Villamospótlás a Nagykörúton pályakorszerűsítés miatt június 16-tól szeptember 2-ig

2018. június 16-tól szeptember 2-ig, azaz a kisebb forgalmú iskolai nyári szünet ideje alatt a jelenleginél korszerűbb villamospályát építenek a 4-es és a 6-os villamos vonalán az Oktogon és a Harminckettesek tere között. Az ehhez szükséges felújítás ideje alatt a nagykörúti Combino villamosok a Széll Kálmán tér felől az Oktogonig, Dél-Buda felől pedig a Harminckettesek teréig  közlekednek. A kimaradó szakaszon, az  Oktogon és Pál utca (Corvin-negyed M) között pótlóbusszal lehet utazni, a pótlásban résztvevő járművek alacsonypadlósak és légkondicionáló berendezéssel felszereltek. A villamospótló buszok zavartalan közlekedése érdekében a Nagykörút Oktogon és Pál utca közötti szakaszán buszsávot alakítanak ki, ezért irányonként egy-egy sávon haladhat csak a közúti forgalom. A nyári villamospótlás első hétvégéjén, június 16-17-én – az ideiglenes forgalmi rend kialakításának idején – az Oktogon és a dél-budai végállomások között végig pótlóbusz jár. A korlátozáshoz kapcsolódóan a nagykörúti villamosvonal több más pontján is rövidebb ideig tartó felújítási munkákat végeznek majd. A nagykörúti, nemzetközi összehasonlításban is sűrűnek számító villamosforgalom jelentős terhelést jelent a vasúti pályára, a nyári felújítás idején azonban a korábbinál korszerűbb felépítményű vágányokat építenek, amely a későbbiekben szükségessé váló karbantartást a mostaninál gyorsabbá, egyszerűbbé teszi.

Miért van szükség a villamosvonal-felújításra?

A nagykörúti villamosvonalon a hét minden napján 0-24 óráig lehet utazni a Combino villamosokkal, amelyek napi több százezer utasnak nyújtanak sűrű követésű közösségi közlekedési szolgáltatást. Ugyanakkor ez jelentős terhelést jelent a vasúti pályának, ezért az elhasználódott pályaszakaszokat ütemezetten át kell építeni. A június 16-án kezdődő felújítás során a BKV Zrt. beruházásában a korábbinál korszerűbb felépítményű villamospálya épül, ezáltal a későbbiekben szükségessé váló karbantartási munka a mostaninál gyorsabb, egyszerűbb lesz.

A Nagykörút Oktogon és József utca közötti szakaszán kezdődő rekonstrukció során több mint 3 kilométeres hosszon épül át a villamospálya, emellett több kisebb, a fenntartáshoz kapcsolódó beavatkozást is elvégeznek. Ezen a szakaszon utoljára a 1990-es évek közepén végeztek felújítást, azóta csak a közlekedésbiztonság fenntartásához elengedhetetlen, kisebb, lokális javítások zajlottak. Pályafenntartási munkák miatt rövidebb időszakokra a Mester utca környékén és a Margit körúton is kell majd korlátozásokra számítani.

Közösségi közlekedési rend a Nagykörúton június 16-án és 17-én

 2018. június 16-án (szombaton) hajnalban, 2 és 5 óra között a teljes nagykörúti vonalon pótlóbusz jár:

  • A Széll Kálmán tér M és a Móricz Zsigmond körtér M között hajnali 2 és 5 óra között 6-os jelzéssel pótlóbusz közlekedik. A pótlóbuszra a Széll Kálmán téren a Dékán utca felé vezető gyalogátkelőhely előtt, a Móricz Zsigmond körtérnél pedig a Karinthy Frigyes út 9. előtt lehet felszállni. A pótlóbusz útvonala a villamoséval megegyezik, és arra a párhuzamosan közlekedő éjszakai járatok megállóiban lehet felszállni. A pótlóbusz pontos megállóhely-listája megismerhető a BKK FUTÁR utazástervező oldalán: http://futar.bkk.hu/trip/BKK_B82024191/20180615?layers=GSVB
  • A 4-es villamos hajnali 5 óra előtt induló járatai helyett pótlóbusz közlekedik az Oktogon M és Újbuda-központ M között, 4-es jelzéssel. A pótlóbuszra az Oktogonnál a 923-as, Újbuda-központnál a 918-as busz megállójában lehet felszállni. A pótlóbusz útvonala a villamoséval megegyezik, és arra a párhuzamosan közlekedő éjszakai járatok megállóiban lehet felszállni. A pótlóbusz pontos megállóhely-listája megismerhető a BKK FUTÁR utazástervező oldalán: http://futar.bkk.hu/route/BKK_VP04?layers=GSVB 2018. június 16-án (szombaton) hajnali 5 órától 18-án (hétfőn) hajnali 4 óráig a nagykörúti vonalon a Széll Kálmán tér M és az Oktogon M között villamossal, a dél-budai végállomások és az Oktogon M között pedig pótlóbusszal lehet utazni:
  • A Széll Kálmán tér M és az Oktogon M között 4-6 jelzéssel jár a villamos.
  • Az Oktogontól Újbuda-központ M felé a 4-es jelzésű pótlóbusszal lehet továbbutazni. A pótlóbuszra az Oktogonnál a 923-as, Újbuda-központnál a 918-as busz megállójában lehet felszállni. A pótlóbusz útvonala a villamoséval megegyezik, és arra a párhuzamosan közlekedő éjszakai járatok megállóiban lehet felszállni. A pótlóbusz pontos megállóhely-listája megismerhető a BKK FUTÁR utazástervező oldalán: http://futar.bkk.hu/route/BKK_VP04?layers=GSVB
  • Az Oktogontól a Móricz Zsigmond körtér M felé a 6-os jelzésű pótlóbusszal lehet továbbutazni. A pótlóbuszra az Oktogonnál a 923-as busz megállójában, a Móricz Zsigmond körtérnél pedig a Karinthy Frigyes út 9. előtt lehet felszállni. A pótlóbusz útvonala a villamoséval megegyezik, és arra többségében a párhuzamosan közlekedő éjszakai járatok megállóiban lehet felszállni. A pótlóbusz pontos megállóhely-listája megismerhető a BKK FUTÁR utazástervező oldalán: http://futar.bkk.hu/route/BKK_VP061?layers=GSVB

Közösségi közlekedési rend a Nagykörúton június 18-tól augusztus 24-ig

2018. június 18-án (hétfőn) hajnali 4 órától augusztus 25-én (szombaton) hajnali 4 óráig a nagykörúti vonalon két szakaszon járnak a villamosok: a Széll Kálmán tér M és az Oktogon M, továbbá a dél-budai végállomások és a Harminckettesek tere között villamossal, a kimaradó szakaszon, az Oktogon M és Pál utca (Corvin-negyed M) között pótlóbusszal lehet utazni.

  • A Széll Kálmán tér M és az Oktogon M között éjjel-nappal 4-6 jelzéssel járnak a villamosok.
  • Az Oktogon M és a Pál utca (Corvin-negyed M) között éjjel-nappal a 4-6 jelzésű pótlóbusszal lehet utazni. A pótlóbuszra az Oktogonnál a 923-as busz megállójában; a Corvin-negyednél a József körút 64. előtt, a Nap utca kereszteződése után; a Harminckettesek terén pedig a Baross utca kereszteződése előtt lehet felszállni. A pótlóbusz útvonala a villamossal megegyezik, és arra többségében a párhuzamosan közlekedő éjszakai járatok megállóiban lehet felszállni. A pótlóbusz pontos megállóhely-listája megismerhető a BKK FUTÁR utazástervező oldalán: http://futar.bkk.hu/route/BKK_VP46?layers=GSVB
  • A Harminckettesek tere megállóból Újbuda-központ M felé a 4-es villamossal, a Móricz Zsigmond körtér M felé a 6-os villamossal utazhatnak tovább. A Harminckettesek tere megállóhely a Baross utcai kereszteződés Üllői út felőli oldalán lesz.

Az augusztus végi közlekedési rendről a BKK a későbbiekben ad részletes tájékoztatást.

Nem szeretne többször átszállni? Javasolt útvonalak

Ha Ön a belváros felé tart, és a 4-es vagy a 6-os villamossal utazva közelítené meg úti célját, a felújítás idején a nagykörúti pótlóbusz használatára kényszerülhet. Aki nem szeretne a pótlóbuszra átszállni, esetleg többszöri átszállással utazni, annak a BKK javasolja, hogy belvárosi úti célját más útvonalon, elsősorban az M2-es, az M3-as, és az M4-es metróval, vagy a nyári időszakban sűrűbben közlekedő 2-es villamossal közelítse meg.

Közúti közlekedési korlátozások

A villamospálya-felújítás idején, 2018. június 16-tól (szombattól) szeptember 2-ig (vasárnapig) a Nagykörút érintett szakaszán, az Oktogon és a József utca között ideiglenes buszsávot alakítanak ki a pótlóbuszok zavartalan közlekedése érdekében. Ezért ezen a szakaszon a közúti kapacitás irányonként egy-egy sávra csökken.

További fontos változás, hogy a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződésénél, a Blaha Lujza téri csomópontban a közúti forgalom irányonként két-két sávon haladhat a felújítás első ütemében.