A pótdíjfizetés lehetőségei, feltételei

Pótdíjfizetés mintakép

 

2022. szeptember 1-jétől változtak a pótdíjazás szabályai és a pótdíjak összege. A bérletvásárlás ösztönzésére új kedvezményt is bevezettünk azoknak, akik a pótdíjazást követően, még a pótdíjazás napján bérletet vásárolnak. 

 

Pótdíj a helyszínen fizetve

A 25 000 forintos pótdíj mértéke 12 000 forintra mérséklődik, ha a pótdíjazás során a helyszínen kifizeted. A díj befizetéséről a jegyellenőr pótdíjelismervényt állít ki.  Az ellenőrnél készpénzzel mindig fizethetsz, amennyiben pedig rendelkezik kártyaterminállal, bankkártyával is lehetséges a pótdíj kiegyenlítése.

 

Pótdíjelismervény minta

 

A helyszíni pótdíjat két munkanapig utólag is befizetheted

A 12 000 forintos helyszíni pótdíjat a pótdíjazást követő két munkanapon belül is rendezheted.

 • Átutalással: az átutalást a Budapesti Közlekedési Központ részére indítsd a CIB Banknál vezetett 10700024-67032082-52200005 számlaszámra. Ahhoz, hogy be tudjunk azonosítani, a közlemény rovatban tüntesd fel a nevedet és az alábbi azonosítószámok egyikét: csekkszám, azonosítószám vagy a pótdíjazás dátuma.
 • Személyesen: a BKK ügyfélközpontokban Készpénzzel és bankkártyával is fizethetsz. Melyek ezek az ügyfélközpontok? Az ügyfélközpontokban elérhető szolgáltatásokról itt találsz információt.

 

Bérletbemutatás

Ha rendelkezel érvényes bérlettel vagy díjmentes utazásra jogosító igazolással, de a jegy- és bérletellenőrzés során nem tudtad felmutatni, azt a pótdíjazásodat követő öt munkanapon belül bemutathatod a kijelölt ügyfélközpontjaink egyikében.

 

Melyek ezek az ügyfélközpontok? Az ügyfélközpontokban elérhető szolgáltatásokról itt találsz információt.

 

Így jelentősen mérséklődik a kifizetendő pótdíj összege: a bérlet, az igazolványhoz kötött napijegy és a díjmentes utazáshoz használt hatósági irat bemutatásakor a pótdíjbehajtási folyamat az eljárási díj kifizetésével megszűnik. Az eljárási díj éves, szemeszterre szóló, negyedéves bérlet vagy naptári évenként az első két alkalommal az ingyenes utazási jogosultságot igazoló hatósági irat bemutatásakor 1000 forint, egyéb bérleteknél, illetve olyan Budapest 24 órás jegynél vagy Budapest 72 órás jegynél, amit mobilalkalmazásban vásároltál, továbbá díjmentes utazásra jogosító iratoknál naptári évenként a harmadik alkalomtól 2000 forint.

Fontos: a bérletbemutatást olyan bérlettel vagy napijeggyel tudod igénybe venni, ami a pótdíjazás időpontjában már érvényes – azaz még azelőtt vásároltad, hogy találkoztál a jegyellenőrrel – és rendelkezned kell az ezekhez tartozó érvényes igazolvánnyal (bérletigazolvány, diákigazolvány, személyazonosító igazolvány, útlevél, kártyaformátumú vezetői engedély, magyar hatóság által kiállított tartózkodási engedély okmány – állandó tartózkodási kártya, tartózkodási kártya, letelepedési engedély, bevándorlási engedély, humanitárius célú tartózkodási engedély). Bérletbemutatásra ingyenes utazási jogosultságot igazoló hatósági irattal is lehetséges.

