Július 29-én indul a Pasaréti úti felújítás II. üteme

Jó ütemben halad a Pasaréti út felújítása. A Szilágyi Erzsébet fasor és a Gábor Áron utca közötti szakaszon a páros oldali felújítás már elkészült, jelenleg a páratlan oldali felújítás zajlik. 2019. július 29-étől (hétfőtől) indul a felújítás II. ütemeként a Gábor Áron út és a Pasaréti tér közti szakasz felújítása a páros oldali útpálya lezárásával, így változik az 5-ös busz útvonala, illetve a közúti forgalom rendje is.

A jelenleg felújítás alatt álló szakasz kivitelezési munkáit sok tényező hátráltatta. A járdák bontása során jelentősen többet kellett kézi erővel bontani a tervezettekhez képest, mert az ott lévő vezetékek és alépítmények nem tették lehetővé a gépi bontást. A vezetékek rendezetlenül és jellemzően magasan haladtak, így a közvilágítási védőcsövek is nehézségek árán kerülhettek a járda alá.  A víznyelők és azok csatornára való rákötése során is problémát jelentett a föld alatt lévő egyéb vezetékek helyzete.

Közúti közlekedési változások

Július 29-étől (hétfőtől) a Pasaréti út teljes szakasza a Szilágyi Erzsébet fasor és a Pasaréti tér között egyirányú lesz a Pasaréti tér felé. Ez az állapot két hétig lesz fenntartva, majd augusztus 12-étől (hétfőtől) a Szilágyi Erzsébet fasor és a Gábor Áron út közötti szakaszt megnyitják a kétirányú forgalom számára és csak a Gábor Áron utca – Pasaréti tér között marad meg az egyirányúsítás. A két hét átfedés lehetőséget biztosít arra, hogy a Szilágyi Erzsébet fasor és a Gábor Áron utca közötti szakaszon történő befejező munkálatok (záró aszfaltréteg építése, forgalomtechnikai felfestések elkészítése, táblák kihelyezése) mellett nagy erőkkel megkezdődhessen a felső szakasz bontása is, kiaknázva a kapacitások optimális felhasználhatóságát. A most bevezetendő terelési ütemben a Pasaréti út feletti területek megközelíthetőségének segítése, valamint a Hűvösvölgyi útról a Kelemen László utcába és a Szilágyi Erzsébet fasorról a Gábor Áron utcába vezető balra kanyarodó sávok tehermentesítése érdekében ideiglenesen meghosszabbítják a Hűvösvölgyi útról az Akadémia P+R parkoló felé balra vezető kanyarodó sávot. A közlekedők a Hűvösvölgyi út – Akadémia P+R – Hidász utca útvonalon a Hidász utca – Pasaréti út csomópontban létesítendő új jelzőlámpás csomóponton keresztül könnyebben és biztonságosan érhetik el a Bimbó utat.

Közösségi közlekedési változások

A Rákospalota felé tartó 5-ös busz a Pasaréti tér végállomástól a Pasaréti utat elkerülve a Kelemen László utca – Hűvösvölgyi út – Szilágyi Erzsébet fasor módosított útvonalon közlekedik, ezért nem érinti a Pasaréti tér, a Harangvirág utca, a Virág árok, a Gábor Áron utca/Pasaréti út, a Júlia utca, és a Vasas sportpálya megállóhelyeket.

A buszjáratra az alábbi megállóhelyeken lehet felszállni:

  • Pasaréti tér: a 29-es autóbusz megállóhelye
  • Akadémia: a 129-es autóbusz megállóhelye
  • Nagyajtai utca: 91-es és 129-es busz megállóhelye
  • Budagyöngye és Szent János kórház: a 22-es autóbusz megállóhelye.