Villamospálya-felújítás a Fiumei út Népszínház utca és Orczy tér közötti szakaszán, október 14-től december közepéig

Közlekedési rend október 15-étől, hétfőtől december közepéig, a felújítás idején

A villamosvágány felújítását az Orczy tér és a Teleki László tér között végzi a BKV Zrt. Ezen a villamospálya-szakaszon kiemelkedően nagy a forgalom és a terhelés nap, mint nap: nemcsak a 24-es, a 28-as, a 37-es és a 62-es villamos menetrend szerinti útvonala, de többek között a Nagykörúton közlekedő Combino villamosok is ezen a vonalszakaszon közelítik meg, illetve hagyják el a kocsiszínt. Az érintett szakasz bonyolult vágányhálózatán számos úgynevezett kitérő és átszelés található, amelyek üzembiztos működése elengedhetetlen a biztonságos közlekedés fenntartásához.

Változások a közúti közlekedésben

A vágányok építésének munkaterülete miatt a Fiumei úton irányonként egy sáv lesz járható a kivitelezés teljes időtartama alatt a Népszínház utca és az Orczy tér között.

 • A sávok számának csökkenése miatt megszűnik a Fiumei útról a Kőbányai útra vezető balra kanyarodó sáv az Orczy téren, így a csomópontban csak egyenesen lehet majd tovább haladni. A megszűnő balos kapcsolat helyett az Orczy úton, a benzinkútnál található balra fordulási lehetőség használható.
 • A korlátozások miatt nem lehet majd balra befordulni a Fiumei útról a Salgótarjáni utcára sem, így a Salgótarjáni utca csak az Orczy tér felől lesz megközelíthető. A Baross tér felől érkezők így az Orczy teret körbejárva érhetik el a Salgótarjáni utcát.
 • A Népszínház utca és a Magdolna utca torkolatát keresztező vágányokat külön ütemben építik át, így az egyik torkolat mindig le lesz zárva, és csak a másik lesz használható; a kivitelezés első ütemében a Magdolna utca torkolata lesz lezárva, és a Népszínház utca torkolata lesz használható. A Fiumei útról a Népszínház utcába vezető balos kapcsolat a kivitelezés teljes időtartama alatt változatlanul működni fog.
 • A villamosokat pótló autóbuszok útvonala miatt a mellékutcák forgalmi rendjében is lesz változás. A Dobozi utca Baross utca és Magdolna utca közötti szakaszán, illetve a Baross utca szervizútjának Dobozi utca és Lujza utca közötti szakaszán megfordul az utak forgalmi iránya, így ezekbe az utcákba a Baross utca és a Lujza utca kereszteződése felől lehet majd behajtani, és a Dobozi utcán át a Népszínház utca felé lehet elhagyni. Szintén a buszok közlekedése miatt megváltozik a Mosonyi utca Fiumei út és Festetics utca közötti szakaszának forgalmi iránya, ami a Festetics utca felé lesz egyirányú, így az érintett tömbből a Fiumei út felé csak a Festetics utcán keresztül lehet kijönni.

A megváltozott sávszámok okozta kapacitásveszteséget nagyobb periódusidejű programok enyhítik a jelzőlámpás csomópontokban.

Változások a közösségi közlekedéseben

 • A 24-es villamos rövidített útvonalon közlekedik a Közvágóhíd H és az Orczy téri ideiglenes végállomás között; a Keleti pályaudvar M (Mosonyi utca) és az Orczy tér között 24-es jelzéssel pótlóbusz közlekedik. A 24-es pótlóbusz:

o   az Orczy tér felé a Keleti pályaudvarnál a Mosonyi utcában; a Fiumei úton a kijelölt pótlóbusz megállókban áll meg.

o   a Keleti pályaudvar felé az Orczy térnél Baross utcában a Dobozi utca torkolata előtt a villamosvágányon; a Dobozi utcában a Magdolna utca kereszteződése előtt; a Fiumei úton a kijelölt pótlóbusz megállókban áll meg.

