Mindkét irányba járható az Etele út május 23-tól

Az 1-es villamos vonalának meghosszabbítása a tervek szerint halad, ezért a villamosforgalom júliusra tervezett elindítása előtt, már 2019. május 23-ától újra mindkét irányba járható lesz a gépjárműforgalom számára az Etele út. Ezzel párhuzamosan megszűnik több, a Fehérvári úti, Tétényi úti és Somogyi úti kereszteződést érintő forgalomkorlátozás is, és újra eredeti útvonalán közlekedhet a 103-as, az 58-as és a 907-es busz.

Közúti forgalom

Az Etele úton a Fehérvári út és Tétényi út között a forgalom mindkét irányba kétszer egy sávon haladhat, egyedül a Rátz László utcai gyalogosátkelő jelzőlámpája nem működik még, az csak a villamos utasforgalom megindulásával egyidejűleg történik meg. A Hengermalom útról a továbbiakban nem lehet balra, a Fehérvári út felé kanyarodni, az Etele úton érkezők ugyanakkor továbbra is fordulhatnak balra a Fehérvári út felé, vagy haladhatnak tovább egyenesen a Hengermalom úton. A környéken továbbra is időszakos várakozási tilalomra kell számítani.

Az Etele út Tétényi út és Hadak útja közötti szakaszán kétszer egy sávon lehet haladni mindkét irányba. A Bártfai utca felé jelzőlámpás balra kanyarodó sáv létesül, a Bártfai utcából jobba és balra is ki lehet majd kanyarodni, továbbá bekapcsolják az Etele út és a Hadak útja csomópontban lévő jelzőlámpát.

Az Etele út Hadak útja és Somogyi út között is elindul a kétirányú forgalom, azonban az Etele Pláza építési munkái miatt továbbra is megnövekedett szállítójármű-forgalommal kell számolni. Az Etele út és a Somogyi út kereszteződésében a régi gyalogátkelő megszűnt, a jövőben az Etele Pláza előtt lévő gyalogos és kerékpáros átkelő lesz használható. A kerékpárosok a Hadak útja és a Fehérvári út között a végleges forgalmi rendnek megfelelően haladhatnak. Az Etele út Somogyi út és a Hadak útja közötti szakaszának forgalmi rendje az Etele Plaza beruházás befejezésével véglegesedik majd.

Az Etele út továbbra is munkaterület marad, útszűkületekre továbbra is számítani kell.

Közösségi közlekedés

Újra az Etele úton jár Kelenföld vasútállomás felé is a 103-as autóbusz, ezáltal ismét megáll korábbi Etele út / Fehérvári út, Bikás park M és Bártfai utca megállóhelyén. Szintén újra az Etele úton jár mindkét irányba az 58-as és a 907-es autóbusz.

Az „1-es villamos meghosszabbítása az Etele térig (IKOP-3.1.0-15-2016-00007)” projekt a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ kiemelt közlekedésfejlesztési beruházása. A teljes projekt megvalósítását az Európai Unió az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében a Kohéziós Alapból 8 milliárd forinttal támogatja. A beruházás kivitelezési költsége nettó 8.656.163.879 forint.

Budapest, 2019. május 22.

Budapesti Közlekedési Központ