Országbérlet kedvezményes

Tetszőleges kezdőnappal váltható. Érvényes a jelölt kezdőnapon 0 órától (de legkorábban a vásárlás időpontjától) a következő hónap kezdőnapot megelőző napján 24:00 óráig (HÉV-en a kezdőnapot követő hónap kezdőnappal megegyező napján 02 óráig).

Magyarország közigazgatási területén használható utazásra a következők szerint:

  • a MÁV-START Zrt. és a GySEV Zrt. helyjegy (felár) nélkül igénybe vehető vasúti közszolgáltatásában a 2. osztályon,
  • a MÁV-HÉV Zrt. járatain a Budapest közigazgatási határán kívüli szakaszokon,
  • a budapesti agglomerációs (környéki, „kék”) autóbuszjáratok Budapest közigazgatási határán kívüli szakaszain,
  • a Volánbusz Zrt. („sárga” buszok) és néhány további autóbuszos közszolgáltató helyközi autóbuszjáratain. A további szolgáltatók a következők: G-Busline Kft. (Budapest–Lenti), Trans-Tour 90 Kft. (Budapest–Beregsurány), Trans-Vonal Kft. (Nyíregyháza–Balsa), Weekendbus Zrt. (Budapest–Csömör; Csömör–Pécel).

A bérlet az alábbi járatokon, vonalakon, vonalszakaszokon nem jogosít utazásra:

  • a vasúti közszolgáltatásban az 1. osztályon vagy prémium szakaszban az árkülönbözet megfizetése esetén sem,
  • a MÁV-HÉV Zrt. járatain a Budapest közigazgatási határán belüli szakaszokon, valamint a Budapesti agglomerációs (környéki) autóbuszjáratok Budapest közigazgatási határán belüli szakaszain,
  • a helyi (városi) járatokon. Kivételt jelent Zalaegerszeg és Esztergom: a VOLÁNBUSZ Zrt. által üzemeltetett zalaegerszegi városi buszjáratokon elfogadják ezt a bérletet.

A bérletszelvényt nappali és esti tagozatos diákok érvényes magyar diákigazolvánnyal (illetve diákigazolvánnyal nem rendelkezők esetében a tanintézmény által az oktatási igazolványokról szóló kormányrendelet szerint kiadott, QR kódos igazolással), továbbá fogyatékos személyek (Magyar Államkincstár hatósági igazolványával rendelkező személyek, Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének arcképes igazolványával rendelkező személyek, Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének arcképes igazolványával rendelkező személyek) használhatják. Előbbi esetben a diákigazolványon szereplő oktatási azonosítót, utóbbi esetben személyazonosító igazolvány számát kell megadni a vásárláskor, az nyomtatással kerül a szelvényre. A vásárláskor megadott, eredeti igazolvánnyal együtt használható (fogyatékos személyeknek a kedvezményre jogosító igazolványt is fel kell tudni mutatni). A bérlet más személyre nem ruházható át. Abban az esetben, ha a bérlet megsérült vagy az igazolvány száma változott, kezelési díj ellenében azonos típusú és érvényességű új szelvényre cseréljük a kijelölt helyen. A bérletet ellenőrzéskor fel kell mutatni, és az ellenőrzést végző személy kérésére át kell adni. A vonalkódot és a sorszámot tartalmazó részt a bérletszelvényről eltávolítani tilos! A bérletszelvényt elvesztés esetén nem pótoljuk!

Ez a bérletfajta a BKK Zrt. bérletpénztárain, ügyfélközpontjain, jegy- és bérletkiadó automatáin kívül megvásárolható a MÁV alkalmazásból, a MÁV-START Zrt. jegykiadó automatáiból, a GYSEV Zrt., a MÁV-START Zrt. és a VOLÁNBUSZ Zrt. pénztáraiban, továbbá a VOLÁNBUSZ Zrt. azon autóbuszain, amelyeken egyébként lehetőség van bérletvásárlásra.

Visszaválthatóság: csak érvényesség kezdete előtt váltható vissza azzal, hogy a BKK Zrt. csak az általa értékesített bérleteket váltja vissza (részletes szabályozás)

Az elővételi szabályokról itt olvashatsz, a bérleteken feltüntetett érvényességi időkről itt tájékozódhatsz.

A bérlettel kapcsolatban további információkról (térképek, vásárlási lehetőségek, MÁV alkalmazás, egyéb kérdések) itt tájékozódhatsz.

A környéki autóbuszvonalak szakaszhatárairól itt tájékozódhatsz, a Hév díjkategóriákról itt tájékozódhatsz.