időtartamban nem kell parkolási díjat fizetni. A várakozás kezdetének időpontját a rakodótárcsával jelezni kell, amelyet a gépjármű első szélvédő üvege mögött, kívülről teljes egészében jól látható módon kell elhelyezni. A rakodótárcsa jelzését a jármű távozása nélkül megváltoztatni tilos.

 

Betegszállító járművekre vonatkozó parkolási szabályok

A parkolási övezetek területén, közúti parkolóhelyen a külön jogszabályban meghatározott feltételek alapján betegszállító járműnek minősülő, a tevékenységre utaló jelzéssel ellátott jármű díjfizetés nélkül, külön jogszabályban meghatározott feltételekkel parkolhat.

 

Megkülönböztetett fény- és hangjelzéssel jogszerűen felszerelt járművek parkolására vonatkozó szabályok

A parkolási övezetek területén, közúti várakozóhelyen a megkülönböztető fény- és hangjelzéssel jogszerűen felszerelt jármű a külön jogszabályban meghatározottak szerint várakozhat.

 

Mennyibe kerül a pótdíj összege?

A pótdíj összege külön szöveges táblán vagy jegykiadó automata működése esetén a jegykiadó automatán van feltüntetve.

 

Mit jelentek a kizárólagos lakossági parkolóhelyek és milyen feltételekkel parkolhatok ott?

A kizárólagos lakossági parkolóhelyek olyan, a kerületi önkormányzatok által kijelölt parkolóhelyek, ahol – jellemzően este 18:00, illetve 20:00 és reggel 07:00, illetve 08:00 között – kizárólag az adott kerületben lakcímmel rendelkezők parkolhatnak. A kizárólagos lakossági parkolóhelyeket várakozni tilos tábla és az alatta elhelyezett kiegészítő tábla (időkorlát feltüntetése és a kivéve lakossági parkolási engedéllyel) jelzi.

A kiegészítő táblán jelzett időkorláton kívüli időszakban az adott kerületben lakcímmel nem rendelkezők is parkolhatnak az arra a parkolási zónára érvényes feltételek szerint.

 

Melyek azok a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek az egyes kerületekben, ahol érvényesek az adott kerület által kiadott lakossági parkolási hozzájárulások?

 • I. kerület: Attila út, Bem rakpart, Dózsa György tér, Fő utca, Lánchíd utca, a Krisztina körút Mikó utca és Orvos utca közötti szakasza, valamint a Szarvas tér.
 • II. kerület: Bem József utca, a Szilágyi Erzsébet fasor Széll Kálmán tér és Pázsit utca közötti szakasza, valamint a Tölgyfa utca.
 • IV. kerület: Árpád út, István út, Pozsonyi út, valamint a Tanoda tér.
 • V. kerület: Alkotmány utca, id. Antall József rakpart, Jane Haining rakpart, Erzsébet tér, Jászai Mari tér, Fővám tér, Kossuth tér, Széchenyi István tér és a Március 15. tér.
 • VI. kerület: az Andrássy út Oktogon és Dózsa György út közötti szakasza, Kodály körönd és a Városligeti fasor.
 • VIII. kerület: II. János Pál pápa tér, Baross utca, Fiumei út, Harminckettesek tere, Ludovika tér, Luther utca 4., Orczy út és az Üllői út.
 • IX. kerület: Mester utca, Soroksári út és az Üllői út.
 • XI. kerület: Andor utca, Bartók Béla út, Bocskai út, Bogdánfy utca, Budaörsi út, Etele tér, Fehérvári út, Galvani utca, Hegyalja út, Irinyi József utca, Karolina út, Nagyszőlős utca, Október huszonharmadika utca, Somogyi utca és a Villányi út.
 • XII. kerület: Istenhegyi út.
 • XIII. kerület: Carl Lutz rakpart, Dráva utca, valamint a Váci út Gogol utca és Szekszárdi út közötti szakasza.
 • XIV. kerület: Hungária körút.

 

Melyek azok a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek, ahol érvényesek a gazdálkodói várakozási hozzájárulások:

Az V. kerületben az Alkotmány utca, az id. Antall József rakpart és a Jane Haining rakpart.

 

Parkolás önálló, közhasználatú parkolási létesítményekben (parkolóházakban, mélygarázsokban, stb)

Budapest belvárosi területein a közterületi parkolóhelyeken kívül a közhasználatú, jelentősebb önálló parkolási létesítményekben, például építési telkeken kialakított parkolókban, parkolóházakban, valamint mélygarázsokban körülbelül 6500 parkolóhely található. Ezeken a területeken az adott tulajdonos által meghatározott parkolási szabályok és árak érvényesek.

Ezeken kívül az iroda-, kereskedelmi, szállás-férőhely és lakófunkciójú épületeken belül is tízezres nagyságrendben biztosított a parkolás, de jelentősebb részüket csak egy adott időszakra megváltott parkolási bérlettel lehet igénybe venni. Ez a lehetőség azoknak előnyös, akik egy-egy ilyen létesítmény közelében laknak vagy dolgoznak vagy rendszeresen keresik fel az adott környéket, hiszen a parkolási bérlet megváltásával ott mindig biztosított számukra a parkolóhely.

Ezekről a létesítményekről, valamint a lehetőségeikről az adott szolgáltató vagy tulajdonos honlapján érhető el bővebb tájékoztatás.

 

P+R parkolási lehetőségek és parkolási feltételek

Budapesten mintegy 3800 P+R parkolóhely található: az autó itteni elhelyezését követően a közösségi közlekedést igénybe véve lehet továbbutazni a város belső részei felé. A P+R parkolókban a díjszabás helyszínenként eltérő, azonban a díjak jóval alacsonyabbak a 4 parkolási övezetben érvényben lévő parkolási díjakénál. A P+R parkolók használatával az alacsonyabb díjak és parkolási feltételek mellett elkerülhetők a forgalmi torlódások, valamint megspórolható a belsőbb kerületekben a parkolóhelyek keresésével töltött idő is. 

A P+R parkolók elhelyezkedéséről a Budapest Közút honlapján található bővebb információ.

 

Hova fordulhatok további kérdésekkel?

A parkolásüzemeltető neve, címe, telefonszáma külön szöveges táblán, illetve a jegykiadó automatán van feltüntetve.

Letölthető dokumentumok (1)

Parkolási rend Budapestenpdf • 3.94 mb • 2022.12.16. 11:29