 • A 28-as és a 28A villamos rövidített útvonalon közlekedik az Orczy tér és Izraelita temető, illetve az Új köztemető (Kozma utca) között.
 • A 37-es és a 37A villamos rövidített útvonalon közlekedik a Magdolna utca és Új köztemető (Kozma utca), illetve Sörgyár között.
 • A 62-es villamos nem közlekedik. Rákospalota, MÁV-telep és Kőbánya alsó vasútállomás megszokottnál sűrűbben közlekedő 62A villamos pótolja.
 • A 9-es autóbusz hétköznapokon a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban sűrűbben közlekedik.
 • A 28-as, a 28A, a 37-es, a 37A és 62-es villamosok helyett Blaha Lujza tér M és az Orczy tér között 28-as jelzéssel pótlóbusz közlekedik. A 28-as pótlóbusz:

o   az Orczy tér felé a Blaha Lujza téren a Népszínház utcában a 217E megállójában; a 28-as villamos II. János Pál pápa tér M és Teleki László tér megállójában; a Fiumei úton a Magdolna utca kereszteződése előtt és az Orczy tér előtt áll meg.

o   a Blaha Lujza tér M (Népszínház utca) felé az Orczy térnél Baross utcában a Dobozi utca torkolata előtt a villamosvágányon; a Dobozi utcában a Magdolna utca kereszteződése előtt; a 28-as villamos Teleki László tér és II. János Pál pápa tér M megállóhelyén áll meg.

Közlekedési rend október 14-én, vasárnap, az előkészítő munkálatok idején

 • Október 14-én, vasárnap a Fiumei úti felújítás megkezdése, valamint az Orczy téren végzendő előkészítő munkálatok miatt a 28-as villamos a külső végállomásai felől csak a Kőbányai út 21. megállóig közlekedik, ezért a 28-as pótlóbusz ezen a napon a Blaha Lujza tér és a Könyves Kálmán körút között jár. Emellett a 9-es autóbusz is mindkét irányban megáll a Kőbányai út 21. pótlóbusz megállóhelyen; közösen a 28-as pótlóbusszal.
 • A 24-es és a 37A villamos már ezen a napon is rövidített szakaszon jár az előző fejezetben foglaltak szerint.

Díjszabási tudnivalók

A pótlás miatti kényszerű átszállás nem minősül útmegszakításnak. A pótlóbuszról a villamosra vagy a villamosról a pótlóbuszra történő átszállásnál az egyszeri utazásra szolgáló jegyek – a vonal- és gyűjtőjegyek, valamint egyszeres átszállójegy – használata esetén nem kell új jegyet kezelni, hanem a már kezelt jeggyel lehet tovább utazni. A kezelt vonal- és gyűjtőjegyeket átszállás után a jegy számkocka nélküli végén ismét kezelni kell (a nyomdai kivitelű, tömbbe fűzött gyűjtőjegyeket ehhez természetesen ki kell tépni a tömbből). A mindkét végén számkockával ellátott, egy darabból álló átszállójegyet a pótlóbuszra vagy a villamosra történő átszállásnál nem kell újra kezelni, mivel az mindkét végén számkockával rendelkezik, amelyet a pótlástól függetlenül korábbi átszálláskor már kezeltek, vagy későbbi átszálláskor kezelni fognak.

Egyes esetekben kétszeri átszállás, azaz harmadik felszállás is szükséges. Ebben az esetben a már kétszer kezelt vonal- és gyűjtőjegyek, valamint a külön szelvényen kiadott átszállójegyek újabb kezelésére nincs mód, így további jegykezelés nem szükséges.

Közlekedési változásokról percről percre – mobilalkalmazáson és webes utazástervezőn is!

A BKK mind a közösségi közlekedési változásokról és a kedvencnek jelölt járatokról, mind a közúti fennakadásokról folyamatosan frissülő információkat nyújt a honlapján, vagy okostelefonokra letölthető mobilalkalmazáson keresztül. A közösségi közlekedési változásokról személyre szabott információk érhetők el a BKK Info oldalán, a www.bkkinfo.hu címen, vagy a BKK Info mobilalkalmazásban. A járatfigyelő funkcióra feliratkozók a tetszőlegesen kiválasztott járatokról az összes információt azonnal megkapják akár e-mailen is. A Budapesti Közlekedési Központ webes, illetve iOS, Android és Windows mobilfelületen is elérhető utazástervezőjével pedig a FUTÁR valós idejű adatai alapján tervezheti meg utazását a BKK honlapján, a futar.bkk.hu címen, vagy FUTÁR mobilalkalmazás segítségével, amely a járatok valós helyzetének térképes nyomon követésére is alkalmas. Indulás előtt érdemes tájékozódni a pillanatnyi közlekedési lehetőségekről és a tervezett változtatásokról is. A kozut.bkkinfo.hu oldalon valós idejű közúti közlekedési információk érhetőek el. A fővárosban közlekedő autósok interaktív online térkép segítségével tájékozódhatnak arról, hogy hol milyen fennakadásokra kell számítaniuk. Az előre tervezett forgalomkorlátozások már napokkal az életbe lépésük előtt elérhetők a webes felületen.