Gyakoribb járatindulás, kényelmesebb utazás a fővárosban az adventi hétvégéken

A Budapesti Közlekedési Központ – ahogy az elmúlt években, úgy idén is – több nagy forgalmú fővárosi vonalán biztosít sűrűbb, kényelmesebb eljutási lehetőséget az adventi időszakban. Több decemberi hétvégi napon közlekedik az M3-as metró a Lehel tér és Kőbánya-Kispest között, emellett az adventi hétvégéken a szokásosnál több villamos, busz és trolibusz közlekedik, továbbá több vonalon szóló autóbusz helyett csuklós jármű biztosít tágasabb férőhelyet. A december 1-i és 15-i áthelyezett szombati munkanapon a fővárosi közösségi közlekedési járatok a tanítási szünet idején érvényes munkanapi menetrend szerint közlekednek. A karácsonyi és a két ünnep közti közlekedési rendről a BKK rövidesen részletes tájékoztatást ad a www.bkk.hu/evvege címen már most is elérhető oldalán.

Közlekedés december 1-jén és 15-én

December 1. és 15., szombat áthelyezett munkanap, így ezen a két napon a tanítási szünet idején érvényes pénteki munkanapi menetrend szerint közlekednek a fővárosi közösségi közlekedési járatok, az M3-as metró pedig a hétköznap megszokott közlekedési rend szerint, este 20:30-ig jár Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között.

Sűrűbb, kényelmesebb közlekedés az adventi hétvégéken

Az adventi hétvégék, a bronz-, ezüst- és aranyvasárnap kiemelkedő forgalma miatt a fővárosi közösségi közlekedési járatok forgalmi rendje az év ezen időszakában megnövekedő utasforgalomhoz igazodik. A BKK egyes vonalakon a szokásosnál sűrűbb vagy kényelmesebb közösségi közlekedési lehetőséget biztosít: az adventi hétvégéken több villamos, autóbusz és trolibusz segíti a gyorsabb eljutást, több vonalon szóló busz helyett csuklós jármű biztosít nagyobb férőhelyet az utasoknak.

Az ünnepi bevásárlás miatt megnövekedő forgalmat segíti a BKK több autóbusz-, villamos- és trolibuszvonalon a december 8-9-i hétvégén, 16-án vasárnap és a 22-23-i hétvégén:

  • A 2-es villamosvonalon szombaton napközben, valamint vasárnap délutánonként a szokásosnál sűrűbben indulnak a villamosok.
  • A 4-es és a 6-os villamos vonalán szombaton és vasárnap napközben a megszokottnál gyakrabban érkezik majd egy-egy szerelvény a megállókba.
  • A budai fonódó villamoshálózaton is sűrűbben követik majd egymást a járatok: a 17-es villamos szombaton és vasárnap napközben gyakrabban közlekedik, sűrűbb villamosforgalmat biztosítva ezzel többek között a Bécsi úton, a Villányi úton és a Fehérvári úton.
  • A megszokottnál sűrűbben közlekedik a 80-as trolibusz, a 182-es, 184-es busz, valamint vasárnaponként a 85-ös és 194-es autóbusz.
  • Szóló buszok helyett csuklós járművek közlekednek szombaton és vasárnap is a 31-es, a 45-ös és a 66-os buszvonalon.
  • Vasárnap is közlekedik a 158-as és a 224-es busz, a 158-as szombaton a szokásosnál gyakoribb követéssel.
  • A 123-as, a 126-os, a 138-as autóbusz a december 2-i, 9-i, 16-i és 23-i vasárnap, továbbá a 204-es autóbusz december 30-án is hosszabb üzemidővel közlekedik, azaz a szokásosnál később indul az utolsó busz.

A közösségi közlekedési járatok részletes menetrendje már elérhető a BKK honlapján a www.bkk.hu/menetrend címen. Indulás előtt ebben az időszakban is érdemes a BKK FUTÁR alkalmazást használni, amely valós idejű járatinformációk alapján tervezi meg az optimális útvonalat úti céljuk eléréséhez.

Metróközlekedés decemberben

A december 1-i és 15-i áthelyezett szombati munkanapon, valamint december 9-én, bronzvasárnap és 16-án, ezüstvasárnap az M3-as metró a hétköznap megszokott közlekedési rend szerint, este 20:30-ig Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között jár. 20:30-ig a Lehel tér és Újpest között, majd ezután a teljes vonalon pótlóbusz jár. December 22-től, szombattól január 1-ig, keddig a metró egész nap jár Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között, Lehel tér és Újpest között ebben az időszakban továbbra is pótlóbusz viszi az utasokat. Szilveszter éjjelén a jelentősen megnövekedő forgalom miatt tervezetten egész éjszaka jár majd az M2-es, az M3-as (Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között) és az M4-es, valamint éjjel 1 óráig közlekedik az M1-es metró.

Budapest, 2018. november 30.

Budapesti Közlekedési Központ