Havi Budapest-bérlet kisgyerekeseknek

Tetszőleges kezdőnappal váltható. Érvényes a jelölt kezdőnapon 0 órától (de legkorábban a vásárlás időpontjától) a következő hónap kezdőnappal megegyező napon 02 óráig Budapest közigazgatási határán belül az 1-99, 101-299, 900-999, M1, M2, M3, M4, H5, H6, H7, H8, H9, D14 vonalakon, a MÁV-START meghatározott vonatain, és a VOLÁNBUSZ kijelölt elővárosi járatain. A bérletszelvény csak érvényes kisgyerekes bérletigazolvánnyal együtt használható, amelynek sorszámát a vásárláskor kell megadni, az nyomtatással kerül a szelvényre. A vásárláskor megadott, eredeti igazolvánnyal együtt használható. A bérlet más személyre nem ruházható át. Abban az esetben, ha a bérlet megsérült vagy az igazolvány száma változott, kezelési díj ellenében azonos típusú és érvényességű új szelvényre cseréljük a kijelölt helyen. A bérletet ellenőrzéskor fel kell mutatni, és az ellenőrzést végző személy kérésére át kell adni. A vonalkódot és a sorszámot tartalmazó részt a bérletszelvényről eltávolítani tilos! A bérletszelvényt elvesztés esetén nem pótoljuk!

Ez a bérletfajta megvásárolható mobiltelefonos alkalmazásból is, a papír alapú változatéval azonos áron, területi és időbeli érvényességgel. A mobiltelefonos alkalmazásból vásárolt bérlet csak érvényes kisgyerekes bérletigazolvánnyal együtt használható, amelynek sorszámát a vásárláskor kell megadni. A vásárláskor megadott, eredeti igazolvánnyal együtt használható. A bérlet a sikeres vásárlást követően legkorábban 2 perccel használható utazásra. A bérletet az ellenőrzést végző személy részére (kérés esetén az általa felmutatott kód beolvasását követően) be kell mutatni – metróállomáson és elsőajtós felszállási rendben közlekedő autóbuszon, trolibuszon a kiragasztott kód beolvasását követően a jegyképet kell bemutatni. A mobiljegy csak aktív internetkapcsolattal vehető igénybe. A bérlet az érvényesség kezdete előtt legfeljebb 30 nappal váltható meg elővételben, nem cserélhető, nem ruházható át, és csak az érvényesség kezdete előtt váltható vissza. A mobiltelefonos alkalmazásról, illetve az abból vásárolt bérletek használatáról, cseréjéről, visszaváltásáról itt tájékozódhatsz.

A kisgyerekes bérletigazolvány kiállításakor lakcímet igazoló hatósági igazolvány alapján igazolni szükséges a budapesti lakcímet. Ezen kívül a megfelelő ellátásról szóló megállapító határozatot vagy igazolást és személyazonosításra alkalmas fényképes igazolványt is be kell mutatni. A kisgyerekes bérletigazolvánnyal kapcsolatos tudnivalókat részletesen külön tájékoztató tartalmazza.

A kisgyerekes bérletigazolvány érvényességi idejét új bérletigazolvány kiállítása esetén a kiállítás napjától, meglévő bérletigazolvány érvényességi idejének meghosszabbítása esetén a hosszabbítás napjától kell számítani. Az érvényességi idő az alábbi 3 határidő közül a legközelebbi. A kisgyerekes bérletigazolvány érvényességi ideje legfeljebb

  • 6 hónap lehet;
  • a juttatás folyósításának várható határidejéig terjedhet;
  • a lakcímbejegyzésnél szereplő érvényességi időig tarthat, amennyiben a budapesti lakcím tartózkodási helyként érvényességi idővel került feltüntetésre.

1. Igazolások GYES vagy GYET ellátások esetén:

Az adott ellátásról a megállapító határozatot vagy a folyósítási igazolást a fővárosi vagy megyei kormányhivatal, az ellátást folyósító családtámogatási kifizetőhely vagy a Magyar Államkincstár adja ki. Ezek az igazolások a kiállításuk keltétől számított legfeljebb 6 hónapig mutathatók be.

A külön jogszabály alapján, kisgyerekes bérletkedvezményre való jogosultság igazolására kiadott érvényes, nem visszavont hatósági bizonyítvány a kiállítás keltétől függetlenül (a rajta szereplő folyósítási határidőig) mutatható be.

2. Igazolások GYED vagy CSED (korábbi nevén TGYÁS) ellátások esetén, ha azokat társadalombiztosítási kifizetőhely adja ki:

Az adott ellátásról a megállapító határozat vagy a folyósítási igazolás mutatható be a kiállítása keltétől számított legfeljebb 6 hónapig.

Minden kifizetőhelynek rendelkeznie kell egy olyan bélyegzővel, amin a cég neve, nyilvántartási és/vagy adószáma, továbbá az szerepel, hogy társadalombiztosítási kifizetőhely. Minden cégnek más alakú, de a kötelező adatok (sorrendben):

  • Társadalombiztosítási Kifizetőhely;
  • Cég neve, címe;
  • Nyilvántartási és/vagy adószáma.

Ezen bélyegző nélkül nem fogadható el az igazolás, nem adható ki, illetve nem érvényesíthető a kisgyerekes bérletigazolvány.

3. Igazolások GYED vagy CSED ellátások esetén, ha azokat a fővárosi és megyei kormányhivatalok egészségbiztosítási szervei adják ki:

Az adott ellátásról a megállapító határozat vagy a folyósítási igazolás mutatható be a kiállítása keltétől számított legfeljebb 6 hónapig.

Az Igazolásban szerepel

  • az illetékes kormányhivatal neve;
  • az igazolást kiállító osztály megjelölése;
  • a kérelmező neve és adatai, az igazolás érdemi része arra vonatkozóan, hogy mikortól előreláthatóan meddig folyósítanak ellátást;
  • dátum, vezetői aláírás és a kiállító szervezeti egység körbélyegzője.

Visszaválthatóság: csak érvényesség kezdete előtt váltható vissza (részletes szabályozás)

Részletek a kedvezmény igénybevételéről a Jegyek és bérletek / További tudnivalók / Kedvezmények menüpont alatt. 

Az elővételi szabályokról itt olvashatsz, a bérleteken feltüntetett érvényességi időkről itt tájékozódhatsz.