Közeleg a tanév kezdete: véget ér több nagy korlátozás, életbe lép a tanítási időszakban érvényes menetrend

2018. szeptember 3-tól, a 2018/19-es iskolai tanév első napjától a fővárosi közösségi közlekedési járatok a tanítási időszakban érvényes menetrend szerint – a nyárinál lényegesen gyakrabban – indulnak. A megnövekedő utazási igényekhez igazodva a BKK további járatsűrítést vezet be az M4-es metró és a 2-es villamos vonalán. A nyári szünet végére több fontos felújítási munka, építkezés miatti korlátozás is véget ér: újra a teljes vonalán jár majd az 1-es, a 4-es, a 6-os villamos, ismét megáll majd a metró a Kossuth Lajos tér állomáson, és befejeződnek a munkák a BAH-csomópontnál, valamint a Szent István körúton is.

Szeptember 3-tól, az idei tanév első napjától a fővárosi közösségi közlekedés használatakor a tanítási időszakban érvényes menetrendi indulásokat kell figyelni. Ez általánosan a tanszüneti menetrendnél gyakoribb járatindulást jelent, azonban a BKK két forgalmas fővárosi vonalon további járatsűrítést alkalmaz. A megnövekedő utazási igényekhez igazodva az M4-es metró a munkanapi reggeli és délutáni csúcsidőszakban, a 2-es villamos pedig a hétköznap délutáni csúcsidőszakban, valamint este és késő este is a jelenleginél sűrűbben indul. Az utazás megtervezéséhez a BKK elsősorban a honlapján, illetve mobilapplikációként is elérhető FUTÁR alkalmazást ajánlja, amellyel valós idejű adatok alapján tervezheti meg, hogyan érje el úti célját. Az applikáció a járatok valós helyzetének térképes nyomon követésére is alkalmas. Indulás előtt érdemes tájékozódni a pillanatnyi közlekedési lehetőségekről és a tervezett változtatásokról is.

Az iskolai nyári szünet végére több fontos felújítási munka, illetve építkezés miatti korlátozás is véget ér Budapesten:

  • Szeptember 1-től, szombattól úja a teljes vonalon, a Bécsi út / Vörösvári út és a Fehérvári út / Etele út között jár az 1-es villamos. A nyáron lezajlott vonalfelújítás során a Népliget és a Mester utca között újjáépítették a villamosvágányt, megerősítették a kapcsolódó földműveket és a sínágyazatot, felújították a vágányt keresztező útátjárókat. A Hős utcánál is felújították a villamospályát, valamint a közúti átjárókat. Az 1-es villamosvonal 2013-14-ben elvégzett felújításakor a Könyves Kálmán körúti szakaszon csak a megállóhelyek korszerűsítése történt meg; ezen rekonstrukció elvégzésekor derült fény egyes korábban nem látható műszaki körülményekre, amelyek az idén nyári felújítási munkákat indokolták.
  • Szeptember 3-tól, hétfőtől újra a teljes vonalán, dél-budai végállomása és a Széll Kálmán tér M között jár a 4-es és a 6-os villamos. A nyári felújítás idején a BKV Zrt. beruházásában az Oktogon és a József utca között, több mint 3 kilométeres hosszon a korábbinál korszerűbb felépítményű villamospálya épült, amelynek köszönhetően a későbbiekben szükségessé váló karbantartási munkák az eddiginél gyorsabban, egyszerűbben lesznek elvégezhetők. Ezen a szakaszon utoljára az 1990-es évek közepén végeztek felújítást, azóta csak a közlekedésbiztonság fenntartásához elengedhetetlen, lokális javítások zajlottak. Emellett több kisebb, a pályafenntartáshoz szükséges beavatkozást is elvégeztek a Mester utca környékén és a Margit körúton.
  • Szeptember 3-tól, hétfőtől újra megáll a Kossuth Lajos téren az M2-es metró. Nyáron a tavaly lebontott egykori MTESZ-székház helyén létesülő irodaház építési munkái miatt a metró megállás nélkül haladt át a Kossuth Lajos téren. A kimaradó megálló pótlására a BKK környezetbarát eszközöket is bevetett: augusztusban hétvégenként a belvárosi környezetet nem szennyező korszerű trolibuszokat indított a Deák Ferenc tér M és a Kossuth Lajos tér M között, amelyek nagyobb távolság megtételére is képesek felsővezetéken kapott áram nélkül.
  • Legkésőbb a szeptember 1-ről 2-re, szombatról vasárnapra virradó éjszakától újra használhatják a városközpont felé tartó autósok is a BAH-csomópont feletti felüljárót, amelyen a városhatár felé haladók számára is megszűnnek a forgalomkorlátozások. A nyáron lezajlott felújítás keretében a felüljáró új aszfaltréteget és szalagkorlátokat kapott, kicserélték a dilatációs rendszert (azaz a híd tartószerkezete hőváltozás okozta mozgásait felfogó szerkezetet), újjáépítették a szigetelést, cserélték a szennyvízelvezetőket, javították a hídszegély külső felületeit, korlátjait, valamint a hídszegély belső acéllemeze is új korrózióvédelmet kapott.
  • Szeptember 3-tól, hétfőtől megszűnnek a Szent István körúton bevezetett forgalomkorlátozások is az ott végzett vízvezeték-rekonstrukciós munkák végeztével.

A nyári felújítások területén szeptemberben még várható további, a villamos- és/vagy a közúti forgalmat már nem zavaró munkák elvégzése.

Budapest, 2018. augusztus 30.

Budapesti Közlekedési Központ