Az utólagos bérletbemutatás lehetőségével korlátlan számban élhetsz

Kedvezményes pótdíj a pótdíjazás napján vásárolt és a pótdíjazás napjától érvényes bérlet bemutatása esetén

Új kedvezményt vezetünk be a pótdíjazási rendszerben 2022. szeptember 1-jével, hogy az utazási feltételek betartására ösztönözzünk: Ha a pótdíjazásod napján egy attól a naptól érvényes havi, vagy hosszabb érvényességi idejű bérletet vásárolsz, és azt a pótdíjazástól számított két munkanapon belül bemutatod a BKK bármelyik ügyfélközpontjában, akkor elengedjük a helyszíni pótdíjtartozásod legalább felét:

Amennyiben a pótdíjazásod napján, a pótdíjazás napjától kezdődő érvényességű bérletet vásárolsz és azt a pótdíjazástól számított két munkanapon belül bemutatod bármelyik ügyfélközpontunkban, az alábbi kedvezményes pótdíj megfizetésre nyílik lehetőséged:

 • ha éves bérlet vásárolsz, 1000 forintra mérséklődik a befizetendő pótdíj összege;
 • ha negyedéves, vagy szemeszterre szóló bérletet veszel (utóbbi esetben korábbi kezdőérvényesség is elfogadott), 3000 forintra mérséklődik a befizetendő pótdíj összege;
 • havi bérlet vásárlása esetén 6000 forintra mérséklődik a befizetendő pótdíj összege.

A pótdíjazás napján vásárolt bérleted bemutatásának kedvezményével évente két alkalommal élhetsz.
 

 

Milyen dokumentum legyen nálad az utólagos bérletbemutatáshoz?

Ha teljesárú, nem kedvezményes bérletet (pl. Budapest-bérlet természetes személyeknek) mutatsz be:

 • az ellenőr által adott csekk
 • a bérleteden feltüntetett sorszámú, eredeti, érvényes arcképes igazolvány
 • a pótdíjazás napján és időpontjában már érvényes, eredeti bérletszelvény, vagy mobilalkalmazásban vásárolt bérlet;
 • a személyazonosságot igazoló dokumentumok (pl. személyi igazolvány és lakcímkártya).

 

Ha kedvezményes bérletet (pl. nyugdíjas, kisgyerekes) mutatsz be

 • az ellenőr által adott csekk,
 • eredeti, érvényes arcképes igazolvány (pl. nyugdíjas, kisgyerekes bérletigazolvány),
 • a pótdíjazás napján és időpontjában már érvényes, eredeti bérletszelvény, vagy mobilalkalmazásban vásárolt bérlet;
 • a személyazonosságot igazoló dokumentumok (pl. személyi igazolvány és lakcímkártya).

 

Ha tanulóbérletet mutatsz be:

 • az ellenőr által adott csekk;
 • érvényes diákigazolvány (állandó diákigazolvány vagy az érvényben lévő kormányrendelet szerinti, ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolás, amelynek mintáját itt találod). Fontos: hallgatói/tanulói jogviszony-igazolással a tanulókedvezményt nem veheted igénybe, és azt az utólagos bérletbemutatásnál sem fogadjuk el;
 • a pótdíjazás napján és időpontjában már érvényes eredeti bérletszelvény, vagy mobilalkalmazásban vásárolt bérlet;
 • a személyazonosságot igazoló dokumentumok (pl. személyi igazolvány és lakcímkártya).

A kedvezményes pótdíj befizetéséhez – a pótdíjazás napján vásárolt éves, negyedéves, szemeszterre szóló vagy havi bérleted mellett – a bérleted típusához tartozó iratok is szükségesek.

Ha olyan Budapest 24 órás jegyet vagy Budapest 72 órás jegyet mutatsz be, amit mobilalkalmazásban vásároltál:

 • a jegyellenőr által adott csekk;
 • a napijegyen feltüntetett névre szóló vagy sorszámú, eredeti, érvényes arcképes igazolvány;
 • a pótdíjazás napján és időpontjában már érvényes, eredeti napijegy, vagy mobilalkalmazásban vásárolt napijegy.

Ha kerékpárbérletet mutatsz be:

 • az ellenőr által adott csekk;
 • a bérleteden feltüntetett sorszámú, eredeti, érvényes arcképes igazolvány;
 • a pótdíjazás napján és időpontjában már érvényes, eredeti kerékpárbérlet és a saját bérletszelvény, vagy a mobilalkalmazásban vásárolt bérlet, vagy a díjmentes utazásra jogosító eredeti iratok;
 • a személyazonosságot igazoló dokumentumok (pl. személyi igazolvány és lakcímkártya).

