Újra járható a Thököly út a Dózsa György út és a Baross tér között

A Fővárosi Önkormányzat közútkezelőjeként a BKK elvégezte és befejezte a Főváros egyik legrosszabb állapotú, kockakővel burkolt főútvonalának felújítását. 2013. november 30-án, szombaton átadtuk a közúti forgalomnak a Thököly út Baross tér és Dózsa György út közötti szakaszát. Az átadást követően megváltozott a korábbi közúti közlekedési rend a gépkocsik, a buszok és a kerékpárosok számára egyaránt: középen vezetett buszsáv és önálló kerékpársávok létesültek a Thököly úton. A 178-as busz végállomását a Thököly út Verseny utcai torkolatához helyeztük, és az erre közlekedő járatok megállói is visszakerültek eredeti helyükre.

Ismét gépkocsival a Thököly úton

Szombat reggeltől újszerű útviszonyok várják az arra közlekedőket a Thököly út Baross tér és Dózsa György út közötti szakaszán, a Thököly út korábbi években megújult szakaszainak folytatásaként. Az M4-es metróprojekt keretében, a Keleti pályaudvar állomáshoz kapcsolódva megújult a Thököly út Baross tér és Hernád utca közötti szakasza, a BKK saját beruházásában pedig a Hernád utca és a Dózsa György út közötti szakasz. 322 méter hosszban kicseréltük az úttest teljes pályaszerkezetét: elbontottuk a kockakő burkolatot, a használaton kívüli és a villamos esetleges középtávú újraindítása esetén sem felhasználható villamospálya-maradványokat. A közlekedés biztonságosabbá tétele érdekében az útszakaszon található öt gyalogátkelőhelyet és a közvilágítási rendszert is megújítottuk, valamint két új világítótestet is elhelyeztünk a Hernád utcai átkelőnél. Az új zebráknál fokozottan érvényesülnek az esélyegyenlőségi elvárások: a mozgáskorlátozottak, valamint a vakok és gyengén látók veszélytelen közlekedésének érdekében valamennyi útcsatlakozásnál lesüllyesztettük a járdaszegélyeket, és taktilis járdaburkolatot alakítottunk ki. A felújítással a városközpont felé középen vezetett buszsávot, az úttest mindkét oldalán kerékpár-, a Dózsa György út irányában a jobb oldalon pedig parkolósávot hoztunk létre. A járdák is korszerű burkolatot kaptak.

Változások a közúti közlekedési rendben

A felújított Thököly úti szakasz forgalmi rendjébe több változást is bevezetünk:

  • A Thököly út Dózsa György út–Baross tér közötti szakasza a Rákóczi út–Kerepesi út, valamint a Dózsa György út felől is elérhető.
  • Zugló felől az utat szombattól megnyitottuk, a Rákóczi út felől ugyanakkor várhatóan 2014. február 20-áig csak a tömegközlekedési járművek hajthatnak közvetlenül a Thököly útra a Baross téren még zajló felszínrendezési munkák miatt. Gépjárművel a Thököly utat a Kerepesi út–Baross téri átkötőút útvonalon lehet megközelíteni.
  • A Dózsa György út felé a gépjárművek egy forgalmi sávon haladhatnak, a Dózsa György út kereszteződése előtt a tömegközlekedés számára önálló, balra kanyarodó sávot alakítottunk ki, mellyel a 20E és 30, 30A, 230-as buszok közlekedését tudjuk gyorsítani.
  • A városközpont felé egy középső vezetésű buszsáv mellett egy forgalmi sávon haladhatnak a gépjárművek.
  • A Thököly út megnyitásával megszűnt a Thököly út–Dózsa György út kereszteződésében érvényes ideiglenes forgalmi rend, az új rendben a Hősök tere felől a Dózsa György útról nem lehet balra kanyarodni, a kereszteződés előtt a jobbra kanyarodó sáv mellett két egyenesen vezető sáv található.
  • A Baross térről ismét lehetséges balra kanyarodni a Fiumei útra.
  • A Rottenbiller utca felől megnyílt a balra kanyarodási lehetőség a Baross tér felé.

Kerékpársáv a bicikliseknek

A biciklivel közlekedők részére a felújított útvonalszakasz mindkét oldalán kerékpársávot alakítottunk ki, de a Baross téren a kerékpárosok átvezetése ideiglenesen még, a térrendezés tavaszi befejezéséig nem biztosított: ők itt a KRESZ szabályai szerint a forgalmi sávokban közlekedhetnek. Az M4-es metróállomás felszínrendezési munkáinak befejezéséig a biztonságos közlekedés érdekében javasoljuk, hogy a városközpont irányában történő kerékpározásra a Murányi utcától a VII. kerületi mellékutcákat vegyék igénybe.

Kisebb változások a tömegközlekedésben

A Thököly út most felújított szakaszának szombati átadásától kezdődően a 178-as busszal utazók új végállomást vehetnek igénybe a Thököly út Verseny utcai torkolatánál, itt van lehetőség a le- és a felszállásra is. A Thököly út 12. szám előtt lévő korábbi ideiglenes felszállóhely megszűnt.

Ezzel egy időben viszont az 5-ös, a 7-es, a 7A, a 133E, a 233E, a 907-es és a 973-as busz Bosnyák tér irányú Reiner Frigyes park megállóját visszahelyeztük az eredeti helyére, a Thököly út 21. szám elé. A 20E busz szombattól (november 30.) nem a Verseny utcán, hanem a Thököly úton közelíti meg a Keleti pályaudvar M végállomást. A 30-as, a 30A és a 230-as járat a Dózsa György út–Verseny utca–Murányi utca—Thököly út útvonalon éri el a Keleti pályaudvart. A járatokról a Keleti pályaudvar M végállomáson leszállni továbbra is a Nefelejcs utca és a Bethlen Gábor utca közötti megállóban lehet. Az induló buszokra történő felszállásra továbbra is az 5-ös, 7-es, 7A, 7E, 107E, 133E, 233E, 907-es és 973-as buszok Zugló vasútállomás irányú Keleti pályaudvar M megállójában van lehetőség. Kapcsolódó anyagok: Teljesen megújul a Thököly út