Vonaljegy

 

Mire érvényes?

Egy utazásra átszállás, útmegszakítás és visszaút nélkül. A metróvonalak kivételt jelentenek: ezek között egy irányba átszállás lehetséges (tehát visszafele irányba nem lehet átszállni).

 

Hol érvényes?

Budapest közigazgatási határán belül szinte minden BKK járatra, környéki autóbuszra (az 1-99, 101-299, 900-999, M1, M2, M3, M4, D14 vonalakon) és HÉV-re (H5, H6, H7, H8, H9 vonalakon) érvényes.

Ez a jegy nem érvényes a 100E Repülőtéri Expressz járatain.

 

Jegyérvényesítés – papír jeggyel

Az M1, M2, M3, M4 vonalakon az utazás megkezdése előtt, a többi közlekedési eszközön a felszállás vagy a jármű elindulása után azonnal érvényesíteni kell. Ha pótló járműre kell átszállni (például járatkimaradás, műszaki hiba, vágányzár esetén), a már érvényesített jeggyel lehet tovább utazni, de a pótló jármű jegyérvényesítő készülékén is érvényesíteni kell a jegynek a nyíllal és érvényesítésre felhívó szöveggel átellenes (régebbi jegyeken: számháló nélküli) végén.

 

Jegyérvényesítés – mobiljeggyel

A metróbejáratnál és az első ajtós felszállásnál ellenőrzéskor olvasd be a QR kódot vagy a BudapestGO alkalmazás használata esetén tartsd a telefonodat az NFC matrica elé. A beolvasást követően megjelenő animált ábrát kell bemutatni a személyzetnek, a jegyellenőr kérésére pedig kattints a jegy részleteire, és az ott található kódot mutasd fel. A mobiljegy használatáról további információ és bemutató videó itt érhető el, az egylépéses jegyérvényesítésről pedig itt érhető el.

 

 

 

Meddig érvényes?

Bélyegzős érvényesítés esetén a kezeléstől számított 80 percig, az éjszakai járatokon 120 percig jogosít utazásra. Ez azt jelenti, hogy az egyszeri, egyirányú, átszállás és útmegszakítás nélküli utazást legkésőbb ezen időtartam végéig kell befejezni.

 

Hol vásárolható meg?

Töltsd le ingyenesen a BudapestGO vagy egyéb mobiljegyet forgalmazó applikációt és vásárold meg a mobiljegyedet online.

A vásárlási lehetőségeket megtalálod a BKK értesítésipont-keresőben:

 

Visszaválthatóság

A fel nem használt jegyek visszaválthatók (részletes szabályozás).

A mobil applikációkban vásárolt digitális vonaljegy a vásárlástól számított 1 évig felhasználható.

 

További tudnivalók

A jegyet ellenőrzéskor fel kell mutatni, és az ellenőrzést végző személy kérésére át kell adni. Mobiljegy formában vásárolt jegy használatakor a jegyérvényesítésről leírtak szerint kell felmutatni az animált ábrát vagy a kódot.

A mobiljegy csak aktív internetkapcsolattal vehető igénybe. A mobiltelefonos alkalmazásokról, illetve a mobiljegyek használatáról, cseréjéről, visszaváltásáról bővebben itt tájékozódhatsz.

A vonaljegy ára 2023. szeptember 1-jével 450 Ft-ra változott.

A papír alapon, 350 Ft-ért váltott vonaljegyek 2024. augusztus 31-ig használhatók fel utazásra, a 2024. szeptember 1. és november 30. közötti időszakban kezelési díj nélkül, de az árkülönbözet megfizetésével cserélhetők az aktuális áron forgalmazott vonaljegy típusú jegyekre az ügyfélközpontokban. 2024. november 30-ig kezelési díj megfizetésével visszaváltásra is van lehetőség az ügyfélközpontokban. Ezt követően a 350 Ft-os vonaljegyek már nem használhatók utazásra, nem cserélhetők és nem is válthatók vissza.

A mobiljegyként 2022. szeptember 1. előtt váltott vonaljegyek felhasználhatósági ideje a vásárlástól számított 2 év, a 2022. szeptember 1-jén vagy ezt követően váltott vonaljegyeké 1 év. Ezen időszak alatt lehet a jegyeket érvényesíteni vagy visszaváltani az alkalmazásban. A megadott felhasználhatósági idő lejáratát követően a jegyek érvénytelenné válnak, már nem használhatók utazásra, és nem is válthatók vissza.