Ha ingyenes utazásra vagy jogosult:

 • az ellenőr által adott csekk;
 • a jogosultságot igazoló, a pótdíjazás időpontjában már érvényes, eredeti hatósági iratok;
 • a személyazonosságot igazoló dokumentumok (pl. személyi igazolvány és lakcímkártya).

 

Az utólagos bérletbemutatást egy meghatalmazottad – például családtagod, hozzátartozód – is elvégezheti. Ehhez a meghatalmazottadnak egy eredeti, hivatalos formátumú meghatalmazást is magával kell hoznia a fent részletezett, eredeti dokumentumokon kívül.

Kérjük, hogy a félreértések és a későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében a bérletbemutatási díj kifizetésekor kapott bevételi pénztárbizonylatot öt évig őrizd meg.

 

A pótdíj befizetése sárga csekken

 

Sárga csekk mintakép

 

Ha postán fizeted be a pótdíjat, ahhoz csak az ellenőrtől átvett készpénzátutalási megbízáson, a fizetési felszólításhoz mellékelt, vagy a fizetési megállapodáshoz biztosított készpénzátutalási megbízáson, azaz kizárólag a BKK-tól kapott sárga csekken van lehetőséged. A befizetéskor az alábbiakra nagyon figyelj:

 • A csekk befizetésére csak a megadott határidőn belül van lehetőséged: a 25.000 forintos alappótdíj esetében ez a pótdíjazástól számított 30 naptári nap, a többi esetben a BKK-tól kapott levélben írtuk meg a befizetési határidőt.
 • A csekk kitöltésekor a befizető adatainál minden esetben a pótdíjazott nevét és címét kell megadni.
 • A pótdíj mértékét számmal beírva feltüntetjük a csekken, de az összeget több helyre és betűvel is ki kell írnod.
 • Az olvashatóság és a beazonosíthatóság érdekében kérjük, hogy nyomtatott nagybetűvel töltsd ki a csekket.

Ha a kitöltés során hibát ejtettél, pótdíjadat az ügyfélközpontjaink egyikében vagy átutalással is befizetheted. Az átutalást a Budapesti Közlekedési Központ részére indítsd a CIB Banknál vezetett 10700024-67032082-52200005 számlaszámra. Ahhoz, hogy be tudjunk azonosítani, a közlemény rovatban tüntesd fel a nevedet és az alábbi azonosítószámok egyikét: csekkszám, hivatkozási szám, azonosítószám, a levelezés iktatószáma, fizetési meghagyás ügyszáma, felszólító levél azonosítója, vagy a pótdíjazás dátuma.

A pótdíjbefizetésre belföldi postautalványon, azaz rózsaszín csekken nincs lehetőség.

 

Pótdíj befizetése banki átutalással

A pótdíjad befizetésére banki átutalással is lehetőséged van. Az átutalást a Budapesti Közlekedési Központ részére indítsd a CIB Banknál vezetett 10700024 67032082 52200005 számlaszámra. Ahhoz, hogy be tudjunk azonosítani, a közlemény rovatban tüntesd fel a nevedet és az alábbi azonosítószámok egyikét: csekkszám, hivatkozási szám, azonosítószám, a levelezés iktatószáma, fizetési meghagyás ügyszáma, felszólító levél azonosítója, vagy a pótdíjazás dátuma.

 

Pótdíjbefizetés online fizetéssel

Egyes esetekben online befizetéssel is kiegyenlítheted a tartozásodat: erre akkor van lehetőséged, 

 • ha a pótdíjazás során az ellenőrnek megadtad e-mailes elérhetőségedet, hogy értesíthessünk a fontos határidőkről. Ilyen esetben e-mailünkből egy gombnyomással a Simple rendszerén keresztül kezdeményezheted az adott pótdíj bankkártyás befizetését.
 • ha levélben kaptál tőlünk fizetési felszólítást, amelyben találsz egy SimplePay befizetési azonosítószámot. Ebben az esetben az online pótdíjbefizetésre ide kattintva van lehetőséged. A befizetés során meg kell majd adnod az említett SimplePay befizetésazonosítót és a pótdíjtartozásod összegét is.
Letölthető dokumentumok (1)

Iskolai Igazolás mintapdf • 811.78 kb • 2020.09.24. 15:28