Pótlóbusz jár az 1-es villamos helyett a Puskás Ferenc Stadion és a Népliget között 2019. június 29-től július 7-ig

2019. június 29-től (szombat) július 7-ig (vasárnap) az 1-es villamos Óbuda felől a Puskás Ferenc Stadionig, dél-Buda felől pedig a Népligetig jár pályakarbantartás miatt. A Puskás Ferenc Stadion és a Népliget között pótlóbusszal utazhatnak. Kelenföld térségéből Zugló felé utazóknak az M4-es és az M2-es metrók igénybevételét javasolja a BKK. A felújítás idején a pótlóbuszok közlekedését autóbusz sávok segítik, az autóval közlekedőknek pedig korlátozásokra és lassabb haladásra kell számítaniuk a Hungária körút és a Könyves Kálmán körút érintett szakaszain. 

A karbantartás ideje alatt:

  • az 1-es villamos két szakaszon, a Bécsi út / Vörösvári út és a Puskás Ferenc Stadion M, illetve a Népliget M és az Etele út / Fehérvári út között közlekedik;
  • a Népliget M és a Puskás Ferenc Stadion M közötti szakaszon 1-es jelzéssel pótlóbusz viszi az utasokat.
  • Kelenföld térségéből a Puskás Ferenc Stadion térségébe, illetve Zuglóba utazók számára az M4-es metrót, és Keleti pályaudvari átszállással az M2-es metró igénybevétele javasolt.

1-es villamospótló autóbusz

A karbantartás ideje alatt az 1-es pótlóbusz a Puskás Ferenc Stadion és a Népliget között mindkét irányban a 901-es éjszakai autóbusz érintett megállóiban áll meg. A pótlóbuszra a Puskás Ferenc Stadionnál a Hungária körút Népliget irányú oldalán, a Kerepesi út kereszteződése előtt a 77-es trolibusz megállójában, Népligetnél pedig a 901-es busz Óbuda irányú megállójában lehet felszállni.

Közúti forgalmi változások

A felújítás idején a pótlóbuszok közlekedését autóbuszsávok segítik a Hungária körúton és a Könyves Kálmán körút érintett szakaszain. Az Árpád híd felé az Elnök utcától a Szörény utcáig, a Rákóczi híd felé pedig a Stróbl Alajos utca és az Elnök utca között a külső sáv buszsáv lesz.

A Hungária körút Árpád híd felé vezető oldalán a Szörény utcába balra kanyarodó sávokat 29-én (szombat) és 30-án (vasárnap), illetve július 6-án (szombat) és 7-én (vasárnap) lezárják. Szintén lezárják július 6-án (szombat) és 7-én (vasárnap) az Árpád híd felé vezető oldalon a Salgótarjáni utcába balra kanyarodó sávot és a Salgótarjáni utcán nem lehet majd áthajtani a Hungária körúton Kőbánya felé, helyette az Asztalos Sándor út–Ciprus utca–Hungária körút–Salgótarjáni utca útvonalat használhatják az autósok.

Díjszabási tudnivalók

A pótlás miatti kényszerű átszállás nem minősül útmegszakításnak. A pótlóbuszról a villamosra, vagy ellenkező irányban történő átszállásnál az egyszeri utazásra szolgáló jegyek – a vonal- és gyűjtőjegyek, valamint egyszeres átszállójegy – használata esetén nem kell új jegyet kezelni, hanem a már kezelt jeggyel lehet tovább utazni. A kezelt vonal- és gyűjtőjegyeket átszállás után a jegy számkocka nélküli végén ismét kezelni kell. Az 1-es villamoson a pótolt szakasz két végpontját meghaladó utazásnál kétszeri (például Árpád híd M és a Közvágóhíd H között: 1-es villamos–1-es pótló autóbusz–1-es villamos) átszállás, azaz harmadik felszállás is szükséges, ezért a már kétszer kezelt vonal- és gyűjtőjegyek újabb kezelésére nincs mód, így további jegykezelés nem szükséges.

Utazásukat érdemes előre megtervezni a BKK FUTÁR alkalmazással, amely valós idejű járatinformációk alapján mindig az optimális útvonalat számolja ki úti céljuk megközelítéséhez.

Budapesti Közlekedési Központ