Folytatódik a budapesti villamoshálózat fejlesztése: indul az 1-es villamos Etele térig tartó meghosszabbítása

114-es busz

Az Etele térig történő villamosvonal-meghosszabbítás kivitelezési munkái 2017. november 13-án kezdődnek. Eredményeként várhatóan 2019 elejére az Etele téren futnak majd össze az 1-es villamos, a MÁV Kelenföldi pályaudvarára érkező vonatok, a Volánbusz Kelenföld autóbusz-állomására érkező helyközi buszjáratok, az M4-es metró, a fővárosi kelenföldi buszjáratok, valamint a budai fonódó villamoshálózat 19-es és 49-es villamosjárata. Az 1-es villamos meghosszabbítása által tehát az agglomerációból érkezők az eddiginél is gyorsabban juthatnak majd el a város gyakorlatilag bármely pontjára, emellett a gyors kötöttpályás kapcsolatnak köszönhetően azok utazási ideje is jelentősen csökken, akik a térségből Pest felé, vagy Pest felől ebbe a térségbe tartanak.

Az 1-es villamos új, Etele út/Fehérvári út és Kelenföld vasútállomás közötti szakaszán a Bikás park és a Bártfai utca megállóhelyeken már megszokott, színvonalas, hosszan fedett és korszerű utastájékoztatási felületekkel ellátott megállók épülnek. Az Etele úton az új villamosvágány-szakaszt a teljes hosszában füvesítik, amely nemcsak esztétikai, de zajcsökkentési szempontokból is fontos. A Tétényi úttól a Bártfai utcáig a vágányok között fákat, cserjéket ültetnek. Az Etele téri villamosvégállomás közvetlen kapcsolatot biztosít majd az M4-es metróhoz, emellett a buszpályaudvar, illetve a vasút felől érkezve sem kell majd a közutat keresztezniük azoknak, akik az 1-es villamosra szállnának fel. A tér felől a peronok és a megállók is akadálymentesen megközelíthetők lesznek.

A mintegy 1,7 kilométeres hosszon épülő új vonalszakasz az Etele úton középen vezet majd, ezt követően balra kanyarodik a Somogyi útra, ahol az Etele téren épülő, négyvágányos végállomásra fut majd be. Az Etele úti pályaszakasz tervezésekor többféle vonalvezetés lehetőségét is megvizsgálták, és minden szempontból az bizonyult a legjobb megoldásnak, hogy a vágányokat a jelenlegi középsziget helyére építsék: az ott húzódó fasor eltávolítása nem elkerülhető – ugyanakkor azokat a fákat, amelyek esetében ez lehetséges, azt a kerületen belül más helyre átültetik –, emellett kétszer annyi, közel 500 fát, ezen kívül mintegy 11 ezer cserjét ültetnek majd, amelyek fenntartásáról a felújítás kivitelezője gondoskodik majd három évig. Ha a belső forgalmi sáv, vagy a szélső forgalmi sáv helyén épültek volna az új vágányok, szakértői vélemények szerint a fák azt sem élték volna túl; emellett csökkenne a közútpálya szélessége, 180 parkolóhellyel kevesebb lenne az Etele úton, ráadásul akkor a villamos közelebb haladna az út mellett húzódó házakhoz, az pedig nagyobb zajterhelést jelentene a lakóknak.

A fejlesztéshez kapcsolódóan elvégzik a környező zöldfelületek teljes felújítását is az Etele út mentén, valamint a Fehérvári út és a Tétényi út között az Etele út mindkét oldalán tervezett lakóépületek között is. Jelentős felújítást végeznek az Etele park teljes területén: megújul a növényzet, az összes járófelület, a dísztér, és új szökőkút épül továbbá az Etele úttal párhuzamosan kétsávos kerékpárút létesül. A Fővárosi Önkormányzat beruházásához szorosan kapcsolódnak a XI. kerületi Önkormányzat fejlesztései: felújítják a Tétényi út és a Fejér Lipót utca közötti parkot és játszóteret, az Etele út északi oldalán a Somogy út és a Bártfai út közötti szakaszon található parkot, valamint a Tétényi út két útpályája közötti elválasztó sávot.

