A pótdíjfizetés lehetőségei, feltételei

 

Pótdíj a helyszínen fizetve

A 16.000 forintos pótdíj mértéke 8000 forintra mérséklődik, ha a pótdíjazás során a helyszínen kifizetheted. A díj befizetéséről a jegyellenőr pótdíjelismervényt állít ki.  A jegyellenőrnél készpénzzel mindig fizethetsz, amennyiben pedig az ellenőr rendelkezik kártyaterminállal, bankkártyával is lehetséges a pótdíj kiegyenlítése.

 

 

 

A helyszíni pótdíjat két munkanapig utólag is befizetheted

A 8000 forintos helyszíni pótdíjat a pótdíjazást követő két munkanapon belül is rendezheted.

 • Átutalással: az átutalást a Budapesti Közlekedési Központ részére indítsd a CIB Banknál vezetett 10700024-67032082-52200005 számlaszámra. Ahhoz, hogy be tudjunk azonosítani, a közlemény rovatban tüntesd fel a nevedet és az alábbi azonosítószámok egyikét: csekkszám, azonosítószám vagy a pótdíjazás dátuma.
 • Személyesen: a BKK ügyfélközpontokban Készpénzzel és bankkártyával is fizethetsz. Melyek ezek az ügyfélközpontok? Az ügyfélközpontokban elérhető szolgáltatásokról itt találsz információt.

 

Bérletbemutatás

Ha rendelkezel érvényes bérlettel vagy díjmentes utazásra jogosító igazolással (14 év alattiak, egészségügyi dolgozók), de a jegy- és bérletellenőrzés során nem tudtad felmutatni, azt a pótdíjazásodat követő öt munkanapon belül bemutathatod a kijelölt ügyfélközpontjaink egyikében.

 

Melyek ezek az ügyfélközpontok? Az ügyfélközpontokban elérhető szolgáltatásokról itt találsz információt.

 

Így jelentősen mérséklődik a kifizetendő pótdíj összege: a bérlet bemutatásakor a pótdíjbehajtási folyamat az eljárási díj kifizetésével megszűnik. Az eljárási díj éves, szemeszterre szóló, negyedéves bérlet vagy naptári évenként az első két alkalommal ingyenes utazási jogosultságot igazoló dokumentum bemutatásakor 1000 forint, egyéb bérleteknél és naptári évenként a harmadik alkalomtól kezdve a díjmentes utazásra jogosító igazolások esetében 2000 forint.

Fontos: a bérletbemutatás lehetőségének igénybevételéhez olyan bérletszelvénnyel, a hozzá tartozó igazolvánnyal (bérletigazolvány, diákigazolvány, személyazonosító igazolvány, útlevél, kártyaformátumú vezetői engedély, magyar hatóság által kiállított tartózkodási engedély okmány – állandó tartózkodási kártya, tartózkodási kártya, letelepedési engedély, bevándorlási engedély, humanitárius célú tartózkodási engedély), kerékpárbérlettel vagy az ingyenes utazási jogosultságot igazoló dokumentummal kell rendelkezned, amelyek a pótdíjazás időpontjában már érvényes, azaz még azelőtt vásároltad, hogy találkoztál az ellenőrrel. A pótdíjazás időpontját követően vásárolt, illetve cserélt bérletet nem fogadunk el akkor sem, ha az érvényessége a pótdíjazás napján kezdődik, de az értékesítés időpontja a pótdíjazás időpontjánál későbbi.

Az utólagos bérletbemutatás lehetőségével egy évben legfeljebb két alkalommal élhetsz, kivéve, ha kedvezményes éves vagy éves összvonalas Budapest-bérlettel utazol, továbbá akkor, ha díjmentes utazásra vagy jogosult: ilyen esetben az évi kétszeri korlátozás rád nem vonatkozik.

 

Milyen dokumentum legyen nálad az utólagos bérletbemutatáshoz?

Ha teljesárú, nem kedvezményes bérletet (pl. Budapest-bérlet természetes személyeknek) mutatsz be:

 • az ellenőr által adott csekk
 • a bérleteden feltüntetett sorszámú, eredeti, érvényes arcképes igazolvány
 • a pótdíjazás napján és időpontjában már érvényes, eredeti bérlet
 • a személyazonosságot igazoló dokumentumok (pl. személyi igazolvány és lakcímkártya).

 

Ha kedvezményes bérletet (pl. nyugdíjas, kisgyerekes) mutatsz be

 • az ellenőr által adott csekk,
 • eredeti, érvényes arcképes igazolvány (pl. nyugdíjas, kisgyerekes bérletigazolvány),
 • a pótdíjazás napján és időpontjában már érvényes, eredeti bérlet,
 • a személyazonosságot igazoló dokumentumok (pl. személyi igazolvány és lakcímkártya).