Az 1-es villamos fejlesztésének hosszú távú terveit évtizedekkel ezelőtt fektették le. A most megvalósuló fejlesztést megelőzően a BKK számos szakmai és társadalmi egyeztetést végzett, véleményt hallgatott meg és vett figyelembe a végső tervek kialakításánál. A több éven keresztül tartó tervezést követően a megvalósítás a közbeszerzési folyamatot lezáró szerződés 2017. október 20-i megkötésével november 13-án indulhat el. A munkák finanszírozására rendelkezésre áll a szükséges, közös uniós és fővárosi fedezet. A projekthez kapcsolódóan 2018 nyarán megújul majd az 1-es villamos vonala a pesti oldalon is a Győrffy István utca és a Mester utca közötti, 1,6 kilométer hosszú szakaszon is. (Ezen vonalszakasz felújítása a 2014-re befejeződő rekonstrukciónak nem volt része.)

Az „1-es villamos meghosszabbítása az Etele térig (IKOP-3.1.0-15-2016-00007)” projekt a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ kiemelt közlekedésfejlesztési beruházása. A teljes projekt megvalósítását az Európai Unió az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében a Kohéziós Alapból 8,5 milliárd forinttal támogatja. A beruházás kivitelezési költsége nettó 8.631.129.132 forint.

Forgalmi változások az 1-es villamos meghosszabbításának kivitelezése idején

Közúti korlátozások

Az 1-es villamos meghosszabbításához szükséges építkezés első nagy ütemében november 12-től (vasárnaptól) a Fehérvári út irányába egyirányúsítják az Etele út forgalmát a Bártfai utca és a Fehérvári út közötti szakaszon. Az Etele tér és a Bártfai utca között néhány hónapig még kétszer egy sávon haladhat a forgalom. Ugyanakkor az Etele út teljes hosszában tilos lesz megállni. Az Etele utat a Hadak útja felől érkezve a Gyergyótölgyes utca–Somogyi út útvonalon lehet elérni, a Hadak útját az Etele útnál lezárják.

További korlátozások:

 • Az Etele út és a Tétényi út csomópontjában, valamint az Etele út és a Fehérvári út csomópontjában nem lehet az Etele útra kanyarodni.
 • Lezárják a Hengermalom út és a Fehérvári út csomópontjánál lévő szervizutat.
 • A Fehérvári út és a Hengermalom út csomópontjában a Fehérvári útról történő balra kanyarodási lehetőség mindkét irányba megszűnik, azaz a városközpont felől érkezve nem lehet a Hengermalom útra, a városhatár felől érkezőknek pedig az Etele útra kanyarodniuk.

Közösségi közlekedési változások

Az Etele út építési munkák miatti egyirányúsítása következtében november 12-től (vasárnaptól) módosul a Kelenföld vasútállomás M felé tartó 58-as, 103-as és 907-es busz útvonala, míg a 114-es busz mindkét irányba terelt útvonalon viszi majd az utasokat.

A Kelenföld vasútállomás M felé tartó 103-as busz az egyirányúsított Etele út helyett a Hengermalom út–Fehérvári út–Andor utca–Than Károly utca–Gyergyótölgyes utca útvonalon közelíti meg az Etele téri végállomást, ezért nem érinti az Etele út/Fehérvári út, a Bikás park M és a Bártfai utca megállóhelyét. A terelt vonalszakaszon a 103-as buszra az alábbi megállókban lehet felszállni:

 • Etele út/Fehérvári út: a 973-as busz megállójában az Etele úton a Fehérvári út kereszteződése után,
 • Kalotaszeg utca: a 114-es busz megállójában a Fehérvári úton,
 • Andor utca: a Fehérvári úton az Andor utca kereszteződése előtt,
 • Andor utca/Tétényi út: az Andor utcában a Tétényi út kereszteződése előtt,
 • Hadak útja: a Than Károly utcában a Gyergyótölgyes utca kereszteződése előtt.

A terelt útvonalról a Bikás park M megállóhely átszállással érhető el: az Andor utca–Tétényi út csomópontban új megállóhelyek létesülnek, ahol a 103-as autóbusz utasai átszállhatnak a Tétényi úton közlekedő 7-es, 114-es, 153-as, 213-as vagy 214-es autóbuszra. A Bártfai utca térsége az ideiglenesen létesülő Hadak útja megállóhelyről gyalog közelíthető meg.