 

Ha tanulóbérletet mutatsz be:

 • az ellenőr által adott csekk;
 • érvényes diákigazolvány (állandó diákigazolvány vagy az érvényben lévő kormányrendelet szerinti, ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolás, amelynek mintáját itt találod). Fontos: hallgatói/tanulói jogviszony-igazolással a tanulókedvezményt nem veheted igénybe, és azt az utólagos bérletbemutatásnál sem fogadjuk el;
 • a pótdíjazás napján és időpontjában már érvényes eredeti bérletszelvény;
 • a személyazonosságot igazoló dokumentumok (pl. személyi igazolvány és lakcímkártya).

 

Ha ingyenes utazásra vagy jogosult:

 • az ellenőr által adott csekk;
 • a jogosultságot igazoló, a pótdíjazás időpontjában már érvényes, eredeti hatósági iratok;
 • a személyazonosságot igazoló dokumentumok (pl. személyi igazolvány és lakcímkártya).

 

Az utólagos bérletbemutatást egy meghatalmazottad – például családtagod, hozzátartozód – is elvégezheti. Ehhez a meghatalmazottadnak egy eredeti és hivatalos formátumú meghatalmazást is magával kell hoznia a fent részletezett, eredeti dokumentumokon kívül.

Kérjük, hogy a félreértések és a későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében a bérletbemutatási díj kifizetésekor kapott bevételi pénztárbizonylatot öt évig őrizd meg.

 

A pótdíj befizetése sárga csekken

 

Csekk minta

 

Ha postán fizeted be a pótdíjat, ahhoz csak az ellenőrtől átvett készpénzátutalási megbízáson, a fizetési felszólításhoz mellékelt, vagy a fizetési megállapodáshoz biztosított készpénzátutalási megbízáson, azaz kizárólag a BKK-tól kapott sárga csekken van lehetőséged. A befizetéskor az alábbiakra nagyon figyelj:

 • A csekk befizetésére csak a megadott határidőn belül van lehetőséged: a 16.000 forintos alappótdíj esetében ez a pótdíjazástól számított 30 naptári nap, a többi esetben a BKK-tól kapott levélben írtuk meg a befizetési határidőt.
 • A csekk kitöltésekor a befizető adatainál minden esetben a pótdíjazott nevét és címét kell megadni.
 • A pótdíj mértékét számmal beírva feltüntetjük a csekken, de az összeget több helyre és betűvel is ki kell írnod.
 • Az olvashatóság és a beazonosíthatóság érdekében kérjük, hogy nyomtatott nagybetűvel töltsd ki a csekket.

Ha a kitöltés során hibát ejtettél, pótdíjadat kijelölt ügyfélközpontjaink egyikében vagy átutalással is befizetheted. Az átutalást a Budapesti Közlekedési Központ részére indítsd a CIB Banknál vezetett 10700024-67032082-52200005 számlaszámra. Ahhoz, hogy be tudjunk azonosítani, a közlemény rovatban tüntesd fel a nevedet és az alábbi azonosítószámok egyikét: csekkszám, hivatkozási szám, azonosítószám, a levelezés iktatószáma, fizetési meghagyás ügyszáma, felszólító levél azonosítója, vagy a pótdíjazás dátuma.

A pótdíjbefizetésre belföldi postautalványon, azaz rózsaszín csekken nincs lehetőség.

 

Pótdíj befizetése banki átutalással

A pótdíjad befizetésére banki átutalással is lehetőséged van. Az átutalást a Budapesti Közlekedési Központ részére indítsd a CIB Banknál vezetett 10700024 67032082 52200005 számlaszámra. Ahhoz, hogy be tudjunk azonosítani, a közlemény rovatban tüntesd fel a nevedet és az alábbi azonosítószámok egyikét: csekkszám, hivatkozási szám, azonosítószám, a levelezés iktatószáma, fizetési meghagyás ügyszáma, felszólító levél azonosítója, vagy a pótdíjazás dátuma.

 

Pótdíjbefizetés online fizetéssel

Egyes esetekben online befizetéssel is kiegyenlítheted a tartozásodat: erre akkor van lehetőséged,

 • ha a pótdíjazás során az ellenőrnek megadtad e-mailes elérhetőségedet, hogy értesíthessünk a fontos határidőkről. Ilyen esetben e-mailünkben találsz egy SimplePay befizetési azonosítószámot.
 • ha levélben kaptál tőlünk fizetési felszólítást, amelyben találsz egy SimplePay befizetési azonosítószámot.

Az online pótdíjbefizetésre ide kattintva van lehetőséged. A befizetés során meg kell majd adnod az említett SimplePay befizetésazonosítót és a pótdíjtartozásod összegét is.

Letölthető dokumentumok (1)

Iskolai Igazolás mintapdf • 811.78 kb • 2020.09.24. 15:28