A Kelenföld vasútállomás M felé tartó 58-as és 907-es busz az egyirányúsított Etele út helyett a Tétényi út–Andor utca–Than Károly utca–Gyergyótölgyes utca módosított útvonalon közelíti meg az Etele téri buszvégállomást, ezért nem érinti a Bártfai utca megállóhelyét. A terelt vonalszakaszon az 58-as és a 907-es buszra az alábbi megállókban lehet felszállni:

 • Puskás Tivadar utca: a 7-es, a 153-as, a 213-as és a 214-es busz megállójában a Tétényi úton,
 • Bornemissza tér: a 7-es, a 153-as, a 213-as és a 214-es busz megállójában a Tétényi úton,
 • Pajkos utca: a 153-as busz megállójában az Andor utcában,
 • Hadak útja: a Than Károly utcában a Gyergyótölgyes utca kereszteződése előtt.

A Bártfai utca térsége az ideiglenesen létesülő Hadak útja megállóhelyről gyaloglással érhető el.

A 114-es busz útvonala mindkét irányba módosul, a buszok a 213-as és 214-es járatok útvonalával megegyezően haladnak:

 • A Móricz Zsigmond körtér M felé tartó buszok Fehérvári út–Kondorosi út–Tétényi út–Etele út módosított útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Nyéki Imre uszoda, az Albertfalva kitérő, az Andor utca, a Kalotaszeg utca és az Etele út/Fehérvári út megállóhelyet. A terelt vonalszakaszon a 114-es buszra az alábbi megállókban lehet felszállni:
  • Nyéki Imre uszoda: a 213-as és a 214-es busz megállójában a Kondorosi úton,
  • Csurgói út: a 7-es, a 213-as és a 214-es busz megállójában a Tétényi úton,
  • Tétényi út/Andor út: a Tétényi úton az Andor utca kereszteződése után,
  • Bornemissza tér: a 7-es, a 153-as, 213-as és a 214-es busz megállójában a Tétényi úton,
  • Puskás Tivadar utca: a 7-es, a 153-as, 213-as és a 214-es busz megállójában a Tétényi úton.
 • A Baross Gábor-telep felé tartó buszok a Tétényi út–Kondorosi út–Fehérvári út módosított útvonalon haladnak, ezért nem érintik az Etele út/Fehérvári út, a Kalotaszeg utca, az Andor utca és az Albertfalva kitérő megállóhelyet. A terelt vonalszakaszon a 114-es buszra a 213-as és a 214-es busz érintett megállóiban lehet felszállni:
  • Puskás Tivadar utca,
  • Bornemissza tér,
  • Csurgói út,
  • Nyéki Imre uszoda.

A terelt útvonalon közlekedő buszok kimaradó megállói csak átszállással érhetők el, ilyen célú átszállások esetén nem szükséges új jegyet érvényesíteni. Vonaljegy, gyűjtőjegy, valamint egyszeres átszállójegy használata esetén azonban a már kezelt jegyet annak számkocka nélküli végén ismét kezelni kell. Ha mindkét végén számkockával ellátott átszállójeggyel utazik, kérjük, ne kezelje újra, hogy az későbbi, újabb átszálláskor érvényesíthető legyen. A csak átszállással elérhető megállóhelyek:

 • A Kelenföld vasútállomás M felé közlekedő 103-as autóbuszról a Bikás park megálló az Andor utca/Tétényi út megállóban a 7-es, a 153-as, a 213-as vagy a 214-es buszra átszállva érhető el.
 • A 114-es autóbuszról az Etele út/Fehérvári út, Kalotaszeg utca, Andor utca és Albertfalva kitérő megálló szintén csak átszállással közelíthető meg:
  • a Baross Gábor-telep felől a Móricz Zsigmond körtér felé a Nyéki Imre uszoda megállónál a Fehérvári úti villamosokra átszállva,
  • a Móricz Zsigmond körtér felől a Baross Gábor-telep, Ispiláng utca felé a Bikás parknál a 103-as autóbuszra, majd arról az Etele út/Fehérvári út megállóban a Fehérvári úton közlekedő villamosokra átszállva.

Budapest, 2017. november 9.

Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatóság

Budapesti Közlekedési Központ